krajinskí vojaci sedia na vojenskom obrvenom vozidle, ktoré smeruje na front pri ukrajinské mesto Vuhledar. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Výzvy na prímerie na Ukrajine sú cynické. Ich krajina nikoho neokupuje, povedal americký veľvyslanec

26.04.2023, 19:27
Autor:
ČTKČTK

Keď počúvame politikov obhajovať ústupky maskované ako mier, povedzme si to jasne: Mier dnes môže zariadiť jeden človek. Ak Putin prestane bojovať, vojna sa skončí. Ak Ukrajina prestane bojovať, skončí Ukrajina, povedal David​ Pressman.

Výzvy politikov na prímerie na Ukrajine sú cynické, keďže to nie je ich krajina, ktorej rozsiahle územia okupujú ruské invázne sily. Vyhlásil to dnes americký veľvyslanec v Budapešti David Pressman. Podľa agentúry Reuters jeho výroky poukázali na prehlbujúci sa rozkol medzi spojencami v Severoatlantickej aliancii.

Šéf americkej diplomatickej misie nespomenul výslovne maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý opakovane vyzýva na prímerie a mierové rozhovory. To by sa podľa niektorých v súčasnosti rovnalo odovzdaniu častí ukrajinského územia ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, napísala agentúra Reuters.

image

Rusko sa chystá postihovať tých, ktorí poskytnú súčinnosť trestnému súdu v Haagu, ktorý odsúdil Putina

"Keď počúvame politikov obhajovať ústupky maskované ako mier, povedzme si to jasne: Mier dnes môže zariadiť jeden človek. Ak Putin prestane bojovať, vojna sa skončí. Ak Ukrajina prestane bojovať, skončí Ukrajina," povedal Pressman na panelovej diskusii o vzťahoch medzi Maďarskom a Ukrajinou podľa prepisu vystúpenia, ktoré zverejnila americká ambasáda.

"Je cynické vyzývať na prímerie, keď to nie je vaša krajina, ktorú z takmer 20 percent okupuje cudzia invázna armáda," poznamenal. Vyhlásil tiež, že Spojené štáty si želajú ukončenie vojny, ktorú pred 14 mesiacmi rozpútalo proti Ukrajine Rusko. Podporiť to možno podľa neho trvaním na tom, aby Moskva stiahla svoje invázne vojská z ukrajinského územia. "USA chcú mier, ktorý bude spravodlivý a trvalý. A preto stojíme po boku obetí, po boku Ukrajiny," dodal.

image

Fínska energetická spoločnosť tvrdí, že Moskva vymenila generálneho riaditeľa jej ruskej dcérskej firmy

Veľvyslanec tiež kritizoval maďarské blokovanie zasadnutia výboru NATO-Ukrajina na vysokej úrovni pre spor Budapešti s Kyjevom ohľadom zaobchádzania s etnickými Maďarmi na Ukrajine. "Znepokojuje nás využívanie NATO maďarskými predstaviteľmi na riešenie týchto dvojstranných problémov," dodal Pressman. Zároveň uviedol, že obavy Maďarska o svojich krajanov berie vážne. Podľa neho si zaslúži pozornosť.

Veľvyslanec Pressman je známy tým, že sa neváha vyjadrovať k rastúcim protiamerickým náladám v Maďarsku alebo k odporu, ktorý Orbánova vláda prejavuje voči sankciám, ktoré Západ uvalil na Rusko kvôli invázii na Ukrajinu. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pred časom Pressmana obvinil, že sa snaží zasahovať do vnútorných záležitostí Maďarska. Povedal to po tom, čo veľvyslanec prístup Budapešti k vojne na Ukrajine označil za "politiku schvaľovanú ruským prezidentom Vladimirom Putinom".

Nedávno americký diplomat uviedol, že Spojené štáty si robia starosti kvôli tomu, že súčasná maďarská vláda stále s nadšením udržiava vzťahy s Moskvou. Maďarsko sa pod vedením premiéra Orbána ako jediná krajina Únie správa ústretovo voči Rusku napriek jeho invázii na Ukrajinu. Blízke vzťahy s Moskvou udržuje najmä v energetike.

01 - Modified: 2023-04-26 16:50:22 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa chystá postihovať tých, ktorí poskytnú súčinnosť trestnému súdu v Haagu, ktorý odsúdil Putina 02 - Modified: 2023-04-26 16:34:42 - Feat.: 1 - Title: V ruskej Murmanskej oblasti havarovala stíhačka MiG-31, zrejme spadla do jazera 03 - Modified: 2023-04-26 16:10:29 - Feat.: 1 - Title: Peking vyšle na Ukrajinu vyslanca, má pomôcť k riešeniu konfliktu, povedal Si Ťin-pching Zelenskému
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 04 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 05 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:45