Generálporučík Ben Hodges. FOTO: Reuters
StoryEditor

Krym rozhodne vojnu. Ukrajina ho môže dobyť v priebehu mesiacov, hovorí generál

24.04.2023, 00:00
Autor:
joljol

Ukrajina môže získať Krym späť v priebehu niekoľkých mesiacov, pokiaľ jej Západ poskytne potrebnú podporu, hovorí bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges.

Generál zároveň kritizuje západných politikov, ktorí sa domnievajú, že je nemožné alebo nežiaduce, aby Ukrajina polostrov znovu dobyla. Sám je pre vojenské, nie diplomatické riešenie.

„Krym je rozhodujúci,“ zdôrazňuje. „Žiadna politická sofistika nemôže zmeniť skutočnosť, že Krym je rozhodujúcou oblasťou v tejto vojne. Môžete zabiť niekoľko sto Rusov na predmestí Bachmutu, ale bude to mať iba malý strategický efekt. Ak však odstránite stovky ľudí zo Sevastopoľa, základne ruského námorníctva na Kryme, zvrátite smer dejín a fakticky ukončíte vojnu,“ uvádza Hodges v článku pre denník The Telegraph.

image

Začína sa očakávaná protiofenzíva? Ukrajinci prekročili Dneper, tvrdia západní analytici aj ruskí blogeri​

Pre znovudobytie Krymu zostavil bývalý veliteľ trojbodový plán. Ten počíta s izoláciou polostrova pretnutím pozemnej komunikácie, ktorú v súčasnosti využívajú Rusi na zásobovanie okupovaných južných oblastí Ukrajiny.

Ďalšou úlohou pre Ukrajincov podľa generála je, aby rozbombardovali ruské sily raketami dlhého doletu. Tie má Západ dodať obrancom, ktorí ich majú zamerať hlavne na ruské vojenské základne a logistiku.

Ako posledný krok pre oslobodenie samotného polostrova Hodges označil úplné zničenie Kerčského mosta, ktorý ho spája s Ruskom. Hodges verí, že Ukrajinci majú vôľu, ľudské zdroje a vojenské schopnosti, aby to dosiahli.

Západní politici však podľa neho musia súhlasiť s tým, že toto je najrýchlejší spôsob, ako vojnu ukončiť, a poskytnúť Ukrajine potrebné zbrane. Tiež tvrdí, že nie je potrebné hľadať diplomatické východisko, ktoré by znamenalo rozdelenie ukrajinskej zeme, keď existuje jednoduchšie vojenské riešenie.

image

Európska únia sa chystá navrhnúť embargo na tranzit rôznych druhov tovaru cez Rusko, píše Bloomberg

Hodges je presvedčený, že znovuzískanie Krymu Ukrajinci by viedlo k úplnému zrúteniu ruského ťaženia. Prinieslo by mier v priebehu niekoľkých mesiacov a ponížilo by ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho administratívu do takej miery, že by sa jeho vláda dostala do ohrozenia.

Bývalý veliteľ amerických síl v Európe tak dochádza k záveru, že sa musí vyslať signál, že sa na obranu starého kontinentu budú vynakladať všetky potrebné prostriedky a že Ukrajina môže naozaj dostať Krym späť.

„Rusko už nie je tým, čím bývalo, stratilo dôveru a vojenský rešpekt. Jeho poslednou nádejou je zúfalo čakať na zmenu politiky Západu. Dáme mu ale takú príležitosť, alebo konečne vyšleme svetu odkaz, že Európa bude bránená?“ pýta sa.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:48