Ukrajinský vojak 1. tankovej brigády si upravuje prilbu v zákope počas prichádzajúceho delostreleckého ostreľovania na fronte pri ukrajinskom Donecku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinský prelom povedie južne na Krym, Bachmut je vedľajší, myslí si americký generál

08.04.2023, 20:20
Autor:
joljol

Hlavným cieľom ukrajinského protiútoku bude prerušenie koridoru medzi Ruskom a Krymom, hovorí v rozhovore s nemeckou verejnoprávnou stanicou Deutsche Welle bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges. Podľa neho Rusi prechádzajú zlomovým momentom, čomu nasvedčuje ich logistický systém.

„Boje okolo Bachmutu boli veľmi nákladné, ale aj nevyhnutné. Ukrajinský generálny štáb videl, že ruské vojská v meste môžu zastaviť a prinútiť použiť množstvo zdrojov bez toho, aby Ukrajina musela do Bachmutu premiestňovať svoje obrnené jednotky,“ hodnotí už pol roka prebiehajúce boje v tomto východoukrajinskom meste americký generál.

Obrnené jednotky podľa neho obrancovia budú potrebovať, až začnú vlastnú protiofenzívu. O tej očakáva, že prebehne na veľmi úzkom úseku frontu na pozemnom koridore medzi Krymom a Ruskom.

image

Skupinová terapia vo virtuálnom Kyjeve. Aj takto Ukrajinci bojujú s traumou z vojny

„Krym je rozhodujúce územie. Môžete zabiť každého ruského vojaka v okruhu dvesto kilometrov okolo Bachmutu, ale strategickú situáciu to nezmení. Pokiaľ dôjde k oslobodeniu Krymu, zmení sa všetko. Protiofenzíva sa teda zamerajú na oslobodenie Krymu. A zvyšok Donbasu, myslím, príde na rad neskôr,“ hovorí v rozhovore.

Na otázku, s čím bude musieť Ukrajina pred začatím protiútoku počítať, Hodges odpovedá, že Ukrajinci veľmi dobre chápu, čo tak rozsiahla operácia obnáša a nepochybuje, že by si na jej vykonanie vyberú vhodné podmienky.

„Rusi nie sú hlúpi. Vedia, že k tomu niekde dôjde, takže sa budú snažiť byť nejakým spôsobom aktívni. Samozrejme, vynakladajú veľké úsilie na budovanie zákopov a bariér, ale myslím si, že Ukrajinci si vyberú správny čas a miesto s priaznivým počasím a stavom ciest, aby priviezli ďalšie ďalekonosné zbrane. To im umožní urobiť Krym zraniteľným. Cielením na veliteľské stanovištia a muničné sklady je možné zasiahnuť veľký počet vojakov,“ uvádza.

Pomoc je nevyhnutná

Podľa Hodgesa v poslednej dobe médiá hojne špekulujú o tom, že Západ je z už dlhšie ako rok trvajúcej podpory Ukrajiny vyčerpaný. S tvrdením však nesúhlasí. Väčšina štátov si vraj uvedomuje, že pomoc Ukrajincom je nevyhnutná.

image

Ukrajinská armáda dostáva na prídel delostrelecké granáty, ktorých má málo

„Myslím, že väčšina štátov, vrátane USA, Nemecka, Veľkej Británie a Francúzska, si uvedomuje, aké je to dôležité. A my to tak máme, chceme, aby Ukrajina uspela a zvíťazila. Som toho názoru, že sami Rusi prechádzajú bodom zlomu. Ich logistický systém – neustále sa stretávame so správami s dôkazmi o problémoch so zásobovaním ruskej armády a s tým zúfalým svárom medzi rôznymi vodcami na ruskej strane,“ hovorí a dodáva, že prelomenie desiatky kilometrov ruskej obrany by mohlo mať psychologický efekt na ruské vojská aj na Kremeľ.

Významná dodávka 

„Možnosť významného výsledku je veľmi reálna. Sankcie fungujú. Ruské obyvateľstvo nechce, nepodporuje tieto nepriateľské akcie. Nemôžu to však povedať otvorene. Ale nikto sa nehrnie do ruskej armády, aby šiel do vojny. Rozhodne sa toho nechcú zúčastniť,“ vysvetľuje.

image

Rusko povedieme my, varujú „nahnevaní vlastenci“. Vadí im, že Rusko smeruje k vojenskej porážke

K prelomeniu ruskej obrany by podľa Hodgesa mohla významne prispieť dodávka pozemných bômb malého priemeru GLSDB. Tieto „križujúce strely“ majú dosah 150 kilometrov.

„Znamená to, že v tomto dosahu sa teraz ocitne viac ruských veliteľských stanovísk, delostreleckých skladov a dopravných sietí. A tak je možné vďaka presnosti skutočne oslabiť ruskú prevahu v počte pechoty a delostrelectva tým, že zasiahnu veliteľstvo, muničné sklady a sťaží im pohyb,“ uvádza a dopĺňa, že podľa jeho názoru pôjde o operáciu, na vykonanie ktorej Ukrajincov čaká v niekoľkých nasledujúcich mesiacoch.

01 - Modified: 2023-04-07 14:05:02 - Feat.: 1 - Title: Brazílsky prezident navrhol Ukrajine, aby sa vzdala Krymu. Kyjev to odmietol 02 - Modified: 2023-04-06 08:09:24 - Feat.: 1 - Title: Kyjev je ochotný rokovať o budúcnosti Krymu, ak armáda dorazí k jeho hranici 03 - Modified: 2023-04-05 19:40:23 - Feat.: 1 - Title: Bývalý americký prezident Clinton ľutuje, že presviedčal Ukrajinu, aby sa vzdala jadrových zbraní 04 - Modified: 2023-04-04 13:15:41 - Feat.: 1 - Title: Dôkaz, že Rusi sa o Krym skutočne obávajú. Z polostrova rýchlo budujú pevnosť, odhalili satelitné snímky 05 - Modified: 2023-04-07 22:00:03 - Feat.: 1 - Title: Na internete sa šíria tajné vojenské plány USA pre Ukrajinu, Pentagon únik vyšetruje
01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 03 - Modified: 2024-04-17 19:46:59 - Feat.: - Title: Ukrajinské nebo si zaslúži byť bezpečné ako nebo v Izraeli, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-17 19:16:58 - Feat.: - Title: Summit Únie otvorila diskusia o iránskom útoku, lídri sa chcú angažovať na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:43