Srbský prezident Aleksandar Vučič. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vučić podmienil účasť Srbov v kosovských voľbách udelením autonómie. Priština musí ustúpiť, tvrdí

09.06.2023, 18:41
Autor:
ČTKČTK

Kosovské úrady budú podľa Aleksandra Vučiča musieť siahnuť k určitým ústupkom, aby si zabezpečili účasť Srbov v novom hlasovaní.

Srbský prezident Aleksandar Vučić v rozhovore s agentúrou Reuters vyzval Kosovo, aby neorganizovalo nové voľby v okresoch so srbskou väčšinou na severe krajiny skôr, ako kosovským Srbom poskytne autonómiu. Opakovanie hlasovania považuje medzinárodné spoločenstvo za východisko zo súčasnej krízy na severe Kosova a podporu tomuto riešeniu v minulých dňoch vyslovila tiež kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová.

Kosovské úrady budú podľa Vučiča musieť siahnuť k určitým ústupkom, aby si zabezpečili účasť Srbov v novom hlasovaní. "Stále nemáme Združenie srbských okresov, stále nedošlo k stiahnutiu (kosovskoalbánskych) špeciálnych policajných jednotiek a tamojších starostov," povedal srbský prezident v rozhovore, ktorý bol dnes zverejnený.

image

Desaťtisíce ľudí protestovali v Srbsku proti vláde kvôli nedávnej streľbe, vinia aj násilie v médiach

Otázka samosprávy pre srbskú menšinu v Kosove je dlhé roky jablkom sváru vo vzťahoch medzi Belehradom a Prištinou. Kosovo sa k nej zaviazalo už v dohode z roku 2013, vláda premiéra Albina Kurtiho i predchádzajúce kabinety ju ale odmietli uviesť do praxe v obavách, že Srbsko by prostredníctvom autonómneho celku mohlo ovplyvňovať vnútorné záležitosti kosovského štátu.

K vytvoreniu územného celku tvoreného okresmi sa srbskou väčšinou vyzýva Prištinu tiež Európska únia a Spojené štáty. Americký vyslanec pre západný Balkán Gabriel Escobar v stredu povedal, že Kosovo musí poskytnúť kosovským Srbom viac autonómie, ak chce pomýšľať na vstup do euroatlantických štruktúr.

V severnom Kosove na konci mája prepukli násilné protesty v súvislosti s nástupom štyroch starostov - etnických Albáncov - na radnice. Starostovia boli zvolení v aprílových voľbách, ktoré miestni Srbi bojkotovali. Kosovská polícia sa snažila ich nástup do úradov umožniť, čo vyvolalo strety s demonštrantmi. Zranenia utrpeli tri desiatky členov medzinárodných jednotiek KFOR a asi 50 protestujúcich Srbov. Srbi už v novembri odišli z kosovských inštitúcií a svoj návrat podmieňujú okrem iného práve získaním autonómie.

image

Macron a Scholz vyzvali na nové voľby v severných okresoch Kosova

Kosovská prezidentka Osmaniová v stredu povedala Reuters, že je naklonená možnosti usporiadať nové voľby v prevažne srbských okresoch na severe krajiny. Predpokladom však podľa nej je, že tento krok podporí formou petície aspoň 20 percent tamojších obyvateľov. To je však vzhľadom na doteraz odmietavé stanovisko vlády v Prištine voči autonómii pre kosovských Srbov značne nepravdepodobné.

Belehrad stratil kontrolu nad Kosovom v roku 1999, keď nálety NATO ukončili ozbrojený konflikt v regióne a prinútili k stiahnutiu srbskej ozbrojenej sily. V roku 2008 Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré ho však ďalej považuje za súčasť svojho územia. Kosovo za suverénny štát považuje asi polovica štátov OSN vrátane Česka.

01 - Modified: 2023-06-03 20:22:31 - Feat.: 1 - Title: Desaťtisíce ľudí protestovali v Srbsku proti vláde kvôli nedávnej streľbe, vinia aj násilie v médiach 02 - Modified: 2023-06-01 21:36:16 - Feat.: 1 - Title: Macron a Scholz vyzvali na nové voľby v severných okresoch Kosova 03 - Modified: 2023-05-31 11:25:11 - Feat.: 1 - Title: Z oslavovanej dohody Kosova a Srbska je zdrap papiera. Môžu boje o radnice prerásť do vojenského konfliktu?
01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 03 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 04 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 08:13