Bieloruskí policajti zadržiavajú aktivistu a novinára Ramana Prataseviča v Minsku. FOTO: TARS/AP
StoryEditor

Bieloruský opozičný novinár Pratasevič, odsúdený na osem rokov väzenia, dostal milosť

22.05.2023, 21:47
Autor:
ČTKČTK

Spravodajský kanál Nexta za Pratasevičovho vedenia podrobne informoval o rozsiahlych povolebných protestoch proti režimu dlhoročného autoritárskeho bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka po prezidentských voľbách v auguste 2020.

 Bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného média Nexta Raman Pratasevič, odsúdený tento mesiac na osem rokov do väzenia, bol omilostený, oznámila dnes štátna agentúra Belta s odvolaním sa na novinárov samotného. Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali teraz dvadsaťosemročného Prataseviča predvlani v máji spoločne s jeho vtedajšou ruskou partnerkou Sofijou Sapegaovou po tom, ako donútili v Minsku pristáť civilné lietadlo spoločnosti Ryanair mieriace z Atén do Vilniusu.

"Doslova práve teraz som podpísal všetky príslušné dokumenty o tom, že som dostal milosť. To je proste nádherná novinka," povedal Pratasevič.

S úradmi spolupracoval

Po zadržaní uzavrel novinár dohodu s úradmi a spolupracoval. Súd ho 3. mája odsúdil spolu s dvoma ďalšími obžalovanými - súdenými v neprítomnosti - okrem iného za verejné výzvy na uchopenie štátnej moci, za teroristické činy, hanobenie hlavy štátu, šírenie vedome lživých informácií o Bielorusku a ďalšie zločiny. Rozsudok nadobudol právoplatnosť 18. mája, pretože Pratasevič sa neodvolal, pripomenul server Naša Niva. Ďalším dvom odsúdeným - zakladateľovi Nexty Scjapanovi Pucilovi a bývalému redaktorovi telegramového kanála Janovi Rudzikovi, ktorí žijú v exile, vymeral súd 20, respektíve 19 rokov.

Letecký incident a zadržanie dvojice odsúdili viaceré krajiny vrátane Spojených štátov a štátov Európskej únie, ktoré potom rozšírili sankcie proti bieloruskému režimu. Rusku Sapegaovú odsúdili vlani v Bielorusku na šesťročné väzenie. Moskovský súd má v stredu posudzovať jej odovzdanie do vlasti.

Spravodajský kanál Nexta za Pratasevičovho vedenia podrobne informoval o rozsiahlych povolebných protestoch proti režimu dlhoročného autoritárskeho bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka po prezidentských voľbách v auguste 2020. Úrady vtedy znovu vyhlásili víťazom volieb Lukašenka, ale opozícia a západné krajiny voľby považujú za sfalšované. Režim, ktorý protesty tvrdo potlačil, Nextu označil za "teroristickú organizáciu".

Bieloruská opozičná líderka Svjatlana Cichanouská, ktorá žije v exile, odsúdenie novinára označila za ďalšiu "neúctu k spravodlivosti" a celý proces za vykonštruovaný. "(Pratasevič) je rukojemníkom režimu od únosu (lietadla) Ryanair," dodala. K dnešnej správe o jeho omilostení napísala, že "bieloruský režim skrýva svoje zločiny za dymovú clonu".

Odvrátenie pozornosti

"Dnešné omilostenie Ramana Prataseviča je predvídateľným pokusom odvrátiť pozornosť od Eduarda Babaryku a nezvestných politických väzňov. Všetci musia byť prepustení a musia byť schopní žiť slobodne bez nátlaku alebo vyhrážania," uviedla na twitteri.

Eduard Babaryka je syn Viktara Babaryku, ktorý bol jedným z hlavných Lukašenkových súperov pred prezidentskými voľbami v auguste 2020. Volebná komisia Babaryku nakoniec z volieb vylúčila. Predvlani ho bieloruský súd uznal vinným z korupcie a poslal na 14 rokov do väzenia. Minulý mesiac sa objavili správy, že Viktara Babaryku previezli do nemocnice s pľúcnym pneumotoraxom a známkami bitia, napísala stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda a upozornila, že od apríla nie je jasné, kde presne sa nachádza. Jeho syn Eduard stanul pred súdom dnes, čelí okrem iného obvineniam z daňových únikov alebo z podnecovania nenávisti. Obvinenia odmieta ako politicky motivované.

image

Laureáti Nobelovej ceny žiadajú prepustenie bieloruského aktivistu Biaľackého

Pratasevič po svojom zadržaní v rozhovore pre štátnu televíziu povedal, že rešpektuje Lukašenka, uznáva svoju vinu a nechce sa už angažovať v politike. Podľa nezávislých médií toto interview vzniklo pod nátlakom. Pratasevičova rodina po jeho zadržaní uviedla, že bol donútený k nepravdivým doznániam.

Väčšina bieloruských opozičných aktivistov kvôli represiám režimu utiekla z krajiny, ďalší skončili vo väzení. Bieloruský súd v neprítomnosti odsúdil aj Cichanouskú, ktorej v marci vymeral 15 rokov väzenia okrem iného za sprisahanie za účelom neústavného prevzatia moci. Podľa mimovládnej organizácie Vjasna je v Bielorusku v súčasnosti na 1500 politických väzňov. Patrí medzi nich aj manžel Cichanouskej, ktorého odsúdili už v roku 2021 na 18 rokov za mrežami.

01 - Modified: 2023-05-22 15:37:53 - Feat.: 1 - Title: Pribúda útokov na poľskú stráž pri hraniciach s Bieloruskom, uviedol poverenec varšavskej vlády 02 - Modified: 2023-05-22 07:58:13 - Feat.: 1 - Title: Laureáti Nobelovej ceny žiadajú prepustenie bieloruského aktivistu Biaľackého 03 - Modified: 2023-05-20 12:20:34 - Feat.: 1 - Title: Prudký rast vývozu Nemecka do štátov okolo Ruska vyvoláva obavy z reexportu
01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 03 - Modified: 2024-04-06 13:11:44 - Feat.: - Title: Iránsky novinár, ktorého v Londýne pobodali, sa vracia do práce 04 - Modified: 2024-04-05 19:30:17 - Feat.: - Title: Väznená líderka bieloruskej opozície akoby sa prepadla pod zem. Už rok o nej nie sú žiadne správy 05 - Modified: 2024-04-05 19:08:09 - Feat.: - Title: Bielorusko pozastaví účasť na Zmluve o konvenčných ozbrojených silách v Európe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 03:34