Na snímke účastníci Bezpečnostnej rady OSN na úrovni ministrov zahraničných vecí počas v sídle OSN v New Yorku 24. februára 2023. FOTO: TASR/AP 
StoryEditor

EÚ pohrozila Bielorusku sankciami, ak u seba umiestni ruské jadrové zbrane. Kyjev sa obracia na OSN

26.03.2023, 16:50
Autor:
TASRTASR

Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Rusko uzavrelo so susedným Bieloruskom dohodu, ktorá umožňuje Moskve rozmiestniť taktické jadrové zbrane na bieloruskom území.

Ukrajina žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti so sobotným oznámením Ruska, že v Bielorusku umiestni taktické jadrové zbrane. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Šéf diplomacie EÚ pohrozil Bielorusku ďalšími sankciami.

"Ukrajina očakáva od Spojeného kráľovstva, Číny, Spojených štátov a Francúzska účinné opatrenia proti jadrovému vydieraniu zo strany Kremľa... Žiadame, aby sa na tento účel okamžite zvolalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN," uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

image

Rusko rozmiestni v susednom Bielorusku taktické jadrové zbrane, oznámil Putin

EÚ môže na Minsk uvaliť ďalšie sankcie

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Rusko uzavrelo so susedným Bieloruskom dohodu, ktorá umožňuje Moskve rozmiestniť taktické jadrové zbrane na bieloruskom území.

Šéf Kremľa tiež povedal, že Rusko už v Bielorusku rozmiestnilo desať lietadiel schopných niesť takéto zbrane. Rusko podľa jeho slov touto dohodou neporušuje prísľuby o nešírení jadrových zbraní. Putin pritom poukázal na to, že USA tiež rozmiestnili jadrové zbrane na území svojich európskych spojencov.

Šéf únijnej diplomacie Josep Borrell odkázal Misku, že v prípade rozmiestnenia jadrových zbraní je dvadsaťsedmička pripravená odpovedať ďalšími sankciami. "Ak by Bielorusko umiestnilo ruské jadrové zbrane, znamenalo by to nezodpovednú eskaláciu a hrozbu pre európsku bezpečnosť. Bielorusko to stále môže zastaviť, je to ich voľba," napísal Borell na Twitteri.

image

Dôstojník z USA: Ukrajina podnikne protiofenzívu, ktorá šokuje svet. Bachmut bude pohrebiskom ruskej armády

Analytici: Putin len straší

NATO v nedeľu označilo rétoriku Moskvy týkajúcu sa jadrových zbraní za "nebezpečnú a nezodpovednú". Hovorca Aliancie uviedol, že NATO "situáciu pozorne sleduje". Dodal však, že Aliancia dosiaľ nezaznamenala nijaké zmeny v ruskom postoji k jadrovým zbraniam, ktoré by ju viedli k "úprave jej vlastného" postoja.

Zároveň označil za "zavádzajúce" ruské zmienky o tom, že samotné NATO rozširuje svoje jadrové zbrane. Krajiny "NATO konajú s plným rešpektom k svojich medzinárodným záväzkom," povedal. Naopak zdôraznil, že "Rusko sústavne porušuje svoje záväzky v oblasti kontroly zbrojenia, naposledy pozastavením svojej účasti na novej zmluve START."

Americký Inštitút pre štúdium vojny ISW vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine označil Putinove vyhlásenie za informačnú operáciu s cieľom vyvolal obavy Západu z jadrového stretu. Podľa neho je však krok "irelevantný z hľadiska rizika eskalácie smerom k jadrovej vojne, ktoré zostáva extrémne nízke".

Analytici tiež uviedli, že Putin zrejme hľadal príležitosť na rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku už od začiatku plnohodnotnej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Pripomínajú tiež, že bieloruský vodca Alexander Lukašenko ponúkol Rusku rozmiestnenie jadrových zbraní už v novembri 2021. Podľa ISW tento krok prehĺbi ruskú kontrolu nad Bieloruskom.

image

Strach z ruskej atómovky? Skvelý výsledok operácie, ktorá prebieha už celé dekády, tvrdí britský expert

01 - Modified: 2023-03-26 18:31:58 - Feat.: 1 - Title: ​Prigožin prekvapivo poprel tvrdenia Kremľa. Vyhlásil, že nacisti na Ukrajine nie sú a Rusko s NATO nebojuje 02 - Modified: 2023-03-26 10:21:24 - Feat.: 1 - Title: Rusko a Čína nevytvárajú vojenské spojenectvo. Naša spolupráca nie je hrozbou pre Západ, vyhlásil Putin 03 - Modified: 2023-03-26 08:04:01 - Feat.: 1 - Title: Rusko rozmiestni v susednom Bielorusku taktické jadrové zbrane, oznámil Putin 04 - Modified: 2023-03-26 07:58:32 - Feat.: 1 - Title: Bielorusko je rukojemníkom Putina. Ruské jadrové zbrane na jeho území ho destabilizujú, znie z Kyjeva 05 - Modified: 2023-04-09 21:53:52 - Feat.: 1 - Title: Dôstojník z USA: Ukrajina podnikne protiofenzívu, ktorá šokuje svet. Bachmut bude pohrebiskom ruskej armády
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:43