Turecký prezident Tayyip Erdogan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Švédske úrady povolili na nedeľu demonštráciu, ktorej zákaz požaduje Ankara. Štokholm je útočiskom Kurdov

03.06.2023, 11:10
Autor:
ČTKČTK

Zabezpečíme, aby všetci účastníci nedeľňajšej demonštrácie mohli vyjadriť svoje práva chránené ústavou, vrátane slobody slova, povedal hovorca štokholmskej polície Ola Österling.

Švédske úrady povolili na nedeľu v Štokholme demonštráciu, ktorá má byť protestom proti vstupu tejto škandinávskej krajiny do NATO. Proti manifestácii nazvanej "Nechceme NATO, nechceme Erdoganove zákony vo Švédsku" vystúpila Ankara, pretože medzi organizátormi podujatia je aj prokurdská organizácia Rojavský výbor. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zabezpečíme, aby všetci účastníci nedeľňajšej demonštrácie mohli vyjadriť svoje práva chránené ústavou, vrátane slobody slova," povedal AFP hovorca štokholmskej polície Ola Österling. Na otázku ohľadom možnej prítomnosti priaznivcov tureckej organizácie Strana kurdských pracujúcich na demonštrácii uviedol, že tiež oni majú práva chránené ústavou.

image

Turecký prezident Erdogan začne svoj tretí mandát, vymenuje vládu. Na inaugurácii bude aj Stoltenberg

Ankara tento týždeň protestovala proti plánovanej nedeľňajšej demonštrácii. Hovorca tureckého prezidenta uviedol, že je "absolútne neprijateľné, aby teroristi z PKK ďalej slobodne operovali vo Švédsku". Vyzval preto švédske úrady, aby demonštráciu nepovolili.

PKK vedie v Turecku už vyše štyri desaťročia ozbrojený boj proti vláde za autonómiu Kurdov. Vláda skoršieho premiéra a teraz prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s ňou v roku 2013 uzavrela prímerie, rokovania ale neskôr stroskotali a v roku 2015 prímerie skončilo. Erdoganova vláda však využíva PKK aj na odstraňovanie svojich kritikov, ktorých viní z väzieb na PKK.

Švédsko turecká vláda viní z toho, že dlhodobo poskytuje útočisko disidentom, ktorých Ankara označuje za teroristov kvôli ich údajným väzbám na PKK. To je napokon aj jeden z hlavných dôvodov, ktorým Turecko odôvodňuje svoj odmietavý postoj k vstupu Švédska do NATO.

image

Veľvyslankyňa USA v NATO: Slovenskí vojaci sú pre Alianciu veľkým prínosom

Nedeľňajšiu demonštráciu organizuje hnutie nazvané Aliancia proti NATO, v ktorej je aj Rojavský výbor, skupina podporujúca autonómiu Kurdov v Sýrii. Rojava (kurdsky "západ") je názov pre región na severe Sýrie, kde za občianskej vojny vznikla de facto kurdská autonómia, ktorú ale vláda Bašára Asada neuznáva. Švédska skupina Rojavský výbor ale používa na svojich akciách aj vlajku PKK, napísal tento týždeň server televízie Euronews.

Švédska vláda sa snaží presvedčiť Ankaru, aby ratifikáciu vstupu do NATO schválila. Kvôli tomu napríklad presadila nový protiteroristický zákon, ktorý vstúpil do platnosti 1. júna. Zákon vo Švédsku vyvolal obavy o slobodu slova a ďalšie základné práva, podľa švédskeho ministra spravodlivosti Gunnara Strömmera ale slobodu slova neohrozí.

V snahe prinútiť tureckú vládu k schváleniu švédskeho členstva v Severoatlantickej aliancii ide dnes do Turecka rokovať aj jej generálny tajomník Jens Stoltenberg, ktorý sa dnes v Ankare tiež zúčastní na Erdoganovej inaugurácii na ďalšie päťročné obdobie v úrade prezidenta.

01 - Modified: 2023-06-02 12:45:46 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg bude cez víkend rokovať v Turecku, zúčastní sa aj Erdoganovej inaugurácie 02 - Modified: 2023-06-02 11:51:41 - Feat.: 1 - Title: Aliancia OPEC+ zrejme neplánuje ďalšie zníženie ťažby ropy, ceny čierneho zlata klesajú 03 - Modified: 2023-05-23 09:07:55 - Feat.: 1 - Title: Pri tureckom dronovom útoku zahynuli v Iraku traja bojovníci milícií, tvrdia Kurdi 04 - Modified: 2023-05-15 13:45:10 - Feat.: 1 - Title: Do Turecka stále netečie ropa z irackého Kurdistanu, podľa niektorých kvôli voľbám
01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 05 - Modified: 2024-04-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:50