ILUSTRAČNÉ FOTO: Reuters
StoryEditor

Hrozba nie je hypotetická, ale reálna. Ostrovné štáty riešia, čo sa stane, keď ich územie zmizne pod vodou

01.07.2023, 13:33
Autor:
ČTKČTK

Výzvou je otázka, či si populácia štátu, ktorý príde o svoje územie, môže udržať kultúru, súdržnosť a práva aj v prípade, že bude permanentne žiť v diaspóre.

Malé ostrovné štáty v Tichomorí sa zaoberajú otázkou, čo robiť tvárou v tvár hrozbe, že ich globálne zmeny klímy vymažú z mapy. Týka sa to napríklad Tuvalu, ktoré by pri súčasnom tempe stúpania hladiny morí mohlo skončiť pod vodou už v budúcom storočí, a jeho politická reprezentácia preto zvažuje možnosti, ako štát zachovať za situácie, keď nedisponuje žiadnym územím. Napísal o tom denník The Guardian.

Mnohé krajiny, ktoré sú obzvlášť zraniteľné voči vplyvom zmeny klímy, predstavujú vplyvnú regionálnu organizáciu Fórum tichomorských ostrovov PIF, ktorá sa snaží spoločne s odborníkmi na právo nájsť odpoveď na to, ako zachovať existenciu štátu aj po tom, ako jeho územie zmizne. A poukazuje pritom na to, že krajiny, ktorým zánik hrozí najviac, sú zároveň krajinami, ktoré ku globálnemu otepľovaniu prispievajú len mizivo.

image

Známy ostrovný štát môže zaniknúť, hrozí mu pohltenie oceánom. Ľudia chcú krajinu presťahovať do virtuálnej reality

Tuvalu pracuje na spevnení pobrežia

Na tohtoročnej konferencii na Fidži dilemu zhrnul premiér Cookových ostrovov Mark Brown: "Naše pobrežie pomaly ukusuje stúpajúca hladina oceánu - čo to urobí s našou suverenitou, s naším územím, s našimi právnymi nárokmi a našimi domovmi? Čo sa stane s našimi základnými právami a slobodami garantovanými ústavou a Všeobecnou deklaráciou ľudských práv? Ako budeme môcť realizovať našu spoločnú budúcnosť, keď sa bude spochybňovať samotná existencia našich štátov? "

Minister zahraničia Tuvalu, Simon Kofe, potom vyzval, aby svet začal pomýšľať na zmenu globálnych pravidiel a prispôsobil právne normy novým podmienkam. "Hrozba vzostupu hladín oceánov a zániku našej štátnosti nie je hypotetická, ale veľmi reálna a predstavuje nebezpečenstvo, ktorému sa musíme postaviť čelom," povedal.

Tuvalu preto pracuje nielen na spevnení pobrežia a stavbe protipovodňových bariér, ale úsilie vyvíja tiež na diplomatickom fronte. Okrem iného sa snaží prinútiť krajiny sveta, aby jeho štátnosť uznávali bez ohľadu na to, ako globálne otepľovanie ovplyvní jeho podobu.

image

Matka príroda vracia úder. Za posledných 50 rokov si vzala počas ničivých katastrof milióny životov

Ako by vyzeral život v diaspóre?

Kofe upozornil, že existujúci Montevidejský dohovor o právach a povinnostiach štátov, definuje štát pomocou štyroch kritérií, ktorými sú územie, obyvateľstvo, vláda a schopnosť vstupovať do vzťahu s inými krajinami. "Keby sme sa touto definíciou riadili, potom by Tuvalu mohlo prísť o svoju štátnosť vo chvíli, keď by prišlo o svoje územie alebo by sme boli nútení sa presunúť inam," povedal.

Tuvalu sa tiež vrhlo do digitalizácie vlády, ktorá by prípadný presun uľahčila, a právnici bádajú nad tým, či môže štátnosť pokračovať aj vo chvíli, keď by si krajina prenajala územie v inej krajine. Ide o úplne nový problém, ktorý svet ešte neriešil, aj keď aj v minulosti sa stali prípady, keď vlády pôsobili v exile. Bez územia totiž štát prichádza o zdroj príjmov a môže byť preneho ťažké plniť svoje medzinárodné záväzky, udržiavať zahraničné zastúpenie alebo platiť za členstvo v medzinárodných organizáciách.

Ďalšou výzvou je otázka, či si populácia štátu, ktorý príde o svoje územie, môže udržať svoju kultúru, súdržnosť a práva aj v prípade, že bude permanentne žiť v diaspóre. Napriek tomu politici tichomorských krajín zdôrazňujú, že teraz je skôr čas bojovať za to, aby takýto scenár nikdy nenastal. "Zabezpečiť, aby vzostup globálnych teplôt zostal pod 1,5 stupňa Celzia pre nás musí ďalej byť priorita," povedal generálny tajomník PIF Henry Puna.

01 - Modified: 2023-06-04 11:24:07 - Feat.: 0 - Title: Môžu sa zopakovať obrovské vlny cunami z Antarktídy. V minulosti si vyžiadali niekoľko tisíc obetí, príčinou sme aj my 02 - Modified: 2023-06-01 15:04:30 - Feat.: 1 - Title: WMO povedie prvýkrát žena. Bude ňou argentínska meteorologička Celeste Saulová 03 - Modified: 2023-05-26 07:42:33 - Feat.: 1 - Title: Špičkový slovenský expert pre HN: Stále nám hrozí recesia, krajina má jeden hlavný problém 04 - Modified: 2023-04-20 12:16:59 - Feat.: 1 - Title: Mattarella a Čaputová chcú prehĺbiť spoluprácu v oblasti energetiky 05 - Modified: 2023-03-30 11:30:00 - Feat.: 0 - Title: Peniaze znovu vyhrali nad životným prostredím. Biden schválil projekt, ktorý premení sever Aljašky na ropnú fabriku
01 - Modified: 2023-09-26 16:00:00 - Feat.: - Title: Švédsko otočilo, zvýši objem emisií. Protestujúcu Gretu Thunbergovú vláda nepočúva 02 - Modified: 2023-07-25 09:43:35 - Feat.: - Title: Oceľ sa deformuje, betón tuhne rýchlejšie. Extrémne horúčavy spôsobia aj to, že ľudia budú pracovať menej 03 - Modified: 2023-06-19 10:48:34 - Feat.: - Title: Lietadlá s alternatívnymi palivami? Pozornosť sa upiera na vodík, je tu však viacero otáznikov 04 - Modified: 2023-03-22 09:56:06 - Feat.: - Title: Svetový meteorologický deň pripomína verejnosti meniacu sa klímu 05 - Modified: 2023-03-18 16:44:55 - Feat.: - Title: Austrálsku rieku upchali milióny mŕtvych rýb, môže za to nedostatok kyslíka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 19:15