ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Členovia NATO by mohli vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, tvrdí bývalý šéf aliancie

08.06.2023, 10:09
Autor:
ČTKČTK

Severoatlantická aliancia poskytuje plnohodnotné bezpečnostné záruky podľa kľúčového piateho článku Washingtonskej zmluvy iba svojim riadnym členom.

Skupina krajín NATO by mohla vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, ak členské štáty na blížiacom sa summite vo Vilniuse neposkytnú Kyjevu hmatateľné bezpečnostné záruky. Ukrajincom je preto nutné ponúknuť cestu k členstvu, aby sa zabránilo eskalácii situácie, povedal niekdajší generálny tajomník obrannej aliancie Anders Fogh Rasmussen denníku The Guardian.

image

Už sa to začalo. Päť faktorov, ktoré rozhodnú o úspechu ukrajinskej ofenzívy

Rasmussen teraz pôsobí ako oficiálny poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ohľadom miesta Ukrajiny v budúcej európskej bezpečnostnej architektúre. Pri cestách po Európe a do Washingtonu sa snažia zistiť meniace sa nálady pred začiatkom kľúčového aliančného summitu 11. júla.

Stále platí 5. článok

Svoje pripomienky Rasmussen predniesol v čase, keď súčasný šéf NATO Jens Stoltenberg uviedol, že otázka bezpečnostných záruk bude vo Vilniuse na programe. Dodal však, že Severoatlantická aliancia poskytuje plnohodnotné bezpečnostné záruky podľa kľúčového piateho článku Washingtonskej zmluvy iba svojim riadnym členom.

"Zvažujeme celý rad možností, ako dať najavo, že Ukrajina postupuje vo svojich vzťahoch s NATO," uviedla veľvyslankyňa USA pri Severoatlantickej aliancii Julianne Smithová.

"Ak sa NATO nedokáže dohodnúť na jasnom postupe pre Ukrajinu, je tu jasná možnosť, že niektoré krajiny podniknú určité kroky samostatne. Vieme, že Poľsko sa veľmi angažuje v konkrétnej pomoci Ukrajine. A nevylučoval by som možnosť, že sa Poľsko v tejto súvislosti zapojí ešte silnejšie na národnej úrovni a budú ho nasledovať pobaltské štáty, možno vrátane možného nasadenia vojakov na mieste, "povedal Rasmussen.

image

NATO musí diskutovať o bezpečnostných prísľuboch Kyjeva. Rusko nesmie po vojne útočiť, tvrdí Stoltenberg

"Myslím, že Poliaci by vážne uvažovali o tom, že by išli do akcie a zostavili koalíciu ochotných, ak Ukrajina vo Vilniuse nič nezíska. Nemali by sme podceňovať poľské pocity, Poliaci majú pocit, že západná Európa príliš dlho nepočúvala ich varovanie pred skutočnou ruskou mentalitou, "dodal.

Podľa neho by takéto rozhodnutie európskych krajín bolo úplne legálne, ak by Ukrajina o takúto vojenskú pomoc požiadala.

Ukrajina potrebuje záruky

Je nevyhnutné, aby Kyjev dostal písomné bezpečnostné záruky, najlepšie ešte pred summitom, myslí si preto Rasmussen. Tie musia zahŕňať zdieľanie spravodajských informácií, spoločný výcvik Ukrajiny, zvýšenú výrobu munície, interoperabilitu s NATO a dodávky zbraní dostatočné na to, aby Rusko odradili od ďalšieho útoku.

Nebude to však stačiť, poznamenal. "Niektorí spojenci v NATO by mohli byť pre bezpečnostné záruky, aby sa vlastne vyhli skutočnej diskusii o ašpiráciách Ukrajiny na členstvo. Dúfajú, že poskytnutím záruk sa tejto otázke vyhnú. Nemyslím si, že je to možné. Myslím, že otázka členstva v NATO bude na samite vo Vilniuse nastolená. Hovoril som s niekoľkými východoeurópskymi lídrami a existuje skupina tvrdých, východných a stredoeurópskych spojencov, ktorí chcú pre Ukrajinu aspoň jasnú cestu k členstvu v NATO, "povedal. na záver Rasmussen.

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:37