Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinu čaká vo Vilniuse pozitívny signál. Urobíme kľúčový krok, avizuje šéf NATO​

11.07.2023, 09:13
11.07.2023, 11:17
Autor:
ČTKČTKpebpeb
  • Ukrajina podľa Jensa Stoltenberga prešla veľký kus cesty a so Severoatlantickou alianciou si je oveľa bližšia ako predtým.
  • Malo by sa to odraziť v rozhodnutiach NATO, vrátane odstránenia Akčného plánu členstva z procesu pripojenia Ukrajiny.
  • Summitu NATO vo Vilniuse sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Severoatlantická aliancia vyšle na rokovaniach vo Vilniuse pozitívny signál pre budúce členstvo Ukrajiny. Vyplýva to z vyjadrení Bieleho domu aj generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Ukrajinu bude na  summite zastupovať prezident Volodymyr Zelenskyj.

"Od roku 2008, keď sme sa rozhodli, že ďalším krokom bude Akčný plán členstva, prešla Ukrajina dlhú cestu. Ukrajina je oveľa bližšie k NATO, takže si myslím, že nastal čas, aby sa to odrazilo v rozhodnutiach NATO," povedal Stoltenberg.

Potvrdil tiež, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok príde na summit NATO vo Vilniuse.

Podľa Stoltenberga sa dnes večer Zelenskyj zúčastní na večeri šéfov štátov a vlád. V stredu potom bude Ukrajinu zastupovať na prvom zasadnutí Rady NATO-Ukrajina.

Koniec akčného plánu

"Všetko dohromady, vrátane toho, že dáme jasne najavo, že sa Ukrajina stane členom, zrušíme Akčný plán členstva, (...) vyšle veľmi silný a pozitívny odkaz od NATO smerom k Ukrajine," dodal Stoltenberg. Takzvaný akčný plán je predstupňom plného začlenenia do NATO.

image

Čaputová privítala rozhodnutie Turecka. Vstup Švédska do NATO je iba technickou otázkou, odkazuje Budapešť

O zhode ohľadom odstránenia Akčného plánu členstva už v pondelok na twitteri napísal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Nastavenie spolupráce s Ukrajinou bude mať tri roviny: vojenskú, politickú a administratívnu, uviedol Stoltenberg. Dôležité je zabezpečiť interoperabilitu vojsk členských krajín a ukrajinských jednotiek, teda ich technickú spoluprácu. Ďalším bodom programu je zriadenie Rady pre koordináciu spolupráce medzi Kyjevom a alianciou. Tretím bodom je podľa Stoltenberga odstránenie MAP, čo skráti prístupový proces z dvoch krokov na jediný krok.

NATO už v roku 2008 deklarovalo, že Ukrajina sa v budúcnosti členom bloku stane, jej cesta do aliancie sa však stále nerysuje. Aktuálne ju blokuje vojna s Ruskom, Kyjev a niektorí jeho spojenci sa však dožadujú uistenia, že po konci konfliktu sa prísľub začne meniť na skutočnosť.

Podľa poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana teraz členstvo Ukrajiny v NATO možné nie je, pretože by alianciu priviedlo do vojny s Ruskom.

"Časový rámec pre budúce členstvo Ukrajiny zatiaľ nie je," uviedol poradca. Dodal však, že aliancia vyšle vo Vilniuse pozitívny signál pre budúce členstvo vojnou zmietanej krajiny.

Ďalšia podpora pre Ukrajinu

Konflikt na Ukrajine a potenciálne členstvo napadnutej krajiny v aliancii budú okrem výdavkov na obranu členských štátov alebo kybernetickej bezpečnosti hlavnou témou summitu NATO.

"Spojenci sa dohodnú na novom balíku zvýšenej podpory pre Ukrajinu, zhodnotia jej dlhodobé potreby a rozšíria plány pre vzájomnú spoluprácu s NATO," povedal Sullivan. S ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským sa podľa neho americký prezident Joe Biden stretne v stredu.

image

Minister Wlachovský: Rozumiem, prečo to Fico robí, ale dramaticky s ním nesúhlasím

Spojenci sa na summite tiež dohodnú na novom balíku zvýšenej podpory pre Ukrajinu. „Zhodnotia jej dlhodobé potreby a rozšíria plány pre vzájomnú spoluprácu s NATO,“ povedal pred začiatkom summitu vo Vilniuse poradca Bieleho domu Sullivan.

Prijatie Švédska do aliancie

Ďalšou veľkou témou summitu je vstup Švédska, proti ktorého členstvu sa až do pondelka stavalo Turecko.

Po rokovaní so Stoltenbergom a švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však v pondelok večer povedal, že čo najskôr predloží žiadosť Švédska o vstup do NATO tureckému parlamentu na ratifikáciu.

Vstup Švédska do NATO zatiaľ neschválilo ani Maďarsko. Podľa šéfa maďarskej diplomacie je však uzatvorenie procesu prijatia Švédska v maďarskom parlamente už len technickou otázkou.

"Tento summit je historický už pred svojím začatím," povedal dnes Stoltenberg podľa agentúry DPA.

 

01 - Modified: 2023-07-11 06:42:02 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina bude v Aliancii. Zelenskyj žiada signál pre Ukrajinu na vstup do NATO 02 - Modified: 2023-07-11 05:20:31 - Feat.: 1 - Title: Rusko v noci útočilo na Kyjev, len pár hodín pred summitom NATO v Litve 03 - Modified: 2023-07-10 17:18:33 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj sa zúčastní summitu NATO vo Vilniuse. Vyplýva to z programu schôdzky 04 - Modified: 2023-07-10 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Medvedev sa vyhráža útokmi na jadrové zariadenia v Európe, Bidena viní z provokácie 05 - Modified: 2023-07-10 15:53:07 - Feat.: 1 - Title: Ovládli sme kľúčové výšiny pri Bachmute. Nepriateľ je v pasci a pod paľbou, znie z Kyjeva
01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Vo vojne s NATO by Rusko čakala nevyhnutná porážka, Putin má jedinú nádej, povedal poľský minister zahraničia 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:52