Zakladateľ ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Prigožin sa snaží presvedčiť Putina o prechode do defenzívy. Musíme sa vyhnúť mierovým rokovaniam, tvrdí

23.04.2023, 19:23
Autor:
ČTKČTK

Pauza po vyvrcholení ukrajinského útoku by Rusku umožnila posilniť bojové sily a vybudovať v ruskej spoločnosti nacionalistickú podporu pre obnovenie boja aj v prípade porážky, domnieva sa podľa amerických analytikov Jevgenij Prigožin.

Rusko by pred možnou ukrajinskou protiofenzívou malo prejsť do defenzívy, snaží sa ruského prezidenta Vladimira Putina presvedčiť finančník Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

Vo svojej pravidelnej analýze situácii na ukrajinskom bojisku to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). K tomu istému sa šéfa Kremľa podľa ISW zrejme snaží prehovoriť aj ruské vojenské vedenie, ale nie je schopné mu túto správu na rovinu odovzdať.

image

Začína sa očakávaná protiofenzíva? Ukrajinci prekročili Dneper, tvrdia západní analytici aj ruskí blogeri​

Prigožin sa tiež zasadzuje o to, aby sa ruské jednotky sústredili na udržanie súčasných frontových línií a neusilovali sa o ďalšie zisky. Rusko podľa zakladateľa wagnerovcov musí čeliť nadchádzajúcej ukrajinskej protiofenzíve plnou silou a pokúsiť sa udržať pozície bez toho, aby ukončilo vojnu alebo začalo mierové rokovania.

Prestávka by Rusku pomohla

Pauza po vyvrcholení ukrajinského útoku by Rusku umožnila posilniť bojové sily a vybudovať v ruskej spoločnosti nacionalistickú podporu pre obnovenie boja aj v prípade porážky, domnieva sa podľa amerických analytikov Prigožin.

Ruské vojenské velenie sa pravdepodobne snaží presvedčiť Putina, aby sa sa zameral na obranné operácie, ale toto posolstvo sa mu zrejme nedarí bez okolkov odovzdať.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov podľa analýzy pravdepodobne vnímajú hrozbu ukrajinskej protiofenzívy, ale na Putinovo naliehanie zrejme pokračujú vo vysielaní vojakov na posilnenie "nezmyselných" útočných operácií.

image

Napätie vnútri ukrajinskej armády: Nezdá sa to, ale sovietske dedičstvo je silné, pomáhajú mu veľké straty

Ruská zimná ofenzíva nedosiahla ambiciózne ciele Kremľa, ruské sily však pokračujú v snahe dosahovať svoje taktické ciele, bez ohľadu na to, aké okrajové a nákladné tieto zisky sú.

Kampaň sa dotýka hrdosti mužov

Ruské vojenské velenie tiež možno čiastočne napravilo napäté vzťahy s Prigožinom, aby presvedčilo Putina o zastavení útočných operácií, uvádza ISW.

Ruské ministerstvo obrany začalo rozsiahlu kampaň pre dobrovoľných regrútov, v ktorej sa snaží podporiť ich mužnú hrdosť. Snaží sa ich prilákať tvrdením, že hľadá "skutočných mužov", uviedla britská vojenská rozviedka v dnešnom prehľade situácie.

Na ruských sociálnych sieťach, billboardoch a v televízii ľudia zaznamenali "všadeprítomnú" reklamnú kampaň, ktorá tiež zdôrazňovala finančné výhody prihlásenia sa do armády.

Je však veľmi nepravdepodobné, že by prilákala Ruskom uvádzaný cieľ 400-tisíc dobrovoľníkov, uvádza rozviedka.

01 - Modified: 2024-05-02 04:51:50 - Feat.: - Title: Z Odesy hlásili 13 zranených po dopade ruskej rakety 02 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 03 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 04 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 07:11