StoryEditor

Blogera zabili Navaľného kolegovia sadrovou soškou, tvrdí Rusko. Zadržali ženu

03.04.2023, 08:29
03.04.2023, 13:10
Autor:
ČTKČTK

Ruský protiteroristický výbor atentát považuje za teroristický čin. Podľa výboru ho naplánovali ukrajinské rozviedky v súčinnosti so spolupracovníkmi väzneného ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného.

Ruské úrady oznámili zadržanie ženy podozrivej z vraždy vojenského blogera Vladlena Tatarského, ktorá sa odohrala v nedeľu v petrohradskej kaviarni. Stalo sa tak nedlho po tom, čo agentúra Interfax informovala, že jej skoršia správa o zadržaní tejto ženy sa zatiaľ nepotvrdila. Zadržanou ženou je Darja Trepovová, narodená v roku 1997.

Ruské úrady zároveň aktualizovali bilanciu zranených pri nedeľňajšej explózii v petrohradskej kaviarni z 25 na tridsaťdva. Podľa ministerstva zdravotníctva je desať z nich v ťažkom stave.

Osudná sadrová soška

O zadržaní ženy dnes dopoludnia informoval ruský vyšetrovací výbor, ktorý v Rusku plní úlohu kriminálnej ústredne. Oznámeniu predchádzala správa agentúry Interfax, že žena sa skrýva.

​Bloger zahynul pri výbuchu v kaviarni počas takzvaného vlasteneckého večera. Vyšetrovatelia sa podľa Interfaxu domnievajú, že sa tak stalo po tom, čo mu žena dala ako darček sadrovú sošku. Podľa prvých správ bolo v tejto soške zrejme ukryté po domácky vyrobené výbušné zariadenie. Petrohradský informačný portál Fontanka zverejnil fotografie, ktoré údajne zachytávajú ženu chvíľu po odovzdaní sošky.

image

Ruskou políciou zadržaná Darja Trepovová podozrivá z atentátu na provojnového ruského blogera Vladlena Tatarského. FOTO: Reuters

Ruský protiteroristický výbor (NAK) atentát považuje za teroristický čin. Podľa výboru ho naplánovali ukrajinské rozviedky v súčinnosti so spolupracovníkmi väzneného ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného.

Štyridsaťročný Tatarskij (vlastným menom Maxim Fomin) mal na svojom profile na sieti Telegram 560-tisíc sledujúcich a bol podporovateľom ruskej invázie na Ukrajinu. Mal väzby na žoldniersku Wagnerovu skupinu, Kremeľ, vedenie separatistickej Doneckej ľudovej republiky i ruských nacionalistov, ktorí ovládajú informačný priestor v Rusku od začiatku vojny proti Ukrajine.

Zástupca proruských separatistov na východnej Ukrajine Denis Pušilin rovnako ako hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v nedeľu z blogerovej vraždy obvinili Kyjev.

image

Zvrhne Putina revolúcia? Je to realistický scenár už v dohľadnej budúcnosti, tvrdí šéf nezávislého webu

Kto je zodpovedný?

Americký Inštitút pre štúdium vojny k tomu v aktuálnej správe o vývoji ruskej invázie na Ukrajinu uvádza, že Zacharovová a Pušilin "podľa všetkého ignorujú skutočnosť, že Tatarskij a ďalší vojnoví blogeri bežne kritizujú ruské ministerstvo obrany a rezort zahraničia". Podľa poradcu ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoľaka je smrť Tatarského výsledkom vnútorných bojov a rivality medzi rôznymi skupinami v Rusku.

Inštitút pre štúdium vojny zároveň podotkol, že Tatarskij síce bol "prominentnou postavou v ruskom nacionalistickom provojnovom informačnom priestore, nie však výrazne viac ako niektorí iní". Americkí analytici sa preto prikláňajú k verzii, že atentát naneho je súčasťou širšej eskalácie vnútorných konfliktov v Rusku týkajúcich sa Wagnerovej skupiny a jej šéfa Jevgenija Prigožina.

image

Ukrajina predstavila plány po získaní Krymu. Chce zbúrať Kerčský most a vyhostiť Rusov

Atentát na blogera môže byť varovaním pre Prigožina, ktorý v čoraz väčšej miere spochybňoval zásadné tvrdenie Kremľa o vojne na Ukrajine, píše sa v správe ISW. Cieľom ruských činiteľov podľa nej môže byť využiť tento atentát na posilnenie autocenzúry v radoch tej časti ruskej spoločnosti, ktorá kritizuje vývoj takzvanej špeciálnej vojenskej operácie. Táto udalosť ďalej prehĺbi rozdelenie v komunite ruských vojnových blogerov, čo môže v dôsledku hrať v prospech snáh Kremľa konsolidovať kontrolu nad informačným priestorom.

01 - Modified: 2023-04-03 06:04:48 - Feat.: 1 - Title: Hoteliéri na Kryme sa pripravujú na zložitú sezónu, Rusi sa tam tento rok nehrnú 02 - Modified: 2023-04-03 09:37:41 - Feat.: 1 - Title: Prigožin tvrdí, že nad budovou správy Bachmutu je ruská vlajka. Kyjev to popiera 03 - Modified: 2023-04-02 16:26:08 - Feat.: 1 - Title: Z trhu zmiznú stovky miliónov barelov ropy, ceny zrejme pôjdu nahor 04 - Modified: 2023-04-02 15:13:00 - Feat.: 1 - Title: Blinken telefonoval s Lavrovom. Americký minister žiada prepustenie zadržaného novinára 05 - Modified: 2023-04-01 13:30:00 - Feat.: 1 - Title: Volajú ich žduni. V ruinách miest čakajú na Rusov a nabúravajú naratív, že vojna zjednotila ukrajinský ľud
01 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 04 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 05 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:16