Ukrajinský vojak kontroluje guľomet tanku po naložení munície počas vojenského výcviku v blízkosti frontovej línie. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európska komisia podporí výrobu munície 500 miliónmi eur

03.05.2023, 16:55
Autor:
ČTKČTK

Zvýšenie výroby má pomôcť k doplneniu tenčiacich sa zásob, ale najmä k ďalšej podpore Ukrajiny, ktorá plánuje dobyť späť územia okupované Ruskom.

Európska komisia plánuje kvôli vojne na Ukrajine podporiť výrobu munície v členských krajinách Európskej únie sumou 500 miliónov eur zo spoločných fondov. Počíta s tým plán, ktorý dnes predstavil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. Rovnako vysokú sumu by podľa predstáv Bruselu mali do navyšovania zbrojárskej produkcie vložiť členské krajiny. Investície by mali primárne slúžiť na naplnenie sľubu, ktorým sa európsky blok zaviazal dodať Kyjevu do budúcej jari milión kusov delostreleckej munície. Rozhodnutie podporiť ukrajinskú armádu spoločnými nákupmi munície v objeme jednej miliardy eur dnes schválili veľvyslanci krajín Európskej únie, uviedlo švédske predsedníctvo.

Únia v rámci svojho záväzku v marci vyčlenila miliardu eur na kompenzácie pre štáty, ktoré pošlú Ukrajine muníciu z vlastných skladov. Druhá miliarda má byť určená na spoločné nákupy munície. Na nich sa členské štáty Európslej únie dohodli dnes, detaily dohody ale neboli bezprostredne zrejmé, poznamenala agentúra Reuters. Veľvyslanci krajín Európskej únie schválili plán podpory ukrajinskej armády vynaložením miliardy eur z fondu nazvaného Európsky mierový nástroj na spoločný nákup munície, uviedlo švédske predsedníctvo bez ďalších detailov.

image

Tento rok bude "rozhodujúci" pre víťazstvo Ukrajiny, povedal Zelenskyj

Bretonov plán je tretím pilierom, ktorý má urýchliť nedostatočnú výrobu munície v Európe. "Čo sa týka obrany, náš priemysel musí teraz prejsť do režimu vojnovej ekonomiky," vyhlásil Breton, ktorý v minulých týždňoch rokoval o posilnení obrannej výroby v rade členských krajín. Navrhnuté investície podľa neho budú stačiť na to, aby sa v Európe vyrábalo ročne milión kusov raketových striel, delostreleckých granátov a ďalšie munície. Aby nariadenie začalo platiť, musia ich najprv schváliť členské štáty a Európsky parlament. Komisia počíta s tým, že by sa tak v rámci zrýchlených postupov mohlo stať ešte pred letnými prázdninami.

Zvýšenie výroby má pomôcť k doplneniu tenčiacich sa zásob, ale najmä k ďalšej podpore Ukrajiny, ktorá plánuje dobyť späť územia okupované Ruskom. Podstatná časť navrhnutého balíka má podľa Bretona poslúžiť na podporu výroby munície v zbrojovkách, od ktorých ju budú krajiny obstarávať v rámci spomínaných spoločných nákupov.

image

Výsledok obrovského úsilia Západu. Kremeľ už poučil médiá, ako informovať o chystanom ukrajinskom protiútoku

Peniaze majú podporiť modernizáciu a navyšovanie výroby v doterajších závodoch, ako aj vznik úplne nových výrobných kapacít. Krajiny z nich budú môcť financovať aj modernizáciu zastaranej munície či preškolovanie zamestnancov.

Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej by pol miliardy z únijných fondov mali rovnako vysokou celkovou sumou doplniť členské štáty. "Toto je kritická súčasť európskej strategickej kapacity na obranu vlastných záujmov a hodnôt, ktorá má pomôcť udržať mier na kontinente," povedala dnes k návrhom von der Leyenová, podľa ktorej Ukrajina potrebuje dodávky munície čo najrýchlejšie.

image

Pokus o atentát na Putina: Z Kremľa po útoku dronov stúpal dym, Moskva varuje pred odvetou

Únijné štáty pred vlaňajším vpádom ruských vojsk na Ukrajinu dlhodobo vydávali na obranu menšiu časť svojich rozpočtov ako ich kľúčový partner USA. V dôsledku toho teraz európske zbrojovky nevyrába dostatok zbraní a munície, čo sa teraz snaží Európska únia zmeniť. Viaceré krajiny sa chystajú na obranu v najbližších rokoch vynakladať výrazne viac peňazí.

Plán podpory Kyjeva spoločnými nákupmi munície schválili dnes členské štáty bloku po odkladoch spôsobených diskusiou o podrobnostiach. Kým väčšina krajín presadzovala, aby mohla byť munícia v záujme urýchlenia dodávok Kyjeva obstarávaná od výrobcov z celého sveta, Francúzsko chcelo túto možnosť obmedziť len na európske firmy. Krajiny Európskej únie pritom zdôrazňujú potrebu po zvýšení tempa dodávok, keďže Ukrajina zatiaľ zo sľúbeného milióna kusov za rok dostala rádovo desiatky tisíc.

01 - Modified: 2023-05-03 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Financial Times: Čína by mohla zohrať kľúčovú úlohu pri ukončení vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2023-05-03 11:27:43 - Feat.: 1 - Title: Útok dronom v Rusku: Blízko Kerčského mosta vypukol veľký požiar, horí ropný sklad 03 - Modified: 2023-05-03 09:19:06 - Feat.: 1 - Title: Útek je správna reakcia. Pri ofenzíve zničíme Krymský most, hlásia Ukrajinci 04 - Modified: 2023-05-02 14:25:52 - Feat.: 1 - Title: Tajomná mierová misia Vatikánu: Rusko o nej nevie a Ukrajina ju údajne odmieta 05 - Modified: 2023-05-02 10:59:47 - Feat.: 1 - Title: Putinova samovražedná púť. Kedy sa skončí vojna?
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 06:50