Americký prezident Joe Biden (vpravo) a írsky premiér Leo Varadkar. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Írsko bude s verejnosťou konzultovať vojenskú neutralitu kvôli vojne na Ukrajine

05.04.2023, 18:50
Autor:
ČTKČTK

Oznámenie o diskusii s občanmi Írska prichádza v čase, keď Fínsko v utorok formálne vstúpilo do NATO, a ukončilo tak sedem desaťročí vojenskej neangažovanosti v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine.

Írska vláda požiada verejnosť, aby na diskusnom fóre vyjadrila svoj názor na tradíciu vojenskej neutrality krajiny, uviedol minister zahraničia Micheál Martin. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej ide najnovšiu známku možného posunu dlhoročnej politiky v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Martin uviedol, že fórum, ktoré sa bude konať v júni v troch rôznych mestách v priebehu štyroch dní, sa zameria na množstvo bezpečnostných otázok a umožní diskusiu o dekáde trvajúcej politike neutrality.

image

WHO pridelila krajinám skóre podľa množstva soli v strave. Ako dopadlo Slovensko?

"Medzinárodné bezpečnostné prostredie sa za posledný rok výrazne zmenilo. Boli sme svedkami zjavného a brutálneho ignorovania medzinárodného práva zo strany Ruska, "uviedol Martin vo svojom vyhlásení. "Záväzok Írska k medzinárodnému poriadku založenému na pravidlách a naša tradičná politika vojenskej neutrality nás nezbavujú nutnosti reagovať na túto novú realitu," dodal.

Na fóre vystúpia odborníci na bezpečnosť, obranu a zahraničnú politiku, ako aj politickí predstavitelia, zástupcovia občianskej spoločnosti, akademickej obce a ďalších relevantných subjektov. Na fóre sa môže zúčastniť verejnosť a vopred predložiť písomné príspevky.

Martin povedal verejnoprávnej televíznej stanici RTÉ, že diskusie "nemajú žiaden vopred pripravený výsledok" a že vláda nemá v dohľadnej dobe v pláne meniť svoju politiku vojenskej neutrality.

image

Ukrajine má pomôcť na ceste k členstvu v NATO nový podporný program Aliancie

Oznámenie o diskusii však prichádza v čase, keď Fínsko v utorok formálne vstúpilo do NATO, a ukončilo tak sedem desaťročí vojenskej neangažovanosti v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine. O vstup do Severoatlantickej aliancie z rovnakého dôvodu požiadalo tiež Švédsko, ktoré čaká až Ankara a Budapešť ratifikujú jeho žiadosť.

Írsky premiér Leo Varadkar vlani uviedol, že krajina v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu pravdepodobne prehodnotí svoju politiku, a naznačil, že by sa mohla viac zapojiť do spoločnej obrannej politiky Európskej únie.

Neutralita Írska, ktorú premiér Eamon DeValera za druhej svetovej vojny zdôvodnil tým, že sa krajina môže vyhnúť tomu, aby sa stala pešiakom v hrách veľmocí, bola oficiálnou politikou po väčšinu histórie krajiny a zostáva široko populárna. Kritici tvrdia, že táto politika a nízka úroveň výdavkov na obranu robia krajinu závislou od dobrej vôle spojencov.

01 - Modified: 2023-04-05 11:15:19 - Feat.: 1 - Title: Biden navštívi Britániu a Írsko pri príležitosti výročia Veľkopiatkovej dohody 02 - Modified: 2023-04-03 12:13:37 - Feat.: 1 - Title: Švédsko sa pridalo ku krajinám Európskej únie v spore proti Maďarsku 03 - Modified: 2023-04-03 10:02:20 - Feat.: 0 - Title: WHO pridelila krajinám skóre podľa množstva soli v strave. Ako dopadlo Slovensko?
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 05:21