Bachmut. FOTO: Twitter/lromao_ptbr
StoryEditor

Bachmut je takmer obkľúčený, priznali nepriamo Ukrajinci. Rusi sa blížia k centru mesta

28.03.2023, 08:10
Autor:
ČTKČTK

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny ruské sily v posledných dvoch dňoch pokračovali v útokoch na mesto a postúpili z juhu smerom k centru a na severozápade mesta.

Ukrajinský generálny štáb v dnešnom zhrnutí situácie na bojisku nepriamo potvrdil, že ruské jednotky takmer obkľúčili východoukrajinské mesto Bachmut. Píše to ruskojazyčný portál BBC.

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruské sily v posledných dvoch dňoch pokračovali v útokoch na mesto a postúpili z juhu smerom k centru a na severozápade mesta.

image

ANALÝZA: Armádu buduje na krátke masívne nasadenie. Rusko diktovalo NATO, ale zdá sa, že baliť sa bude inde

"V bachmutskom smere nepriateľ pokračuje v útokoch na Bachmut, ktorý držia naši obrancovia, a na oblasti pri obciach Orichovo-vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Ozarjanivka," napísal generálny štáb v pravidelnej rannej zvodke.

Bohdanivka leží západne od Bachmutu, Orichovo-Vasylivka na severozápad od mesta. Ivanivske sa nachádza pozdĺž cesty vedúcej na juhozápad, smerom k blízkemu mestu Kosťantinivka. Ruské sily, ktoré začali ofenzívu z východu a držia prístupové cesty k mestu zo severu i z juhu tak mesto až na západný smer takmer obkľúčili.

image

Dôstojník z USA: Ukrajina podnikne protiofenzívu, ktorá šokuje svet. Bachmut bude pohrebiskom ruskej armády

ISW s odvolaním sa na videá ruských vojakov, u ktorých sa podarilo určiť miesto, kde boli vytvorené, uvádza, že ruské sily postúpili vo viacerých uliciach na severozápade Bachmutu, len niekoľko kilometrov od centra.

Iné overené zábery ukázali majiteľa ruskej súkromnej žoldnierskej skupiny Jevgenija Prigožina, ktorý bol v pondelok v jednej zo zničených školských budov v Bachmute. Tá sa pritom nachádza menej ako kilometer juhovýchodne od bachmutskej radnice. Ruskí vojaci tiež postúpili severozápadne od mesta, v tamojšej priemyselnej zóne.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:42