Francúzska pravicová politička Marine Le Penová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kvôli francúzskej dôchodkovej reforme rastie príťažlivosť krajnej pravice. Le Penovej hrá do kariet hnev

08.03.2023, 19:08
Autor:
ČTKČTK

Hnev kvôli dôchodkovým zmenám zvýšil podporu Marine Le Penovej medzi tradičnou pravicou na vidieku, aj keď sa k tejto téme príliš nevyjadrovala.

V utorok vyšlo do ulíc po celom Francúzsku asi 1,28 milióna ľudí, aby protestovali proti vládnemu plánu zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Od januára išlo o šiesty deň celonárodných mobilizácií a manifestácia prilákala doteraz najvyššiu účasť. V mocenských kuloároch rastú obavy, že hnev a nespokojnosť kvôli hlboko nepopulárnemu návrhu hrajú do kariet Marine Le Penovej, ktorá chce znovu kandidovať v roku 2027, keď Emmanuel Macron dosiahne limit svojho druhého funkčného obdobia, napísala agentúra Reuters.

Nathalie Hueová, ktorá tento týždeň pochodovala proti dôchodkovým zmenám navrhovaným Macronom, povedala, že si nevie predstaviť horšieho prezidenta. Dodala, že by mala dostať šancu krajne pravicová politička Marine Le Penová.

Nespokojnosť občanov

"Skúšali sme to, nepočúva nás - neviem si predstaviť, že by som vstávala o piatej hodine ráno, kým nebudem mať 64 rokov," povedala 54-ročná pracovníčka farmaceutického priemyslu, ktorá spolu s ďalšími protestujúcimi prechádzala malebným normanským mestečkom Pont-audemer.

image

Francúzsky štrajk proti dôchodkovej reforme zasiahol aj Veľkú Britániu. Rušia sa lety i vlakové spojenia

Starosta Pont-Audemeru Alexis Darmois bol natoľko znepokojený, že v liste oznámil premiérke Élisabeth Borneovej, že pokračovanie v pláne by ľudí vohnalo "do náruče populistických oportunistov, ktorými krajná pravica prekypuje".

"Nemôžeme zatvárať oči pred tým, že by z tejto chaotickej situácie mohlo ťažiť Národné združenie," povedal Darmois, ktorý podporuje promacronovskú stranu Horizonty.

Mesto leží v jednom z 83 prevažne vidieckych volebných obvodov, ktoré v parlamentných voľbách v roku 2022 prvýkrát volili kandidátku krajne pravicového Národného združenia, vďaka čomu strana Le Penovej expandovala mimo postindustriálny sever a svoju historickú baštu na juhovýchode.

V departemente Eure, kde sa Pont-Audemer nachádza, získala strana Le Penovej v roku 2022 prvýkrát štyri z piatich parlamentných kresiel.

image

Macron navštívil Kongo, demonštranti ho privítali ruskými vlajkami

Miestny poslanec, ktorý sa na tejto vlne zviezol, Kevin Mauvieux, sa sám posunul doprava. V strane Republikáni pôsobil až do roku 2020, keď ju opustil pre nesúhlas s podporou Macrona.

"Ľudia majú pocit, že sa o ne vláda nezaujíma - že sú dobrí pri platení daní a na nič iné," povedal 31-ročný Mauvieux a dodal, že dôchodková reforma je "poslednou kvapkou" pre ľudí bojujúcich s rastúcimi cenami.

Rast pravice

Hnev kvôli dôchodkovým zmenám zvýšil podporu Le Penovej medzi tradičnou pravicou na vidieku, aj keď sa k tejto téme príliš nevyjadrovala, uviedol Guillaume Tricard, analytik inštitútu pre prieskum verejnej mienky Cluster17.

"Sú proti reforme, rovnako ako všetci ostatní, (a) myslia si, že Marine Le Penová nie je taká zlá, nie ako jej otec," povedal.

Národné združenie, ktoré navrhuje zachovať vek odchodu do dôchodku na 62 rokov po 42-43 rokoch práce a znížiť ho na 60 rokov pre tých, ktorí začali pracovať skôr (pred 20. rokom), je podľa prieskumu Cluster17 najpozitívnejšie vnímanou stranou, pokiaľ ide o dôchodkovú politiku.

Nepriateľstvo odborov, ktoré vedú protireformné protesty, voči strane Le Penovej znamená, že jej predstavitelia sa na demonštráciách nezúčastňujú ľahko.

image

Macron navštívil Angolu s cieľom posilniť jej poľnohospodárstvo. Má byť odolné voči klíme

Na rozdiel od Le Penovej, ktorá sa protestom vyhýba, sa Mauvieux postavil do čela jedného z predchádzajúcich protestov v Pont-Audemer. Onedlho mu miestni odborári z CGT povedali, aby odišiel.

"Povedali sme mu, že nie je vítaný, že nereprezentujeme rovnaké myšlienky," povedal Jean-baptiste Simonin, miestny zástupca odborov CGT. Dodal, že vždy existuje riziko, že krajná pravica využije rastúcu nespokojnosť.

V utorok sa však Mauvieuxovi podarilo znovu protestov zúčastniť, aj keď sa držal v zadnej časti sprievodu a nenosil si svoju trikolórovú šerpu.

V pochodoch je cítiť, že stratégia "oddémonizovania" strany, v rámci ktorej Le Penová upustila od niektorých najtoxickejších prvkov, ktorými je strana známa, ako je antisemitizmus, začína u voličov fungovať. Predavačka syrov Delphine Delauneová hovorí, že vlani nevolila, ale nabudúce možno podporí Mauvieuxa. "Veľmi dobre ho nepoznám, ale je odtiaľto," uviedla.

01 - Modified: 2023-03-07 13:10:55 - Feat.: 1 - Title: Francúzsky štrajk proti dôchodkovej reforme zasiahol aj Veľkú Britániu. Rušia sa lety i vlakové spojenia 02 - Modified: 2023-03-07 08:43:00 - Feat.: 1 - Title: Vo Francúzsku sa začali celoštátne protesty, sprevádzajú ich rozsiahle štrajky 03 - Modified: 2023-03-06 13:24:01 - Feat.: 1 - Title: Európska únia mení postoj, ploty na hraniciach jej už neprekážajú. Môže na ne dokonca prispieť
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:51