Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Trikrát silnejšie ako v Hirošime, chválil Lukašenko jadrové zbrane od Ruska

14.06.2023, 13:55
Autor:
mhavmhavČTKČTK

Lukašenko vyhlásil, že Bielorusko v prípade napadnutia nebude s použitím jadrových zbraní váhať. Ich rozmiestnenie má podľa neho slúžiť ako odstrašujúci prostriedok proti prípadnému agresorovi.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil, že jeho krajina začala preberať dodávky jadrových zbraní z Ruska. Niektoré sú podľa neho trikrát silnejšie ako atómové bomby, ktoré USA zvrhli na Hirošimu a Nagasaki v roku 1945.

„Disponujeme strelami a bombami, ktoré sme dostali od Ruska,“ povedal Lukašenko v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu. „Bomby sú trikrát silnejšie ako tie zhodené na Hirošime a Nagasaki,“ doplnil.

image

Je bieloruský národ v role európskeho vyvrheľa zaslúžene?

Nasadenie zbraní na bieloruské územie je prvým krokom Moskvy v presune týchto hlavíc – jadrových zbraní s menším dosahom a nižšou silou, ktoré by mohli byť potenciálne použité na bojisku – mimo územia Ruska od pádu Sovietskeho zväzu.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý piatok oznámil, že Rusko začne taktické jadrové zbrane nasadzovať v Bielorusku 7. až 8. júla po tom, ako budú pripravené špeciálne sklady na ich umiestnenie, a bude nad nimi mať naďalej kontrolu.

Rozhodnutie Ruska umiestniť jadrové zbrane na bieloruské územie pozorne sledujú tak Spojené štáty, ako aj Čína, ktorá pred ich použitím v rámci vojny na Ukrajine opakovane varovala.

„V prípade agresie nebudeme váhať“

Lukašenko povedal, že Bielorusko v prípade napadnutia nebude s použitím jadrových zbraní váhať. Ich rozmiestnenie má podľa neho slúžiť ako odstrašujúci prostriedok proti prípadnému „agresorovi“.

„Myslím, že sotvakto by chcel bojovať so zemou, ktorá má také zbrane. Je to odstrašujúci prostriedok,“ povedal Lukašenko. „Nedajbože, aby som sa v súčasnej dobe musel rozhodovať o použití týchto zbraní. Ale nebude žiadne váhanie, pokiaľ by došlo k agresii proti nám,“ dodal. Podľa bieloruskej štátnej agentúry Belta uviedol, že o ich rozmiestnenie na bieloruskom území požiadal Rusko sám, aby tak "zaručilo bezpečnosť" jeho krajiny.

image

Lukašenko chce vytvoriť atmosféru totálneho strachu, hovorí exilový minister obrany

Minsk a Moskva podpísali príslušné dokumenty v máji. Lukašenko následne tvrdil, že Rusko s presunom zbraní už začalo.

V utorok Lukašenko podľa agentúry Reuters vyhlásil, že ruské taktické jadrové zbrane budú rozmiestnené na území Bieloruska počas "niekoľkých dní". „Všetko je pripravené. Myslím, že o niekoľko dní budeme mať to, o čo sme žiadali. A dokonca aj niečo viac,“ uviedol.

Jadrové zbrane pod kontrolou Moskvy

Šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu medzitým zopakoval, že nestrategické jadrové zbrane v Bielorusku budú naďalej pod kontrolou Moskvy, ktorá si tiež vyhradzuje právo rozhodovať o ich prípadnom použití. To isté už skôr potvrdilo aj bieloruské ministerstvo zahraničia.

Expert Pavel Podvig z Ústavu OSN pre výskum odzbrojenia na konci mája podľa bieloruského opozičného portálu Zerkalo vyjadril názor, že ruské jadrové zbrane sa aj napriek verejným vyhláseniam do Bieloruska v skutočnosti zrejme vôbec nedostanú a Lukašenko nimi disponovať nebude.

image

Snáď prehráme bez poníženia. Ruská elita stratila vieru a už len dúfa, že konflikt zamrzne

Z politických dôvodov je podľa Podviga dôležitá predovšetkým sama možnosť rozmiestnenia a výcviku obsluhy ako ukážka toho, že aj Rusko si môže dovoliť prax, aká existuje v Severoatlantickej aliancii. NATO má program, v rámci ktorého majú USA svoje jadrové zbrane v niekoľkých európskych krajinách. Samo fyzické rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku preto nie je nutné. Úplne sa podľa odborníka možnosť rozmiestnenia skutočných jadrových zbraní v Bielorusku vylúčiť nedá, ale táto pravdepodobnosť je „veľmi malá“, povedal Podvig portálu.

01 - Modified: 2023-06-13 12:08:32 - Feat.: 1 - Title: Nebude žiadne váhanie. Lukašenko pohrozil použitím jadrových zbraní v prípade agresie voči Bielorusku 02 - Modified: 2023-06-12 09:54:59 - Feat.: 1 - Title: Je bieloruský národ v role európskeho vyvrheľa zaslúžene? 03 - Modified: 2023-06-01 08:52:39 - Feat.: 1 - Title: Lukašenko chce vytvoriť atmosféru totálneho strachu, hovorí exilový minister obrany 04 - Modified: 2023-06-07 12:57:23 - Feat.: 1 - Title: Kaliningrad si už uzurpuje aj Lukašenko. Žartoval o jeho prevzatí
01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:33