FOTO: REUTERS
StoryEditor

Indický premiér sa počas svojej prvej návštevy Egypta stretol s prezidentom krajiny Sísím

25.06.2023, 21:21
Autor:
TASRTASR

Módí, ktorý je pri moci od roku 2014, bol na svojej prvej návšteve tejto severoafrickej krajiny a zároveň spojenca USA po štvordňovej ceste do Spojených štátov, kde sa stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Indický premiér Naréndra Módí sa v nedeľu v Káhire stretol s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Išlo o zriedkavú návštevu, počas ktorej sa obe strany zaviazali prehĺbiť strategické partnerstvo.

Lídri sa dohodli, že India - najľudnatejšia krajina sveta - zvýši investície v Egypte, ktorý má najviac obyvateľov v arabskom svete - 105 miliónov -, a ktorý sa momentálne zmieta v hospodárskej kríze, informovala tlačová agentúra AFP.

Módí, ktorý je pri moci od roku 2014, bol na svojej prvej návšteve tejto severoafrickej krajiny a zároveň spojenca USA po štvordňovej ceste do Spojených štátov, kde sa stretol s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

image

Antarktická komisia sa nedohodla na vyhlásení troch nových chránených oblastí, Čína a Rusko zablokovali snahu

Módí a Sísí "podpísali spoločné vyhlásenie o povýšení vzťahov na strategické partnerstvo", ktoré prvýkrát avizovali v januári, keď Sísí navštívil Naí Dillí, uviedol hovorca egyptského lídra.

India a Egypt sa zaviazali zvýšiť bilaterálny obchod o miliardy dolárov, keďže India tiež zvyšuje investície v Egypte, najmä v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Egypt sužuje dlhotrvajúca hospodárska kríza; mena za rok stratila polovicu svojej hodnoty. Vláda sa preto v uplynulých mesiacoch snaží o diverzifikáciu zahraničných investorov, medzi ktorých patria aj mocnosti Perzského zálivu a Čína.

Sísí udelil Módímu najvyššie egyptské štátne vyznamenanie, Rad Nílu. Módí naopak pozval Sísího na summit skupiny najväčších ekonomík sveta G20, ktorý bude India hostiť v septembri. Lídri potvrdili svoj "vzájomný záväzok" posilňovať vzťahy. Podľa prezidentského úradu v Káhire to má zahŕňať "zvýšenie počtu návštev na najvyššej úrovni", uľahčenie priamych letov medzi hlavnými mestami a "rozvoj indických investícií v Egypte".

image

V pretrhnutej priehrade plávajú domy, mŕtve zvieratá a infekcie. Obilie môže chýbať aj v Afrike

Podľa údajov Egyptskej centrálnej banky je India už siedmym najväčším obchodným partnerom Egypta, pričom objem obchodu dosiahol v minulom roku sedem miliárd dolárov.

Obaja lídri sa v januári dohodli na zvýšení indických investícií v Egypte, ktoré v súčasnosti predstavujú viac ako 3,15 miliardy dolárov, a to aj prostredníctvom potenciálnej "vyhradenej plochy pre indický priemysel v hospodárskej zóne Suezského prieplavu", uvádza AFP.

Medzi tieto projekty patrí aj továreň na výrobu ekologického vodíka v hodnote 12 miliárd dolárov, ktorú má postaviť indická spoločnosť ACME Group. V roku 2022, keď ruská invázia na Ukrajinu zvýšila svetové ceny obilia, India zakázala vývoz pšenice, aby ochránila svoje rezervy a obmedzila infláciu, ale Egyptu ako najväčšiemu svetovému dovozcovi pšenice udelila výnimku.

01 - Modified: 2024-05-13 05:36:54 - Feat.: - Title: Egypt sa chystá podporiť žalobu Juhoafrickej republiky voči Izraelu 02 - Modified: 2024-05-10 15:30:00 - Feat.: - Title: Ceny cukru sa prudko otočili. Slovenskí obchodníci hlásia: Z tovaru sa stáva ťahák tejto sezóny 03 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 04 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas 05 - Modified: 2024-05-09 21:38:32 - Feat.: - Title: Osem ľudí zomrelo pri výbuchu v indickej továrni na zábavnú pyrotechniku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 13:53