Predseda Rady guvernérov Federálneho rezervného systému USA Jerome Powell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rokovania ministrov financií G7 zatienili spory o dlhový strop Spojených štátov

11.05.2023, 13:07
Autor:
ČTKČTK

Guvernér centrálnej banky hostiteľského Japonska uviedol, že stretnutie G7 sa môže zaoberať aj americkou dlhovou krízou, a dodal, že skupina musí byť pripravená reagovať na prípadné dopady, aké táto kríza môže mať na globálny trh.

Patová situácia vo Washingtone ohľadom zvýšenia dlhového stropu zatienila úvodné stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk ekonomicky vyspelých krajín G7 v Japonsku. Na schôdzke, ktorá sa začala dnes a potrvá do soboty, sa pozornosť okrem iného zamerala aj na hrozbu recesie americkej ekonomiky, informujú tlačové agentúry.

Guvernér centrálnej banky hostiteľského Japonska uviedol, že stretnutie G7 sa môže zaoberať aj americkou dlhovou krízou, a dodal, že skupina musí byť pripravená reagovať na prípadné dopady, aké táto kríza môže mať na globálny trh. "Verím, že americké úrady urobia všetko pre to, aby k tomu nedošlo," povedal guvernér Kazuo Ueda, keď sa ho novinári opýtali na možnosť, že by Spojené štáty nesplácali svoj dlh.

Skupina situáciu skúma

"Bezprostredné následky by museli riešiť americké úrady. Ale (skupina G7) bude pravdepodobne situáciu starostlivo skúmať... a podľa potreby reagovať, "povedal podľa agentúry Reuters Ueda a dodal, že japonské úrady vývoj pozorne sledujú. Ministri a guvernéri centrálnych bánk rokujú v meste Niigata, ktoré leží severne od Tokia na pobreží Japonského mora.

Očakávalo sa, že americká ministerka financií Janet Yellenová bude čeliť otázkam svojich náprotivkov z G7 ohľadom toho, ako Washington plánuje zabrániť turbulenciám na finančných trhoch. Tie sú už tak nervózne po nedávnom krachu troch amerických regionálnych bánk a napätí v Európe.

image

Americká ministerka financií varuje pred dôsledkami zlyhania dlhu USA, spôsobilo by to katastrofu

Centrálne banky sa teraz snažia globálnej ekonomike zabezpečiť takzvané hladké pristátie, ako sa zvyčajne definuje snaha zvýšiť úrokové sadzby len do tej miery, aby zabránili prehriatiu ekonomiky a zmiernili infláciu. Ak by centrálne banky túto snahu prehnali a v snahe čo najrýchlejšie skrátiť infláciu by zvýšili sadzby príliš, mohli by spôsobiť masívnu hospodársku recesiu s mnohými nezamestnanými. Potom by sa hovorilo o tvrdom pristátí ekonomiky.

"Nesplácanie záväzkov by ohrozilo výdobytky, ktoré sme dosiahli v posledných rokoch po usilovnej práci, keď sme sa zotavili z pandémie. A vyvolalo by pokles globálnej ekonomiky, ktorý by nás vrátil veľa späť," povedala Yellenová.

Možné zrušenie cesty

Americký prezident Joe Biden už naznačil, že by mohol zrušiť cestu na budúcotýždňovú schôdzku G7, ktorá sa uskutoční, ak sa nepodarí včas vyriešiť spor o zvýšení limitu pre zadlženie. Varoval tiež, že ak sa nepodarí rýchlo zvýšiť limit povolených vládnych pôžičiek zo súčasných 31,4 bilióna dolárov, mohlo by to uvrhnúť americkú ekonomiku do recesie.

Americká dlhová kríza dolieha na Japonsko veľmi citeľne. Krajina teraz skupine G7 predsedá, hlavne ale drží významný podiel amerických štátnych dlhopisov. Z tohto pohľadu je najväčším veriteľom Spojených štátov, zatiaľ čo Čína sa amerických dlhopisov postupne zbavuje.

image

USA previedli milióny ruského oligarchu Malofejeva na obnovu Ukrajiny. Dôvodom je "náprava škody"

"Skupina G7 nebude schopná prísť s riešením toho, čo je čisto domácim a politickým problémom Spojených štátov, aj keď by mohla potvrdiť svoje odhodlanie spolupracovať na stabilizácii trhov, ak by nastal najhorší scenár," povedal analytik výskumného inštitútu Nomura Takahide Kiuči. "Za nápravu je zodpovedný výlučne Washington. Ale keď sa niečo pokazí, ponesú hlavnú ťarchu všetky ostatné krajiny. "

Limit pre zadlženie je suma, ktorú schvaľuje Kongres a ktorá určuje, koľko si federálna vláda môže požičať peňazí na bežnú prevádzku, a teda na platby vládnych účtov. Patria tam napríklad platy štátnych zamestnancov, financovanie armády, platby na sociálne zabezpečenie a štátnu zdravotnú starostlivosť, ako aj platby úrokov zo štátnych dlhopisov. Desiatky rokov bolo zvýšenie tohto limitu rutinnou záležitosťou, v posledných rokoch sa z toho ale stalo politikom.

Na súčasný limit 31,4 bilióna dolárov vláda narazila už v januári, ministerstvo financií však využilo mimoriadne opatrenia, aby vláda mohla čerpať viac peňazí. Ministerstvo teraz zvažuje, čo podnikne ďalej. Yellenová však varovala, že naozaj vážne problémy by mohli nastať už 1. júna, keď by Spojené štáty nemuseli byť schopné splniť niektoré svoje finančné záväzky.

01 - Modified: 2023-05-11 07:31:46 - Feat.: 1 - Title: Čína musí presvedčiť Rusko, aby sa vrátilo k dodržiavaniu Charty OSN, tvrdí Francúzsko 02 - Modified: 2023-05-11 06:53:53 - Feat.: 1 - Title: Americká ministerka financií varuje pred dôsledkami zlyhania dlhu USA, spôsobilo by to katastrofu 03 - Modified: 2023-05-11 06:19:46 - Feat.: 1 - Title: USA previedli milióny ruského oligarchu Malofejeva na obnovu Ukrajiny. Dôvodom je "náprava škody"
01 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 02 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 03 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 04 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 05 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 13:59