StoryEditor

Ľudia sa už neboja na uliciach. Cena za pokoj, ktorý Salvadoru prinieslo zatýkanie gangov, je však vysoká

03.06.2023, 07:45
Autor:
ČTKČTK

Túto oblasť ovládali MS13. Keď ste išli do vedľajšej štvrte, ktorú mali pod kontrolou Barrio 13, nemuseli ste sa už nikdy vrátiť. Teraz môžeme chodiť tam a späť, ako sa nám zachce, povedal jeden z obyvateľov.

Zločinecké skupiny Mara Salvatrucha a Barrio 18 v Salvadore po desaťročia odhadzovali telá obetí do priekop, potokov, na okraje ciest a na opustené miesta nechválne známe štvrte Soyapango v metropole San Salvador. Dnes vedie jedinú vojnu v krajine salvadorská vláda, píše BBC.

Po minulotýždňovom extrémne násilnom marcovom víkende, pri ktorom došlo k mnohým stretom medzi salvadorskými gangmi, vyhlásil mladý a mediálne zdatný prezident Nayib Bukele výnimočný stav. Vtedajšie mimoriadne opatrenie pozastavilo niektoré z ústavných práv a polícii udelilo rozsiahle právomoci na zatýkanie. Odvtedy bolo v Salvadore zatknutých 66-tisíc ľudí.

Kontroly na uliciach

V Soyapangu prebieha spoločná operácia polície a armády. Nad ulicami sa vznáša vrtuľník a niektorí policajti vykonávajú domové prehliadky na vopred určených adresách. Iní náhodne zastavujú mladých mužov na uliciach. Kontrolujú ich, či nemajú tetovanie poukazujúce na príslušnosť k určitému gangu alebo záznam v trestnom registri.

"Na stupnici od jednej do desiatich je to dvanásť," odpovedá vo vtipe jeden z miestnych obyvateľov na otázku, o koľko sa štvrť za posledný rok upokojila. "Je tu neuveriteľný pokoj," dodal muž.

image

Kubánsky parlament podľa očakávania vo funkcii prezidenta potvrdil Díaza-Canela. Štát je v hlbokej kríze

S BBC hovoril anonymne pod pseudonymom "Joel" kvôli strachu spojenému s verejným komentovaním činnosti gangov. Po zavedení prísnych bezpečnostných opatrení svoju štvrť nespoznáva. "Bolo to tu veľa zlé, dosť škaredé," dodal.

"Túto oblasť ovládali MS13. Keď ste išli do vedľajšej štvrte, ktorú mali pod kontrolou Barrio 13, nemuseli ste sa už nikdy vrátiť. Teraz môžeme chodiť tam a späť, ako sa nám zachce," povedal Joel.

Tvrdý postup vlády podporuje viac ako 90 percent salvadorskej spoločnosti, ktorá je po rokoch zastrašovania a vydierania gangmi vyčerpaná.

Nevinný a obvinení

Hoci väčšina ľudí v Salvadore novú nemilosrdnú politiku víta, nepriniesla pokoj všetkým. Operácia sa dotkla aj tisícov ľudí, ktorí na gangy nemajú žiadne väzby.

Jedným z nich je tiež mladý traktorista José Duval Mata, ktorý žil v prašnej dedine La Noria, ktorá leží ďaleko od mestských štvrtí San Salvadoru. Vojaci jeho komunitu navštívili nedlho po tom, ako vláda zaviedla výnimočný stav, a zastavili ho, keď bol na ceste domov. Zobrali mu telefón a obvinili ho z "protiprávneho združovania", čo je všeobjímajúci pojem, na základe ktorého boli zadržané tisícky ľudí za údajnú spojitosť s gangmi.

image

Ťažba lítia bude v Čile možná len za spoluúčasti štátu, oznámil prezident

Jeho matka Marcela Alvaradová ho odvtedy nevidela ani s ním nehovorila, a je zúfalá. "Kolujú rôzne správy, že ich tam mučia, že ich bijú," povedala medzi vzlykmi.

"Keď bol môj syn uväznený, išla som k väznici a strávila som pred ňou 18 dní v dave ďalších ľudí. Zvnútra (väzenie) sme počuli ich nárek: pomôžte nám, už to tu dlhšie nevydržíme. Bolo to veľmi bolestivé," dodala Alvaradová.

Žena tiež uviedla, že jediné súdne konanie jej syna bolo hromadné a zúčastnilo sa na ňom celkovo 360 ďalších väzňov. Všetci boli odsúdení na pôvodný trest šesť mesiacov, ktorý bol následne predĺžený.

Rodiny žiadajú prepustenie

Alvaradová na odporúčanie priniesla na súd zložku dokumentov preukazujúcich nevinu jej syna. Vrátane čistého trestného registra, maturitného vysvedčenia až po odporúčanie od zamestnávateľa. Súd podľa nej nezaujímali.

A José Duval rozhodne nie je jediný, kto sa do tejto kafkovskej situácie dostal. Stovky rodín sa tento rok na výročie vyhlásenia výnimočného stavu zhromaždili v centre San Salvadoru a požadovali okamžité prepustenie uväznených príbuzných, o ktorých tvrdia, že boli svojvoľne a bezdôvodne zatknutí.

Blízki niektorých z nich vo väzení zomreli. Jednou z nich je napríklad sestra Evy Sandovalovej, Noelia. "Keď ju vzali do väzby, nebola chorá," uviedla Sandovalová. "Ale potom sme vo februári zistili, že zomrela, zrejme na nádor na nose," dodala.

Prezidentka Taiwanu navštívila Guatemalu a Belize

Noelia Sandovalová nebola v čase svojho úmrtia odsúdená za žiadny zločin, ktorý by súvisel so zločineckými skupinami.

Podľa salvadorského viceprezidenta Felixa Ulloypriniesol kontroverzný bezpečnostný plán krajine všeobecný pokoj. "Nie je to dokonalé, ale je to dobré. Urobili sme tu niečo naozaj dobré, "uviedol v rozhovore s BBC.

Ulloa uznáva, že tisíce zatknutých pravdepodobne nespáchali žiadny trestný čin súvisiaci s gangmi. "Môže to tak byť. Keď vediete operáciu takého rozsahu, pri ktorej bolo doteraz uväznených vyše 65-tisíc ľudí, mohlo dôjsť k nejakým chybám a niektorí ľudia mohli byť zatknutí bez akýchkoľvek väzieb na gangy," uviedol Ulloa.

Právny systém sa podľa neho postupne vyrovnáva s nevybavenými prípadmi. "Tri tisícky ľudí už boli na základe riadneho súdneho konania prepustené," dodal Ulloa.

image

Prezident Čile rokoval so Zelenským o podpore Ukrajiny v Latinskej Amerike. Štáty nemajú jednoznačný postoj

Pre Marcelu Alvarovú, ktorej syn José Duval sa ani nemohol stretnúť so svojím synom, ktorý sa narodil po jeho zatknutí, je to len malá útecha.

Teraz mu navyše pre neschopnosť splácať pôžičku banka hrozí zhabaním rozostavaného domu, ktorý staval pre svoju rodinu.

Zostáva vezenie a je označený za člena gangu. Jeho jedinou nádejou je súdny systém, ktorý odmietol prijať akýkoľvek dôkaz predložený na jeho obhajobu.

01 - Modified: 2023-06-02 11:17:57 - Feat.: 1 - Title: Francúzska protiteroristická prokuratúra žaluje 16 členov protimoslimskej skupiny 02 - Modified: 2023-05-25 07:30:57 - Feat.: 1 - Title: Trpká oslava bitcoinu. Majiteľ meny spustil ošiaľ, no pizza ho pripravila o rozprávkové bohatstvo 03 - Modified: 2023-05-21 07:21:36 - Feat.: 1 - Title: Pri tlačenici na futbalovom štadióne v Salvadore prišlo o život deväť ľudí 04 - Modified: 2023-05-18 04:37:09 - Feat.: 1 - Title: Guatemalu a juh Mexika zasiahlo zemetrasenie, cunami nehrozí
01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-03-28 11:07:20 - Feat.: - Title: Ekvádorské úrady potlačili vzburu vo väznici, z ktorej ušiel šéf gangu 03 - Modified: 2024-03-21 05:46:12 - Feat.: - Title: Gangy na Haiti spustili na predmestí hlavného mesta nové kolo útokov 04 - Modified: 2024-03-20 13:35:49 - Feat.: - Title: Ako zo Šialeného Maxa. Proti gangom na Haiti stoja milície s mačetami 05 - Modified: 2024-03-13 12:29:02 - Feat.: - Title: Gangy metropolu úplne odrezali, vraví o vypätej situácii na Haiti expert. Sám sa stal pred rokmi obeťou únosu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:05