Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin na bližšie nešpecifikovanom mieste na Ukrajine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruská Wagnerova skupina uviedla, že ovládla východ Bachmutu. Ukrajinci sa kontrolovane stiahli, tvrdia USA

08.03.2023, 22:15
Autor:
ČTKČTK

Jednotky súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny prevzali kontrolu nad východnou časťou Bachmutu. Všetko na východ od rieky Bachmutka je plne pod kontrolou wagnerovcov, uviedol Jevgenij Prigožin.

Ruská žoldnierska Wagnerova skupina tvrdí, že má plne pod kontrolou východnú časť ukrajinského mesta Bachmut. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol zakladateľ skupiny Jevgenij Prigožin. Niektoré jeho výroky o úspechoch wagnerovcov sa však v minulosti ukázali byť nepravdivé. Kyjev zatiaľ na jeho vyhlásenie nereagoval. O plné ovládnutie ukrajinského mesta sa žoldnieri spolu s jednotkami ruskej armády snažia za cenu vysokých strát už niekoľko mesiacov.

"Jednotky súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny prevzali kontrolu nad východnou časťou Bachmutu. Všetko na východ od rieky Bachmutka je plne pod kontrolou wagnerovcov," uviedol Prigožin v hlasovej nahrávke na sociálnej sieti Telegram. Jeho tvrdenie nebolo podľa agentúry Reuters možné overiť z nezávislých zdrojov.

image

Zelenskyj oznámil smrť hrdinu, legendárny veliteľ Da Vinci mal 27 rokov. Rusi jasajú

Ukrajinci sa stiahli

Americký Inštitút pre štúdium vojny však na základe analýzy svojich zdrojov dospel k záveru, že "po kontrolovanom ukrajinskom stiahnutí" ruské sily pravdepodobne obsadili východnú časť Bachmutu za riekou Bachmutkou.

Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom operačnom hlásení uvádza, že ruské invázne sily "napriek značným stratám" naďalej útočia na Bachmut. A tvrdí, že Rusi pokračujú okrem iného práve pri tomto meste v neúspešnej ofenzíve. "Neúspešné útočné akcie viedli aj pri obciach Berchivka, Dubovo-Vasylivka, Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Kliščijivka," tvrdí velenie ukrajinských síl s odvolaním sa na obce severne, južne a západne od Bachmutu.

Rusi podľa neho len pri Orichove-Vasylivke podnikli za posledný deň viac ako 30 neúspešných útokov. Celkovo ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili vyše 100 nepriateľských útokov, píše ukrajinský generálny štáb a okrem iného oznamuje, že invázne vojsko naďalej zameriava svoje hlavné úsilie na útočné akcie v smeroch na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarske.

image

Wagnerovci sa pochválili veľkým úspechom. Tvrdia, že ovládli východ Bachmutu

Aj vo svojom večernom zhrnutí situácie na bojisku ukrajinský generálny štáb uviedol, že sa Rusi ďalej snažia prelomiť ukrajinskú obranu na viacerých frontoch. Počas dnešného dňa podnikli ruskí vojaci 22 leteckých útokov a 29 ďalších zo salvových raketometov. "Použili tiež iránske bezpilotné lietadlo Šáhid-136. Dron bol zostrelený," citoval z vyhlásenia armády denník Ukrajinska pravda. Rusi taktiež v uplynulých hodinách ostreľovali obce v Černihivskej a Charkovskej oblasti.

Dobytie Bachmutu - mesta s predvojnovou populáciou 70-tisíc ľudí - by pre Rusko bolo prvým významným víťazstvom za viac ako pol roka a otvoriť by mu mohlo cestu k útoku na posledné zvyšné mestské centrá v Doneckej oblasti.

Ďalej sa nedostanú

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny však ruské sily nebudú v prípade obsadenia Bachmutu schopné bezprostredne pokračovať hlbšie na území Ukrajiny. Rusko v tejto časti frontu využíva predovšetkým jednotky na boj zblízka, ktoré zrejme neovládajú manévrový spôsob boja, a nemá tam dostatok mechanizovaných síl, píše ISW.

image

Ak sa wagnerovci teraz stiahnu z Bachmutu, skolabuje celý front, varuje Prigožin. Moskvu žiada o muníciu

Okrem toho z Bachmutu vychádzajú na západ dve cesty v rôznych smeroch - do Kosťantinivky a do Slovjansku a Kramatorsku. Ofenzívy v oboch smeroch sa nebudú vzájomne podporovať, takže ruské velenie si bude musieť vybrať jednu, aby malo šancu na úspech. Ukrajinské sily navyše pozdĺž oboch ciest vybudovali silné opevnenia, uvádza ISW.

Rusko síce v posledných týždňoch dosiahlo úspechy v okolí Bachmutu, ale inak bola jeho zimná ofenzíva neúspešná a pri veľkých útokoch ďalej na sever a juh nepriniesla žiadne významné zisky, poznamenal Reuters.

Dlhé mesiace trvajúce boje na východe krajiny patria k tým najničivejším a s najviac obeťami od začiatku invázie vo februári 2022. Bachmut bol pridaný na zoznam ďalších zdevastovaných miest, ako sú Mariupol, Severodonieck a Lysyčansk. Rozsah deštrukcie Bachmutu nedávno ukázali zábery, ktoré zaobstaral ukrajinský armádny dron. Na snímkach boli vidieť horiace obytné domy a dym stúpajúci z rezidenčných oblastí. Podľa vicepremiérky Iryny Vereščukovej zostáva v meste menej ako 4000 civilistov, vrátane 38 detí.

01 - Modified: 2023-03-08 19:15:23 - Feat.: 1 - Title: Šéf wagnerovcov Prigožin tvrdí, že sankcie voči nemu sú oprávnené, neplánuje sa brániť 02 - Modified: 2023-03-08 22:25:27 - Feat.: 1 - Title: Rusko tento rok na Ukrajine nedosiahne väčšie územné zisky, tvrdí šéfka rozviedok USA 03 - Modified: 2023-03-08 13:44:12 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj oznámil smrť hrdinu, legendárny veliteľ Da Vinci mal 27 rokov. Rusi jasajú
01 - Modified: 2024-03-23 15:25:28 - Feat.: - Title: Ruská armáda údajne neďaleko Bachmutu obsadila ukrajinskú dedinu Ivanivske 02 - Modified: 2024-02-26 10:32:53 - Feat.: - Title: Ukrajinská prokuratúra preveruje videá so zastrelením ukrajinských vojakov 03 - Modified: 2024-02-04 17:46:07 - Feat.: - Title: V Bielorusku stále pôsobí menej než tisícka wagnerovcov, tvrdí Londýn. Majú tam cvičiť bezpečnostné zložky 04 - Modified: 2024-01-18 17:53:24 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo malú dedinku na východe Ukrajiny. Obe strany dosahujú úspechy ťažko 05 - Modified: 2024-01-12 10:06:46 - Feat.: - Title: Vraždiacemu wagnerovcovi na súde pomohlo, že jeho obeť kritizovala vojnu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 20:45