Na „summite o migrácii“ sa zúčastňujú nemecký kancelár Olaf Scholz, štátny tajomník ministerstva vnútra Bernd Kroesser a náčelník štábu kancelára Wolfgang Schmidt. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko chce podľa situácie umožniť kontroly na všetkých svojich hraniciach

10.05.2023, 22:38
10.05.2023, 23:19
Autor:
ČTKČTK

Podľa aktuálnej štatistiky spolkovej polície prišlo v prvom štvrťroku do Nemecka najmenej 19 627 migrantov bez potrebných dokladov.

Nemecko chce podľa migračnej situácie zavádzať pohraničné kontroly po vzore tých s Rakúskom aj na svojich ďalších hraniciach, rovnako chce v pohraničí zintenzívniť takzvané skryté náhodné kontroly a pátrania. Dnes to po rokovaní s premiérmi nemeckých spolkových krajín vyhlásil kancelár Olaf Scholz. Bavorsko, Sasko a Sasko-Anhaltsko v doplňujúcom vyhlásení k záverečnému dokumentu z dnešného rokovania privítali možnosť pohraničných kontrol na všetkých nemeckých hraniciach v závislosti od migračnej situácie.

"Dobre strážiť naše vnútorné hranice je pre nás dôležité. Možnosť stráženia našich hraníc s Rakúskom sme predĺžili. A vzhľadom na aktuálnu situáciu budeme robiť podobné kroky aj v prípade ďalších štátov, prípadne zintenzívnime skryté kontroly, ktoré na nemeckých hraniciach beztak organizujeme," povedal Scholz.

Krajinskí ministri vnútra Braniborska a Saska požadujú od spolkovej ministerky vnútra Nancy Faeserovej dočasné obnovenie kontrol na hraniciach s Českom a Poľskom. Ostrahu hraníc s týmito štátmi záverečný dokument priamo nezmieňuje, obnovenie kontrol po vzore z nemecko-rakúskej hranice ale umožňuje.

image

Nemecká migračná politika kolabuje, žiadateľov o azyl nárazovo pribudlo. Len za mesiac ich bolo milión

"V závislosti od situácie bude spolková vláda po konzultácii s dotknutými krajinami Spolkovej republiky Nemecko zavádzať existujúcu koncepciu hraníc s Rakúskom tiež na ďalších nemeckých hraniciach," uvádza záverečný dokument. Nemecko na hraniciach s Rakúskom v roku 2015 dočasne obnovilo stacionárne kontroly, ktoré odvtedy pravidelne predlžuje. Tieto kontroly nie sú plošné, ale náhodné, najčastejšie sú na kľúčových ťahoch.

Podľa aktuálnej štatistiky spolkovej polície prišlo v prvom štvrťroku do Nemecka najmenej 19 627 migrantov bez potrebných dokladov. V medziročnom porovnaní je to zhruba o tretinu viac. V prvom štvrťroku minulého roka zachytila nemecká polícia 12 958 migrantov bez dokladov.

image

Nemecká vláda schválila kontroverzný čínsky podiel v hamburskom prístave. Patrí ku kritickej infraštruktúre

Niektorí migranti prichádzajú do Nemecka cez Poľsko a Česko, aby sa vyhli kontrolám na nemecko-rakúskej hranici. Po vzore na nemecko-rakúskych hraniciach by niektoré krajiny chceli obnoviť ostrahu aj na pomedzí s Českom, Poľskom a Švajčiarskom, čo záverečný dokument po rokovaní Scholze s regiónmi umožňuje. O kontroly v prípade Česka a Poľska požiadali Faeserovú jej zemskí kolegovia z Braniborska a Saska, naopak Bavorsko o stráženie pomedzí s Českom neusiluje.

Bavorský premiér Markus Söder na utorkovom rokovaní v Řezne s českým ministerským predsedom Petrom Fialou povedal, že Bavorsko strážiť pohraničie s Českom nepožaduje. Zdôvodnil to aj tým, že Česko stráži svoje vlastné hranice dostatočne kvalitne. Dnešnú dohodu Scholze s regiónmi o možnom obnovovaní kontrol na hraniciach a tiež o rozšírení skrytého pátrania ale Bavorsko spoločne so Saskom a Saskom-Anhaltskom privítalo. Vo vyhlásení k záverečnému dokumentu trojica týchto spolkových krajín žiada ešte ďalšie kroky, okrem iného rozšírenie zoznamu takzvaných bezpečných štátov a jasné oddelenie azylového konania od pracovnej migrácie. "Právo na azyl sa nesmie stať právom na prisťahovalectvo," uviedli Bavorsko, Sasko a Sasko-anhaltsko.

"Česká republika urobila veľa, aby cez nás neviedli migračné trasy," povedal český premiér Petr Fiala na utorkovom stretnutí s bavorským premiérom Markusom Söderom v Řezne. Poznamenal, že aktuálne čísla ukazujú, že české opatrenia fungujú, keďže týždenné počty migrantov sú v poslednom čase v poriadku desiatok.

Za prvý štvrťrok tohto roka zaistili policajti podľa správy zverejnenej na stránkach ministerstva vnútra 2658 utečencov, ktorí boli v Česku nelegálne. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška ich počet stúpol o 35 percent. Pri migrácii cez vonkajšiu schengenskú hranicu zadržala polícia 108 ľudí, ostatných vo vnútrozemí a na medzinárodných letiskách.

01 - Modified: 2023-05-10 19:48:32 - Feat.: 1 - Title: Nemecká migračná politika kolabuje, žiadateľov o azyl nárazovo pribudlo. Len za mesiac ich bolo milión 02 - Modified: 2023-05-10 19:16:01 - Feat.: 1 - Title: Nemecká vláda schválila kontroverzný čínsky podiel v hamburskom prístave. Patrí ku kritickej infraštruktúre 03 - Modified: 2023-05-10 17:36:55 - Feat.: 1 - Title: Exkancelára Schrödera kritizujú za účasť na recepcii ruskej ambasády, s Kremľom má dobré vzťahy 04 - Modified: 2023-05-10 15:42:51 - Feat.: 1 - Title: Nemecká ministerka zahraničných vecí označila Čínu za konkurenta a čoraz väčšieho systémového rivala
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:41