StoryEditor

Vzdelával dievčatá a ženy v krajine. A tak ho zatkli

29.03.2023, 16:30

Afganistan pod vládou Talibanu je najprísnejšou krajinou na svete, čo sa týka práv žien.

Zakladateľa projektu, ktorý propagoval vzdelávanie afganských dievčat, zatkli v hlavnom meste Kábul. Informovala o tom v utorok jeho rodina i predstavitelia OSN, uviedla agentúra AFP. Misia OSN v Afganistane na svojom účte na sociálnej sieti Twitter napísala, že Matiullaha Wesu zadržali v Kábule ešte v pondelok.

„Muži, ženy, starší, mladší, každý jeden z akéhokoľvek kúta krajiny žiada o islamské práva, ktoré sprístupňujú vzdelanie ich dcéram,“ zverejnil na svojom twittrovom účte Matiullaha Wesa len pár hodín pred jeho zatknutím.

Brat zadržaného spresnil, že bol zatknutý pred mešitou po večerných modlitbách. „Matiullah ukončil modlitbu a vyšiel z mešity, keď ho zastavili nejakí muži,“ spresnil pre AFP. Keď si Wesa pýtal od mužov doklady totožnosti, zbili ho, násilne odvliekli a naložili do pristaveného vozidla, dodal.

 

Vzdelanie pre všetkých  

Neziskovú organizáciu Pen Path založil Matiulláha Wesa so svojim bratom v roku 2009. Spočiatku sa zameriavali predovšetkým na sprístupnenie vzdelávania deťom v rurálnych oblastiach, v ktorých bol nedostatok zriadených škôl zo strany vlády, a to aj počas predchádzajúcej vlády podporovanej Západom. Budovali mobilné učebne v odľahlých oblastiach krajiny, viedli dialógy so staršími predstaviteľmi komunít v spomínaných regiónoch.

Po prebratí vlády Talibanom v roku 2021 a následnom zákaze navštevovať všetkým ženám do 12-tich rokov školy či univerzity, presmerovali svoje aktivity predovšetkým na podporu ich vzdelávania. 

Podľa slov jeho brata Attaullaha sa k nim minulý mesiac dostali informácie, že talibanská tajná služba sa chystá Matiullaha zatknúť. Hovorí, že napriek najnovším udalostiam je odhodlaný pokračovať v aktivitách ich organizácie. „V našich kampaniach žiadame iba základné práva ľudí, to, čo chcú oni. Neprestaneme v našej práci. Nezastavia nás.“ 

Minulý týždeň sa konali oslavy Perzského nového roka, kedy sa zvyčajne začína aj nový školský rok. Avšak školy zostali aj naďalej zavreté pre stovky tisíce dievčat a žien. Ako uvádza denník The Guardian, Pen Patch práve 21. marca spustila novú kampaň, ktorá spôsobila pobúrenie v radách Talibanu. 

Afganistan je jedinou krajinou na svete, kde dievčatá nesmú chodiť na strednú školu. Tento zákaz vyhlásilo vládnuce fundamentalistické hnutie Taliban krátko po tom, ako sa v auguste 2021 opäť zmocnilo vlády nad krajinou. Predchádzalo tomu stiahnutie zahraničných jednotiek vedených Spojenými štátmi.

Monopol na vzdelávanie žien bez ohľadu na ich vek majú len tzv. medresy, islamské školy. „Ale medresa mi nepomôže v tom, aby som sa stala doktorkou. Na to potrebujem chodiť do školy,“ hovorí pre portál AlJazeera Yalda, žiačka jednej medresy v Kábule.  

Vodcovia Talibanu, ktorí ženám zakázali aj vysokoškolské štúdium, opakovane tvrdia, že stredné školy pre dievčatá znovu otvoria, keď budú splnené potrebné „podmienky“ – od získania finančných prostriedkov až po prepracovanie učebných osnov v súlade s talibanským výkladom islamu. Podobné ubezpečenia bolo počuť od talibov aj počas svojej prvej vlády v rokoch 1996-2001, ale dievčatá mali vtedy zakázané navštevovať stredné školy počas ich celej päť rokov trvajúcej vlády. 

 

Pokrytectvo či nádej? 

The Guardian uvádza, že počas 20-ročných bojov so Spojenými štátmi, kedy mnoho členov hnutia žilo v zahraničí (prevažne v Katare alebo v Pakistane), umožňovalo svojím dcéram vzdelávať sa. Niektorí z nich v tom pokračujú aj po presťahovaní sa späť do Kábulu, čo nabáda uvažovať nad pokrytectvom, ale aj nádejou. Dokonca niekoľko z nich zákon verejne kritizovalo. Napríklad námestník ministerstva zahraničných vecí, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, ktorý sa v televíznom prenose odvysielanom v máji minulého roku zastával práv „polovice populácie Afganistanu“. 

Znemožnenie ženám navštevovať školy prináša negatívny vplyv aj na ekonomiku v krajine. Podľa výkonnej riaditeľky UNICEF, Catherine Russell, „zdravotnícky systém závisí na ženách. Sestričky, doktorky, potrebujú mať prístup k vzdelaniu, aby mohli zaujať popredné miesto v systéme v krajine.“

Podľa OSN je Afganistan pod vládou Talibanu najprísnejšou krajinou na svete vzhľadom k právam žien. Okrem škôl nesmú navštevovať parky, fitness centrá, veľtrhy a na verejnosti majú povinnosť byť zahalené.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia.
image

SNÍMKA: Hn Globálne SNÍMKA: Hn Globálne

SNÍMKA: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-14 20:59:36 - Feat.: - Title: Silné dažde a povodne si v Afganistane vyžiadali najmenej 33 mŕtvych 02 - Modified: 2024-04-14 15:12:32 - Feat.: - Title: Pri záplavách v Afganistane zomrelo od piatka najmenej 33 ľudí 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-02 07:14:34 - Feat.: - Title: Deti v Afganistane sa hrali s nevybuchnutou mínou z čias ruskej invázie, deväť ich zahynulo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:18