Dym a plamene počas útokov na Gazu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael obvinil dvoch osadníkov z terorizmu za útok na Palestínčanov. Na krku majú aj podpaľačstvo

12.07.2023, 20:07
Autor:
ČTKČTK

V júni sa viaceré mestá a obce na okupovanom Západnom brehu Jordánu stali terčom útokov židovských osadníkov, ktorí sa pomstili za smrť štyroch Izraelčanov.

Izraelskí prokurátori v súvislosti s útokmi na Palestínčanov obvinili dvoch židovských osadníkov na základe zákona o terorizme. Jeden z mužov je obvinený z vandalského útoku na mešitu, druhý z podpaľačského útoku na palestínsky dom na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Klasifikovanie činu ako terorizmu umožňuje uložiť až dvojnásobný trest, píše agentúra Reuters. Právni zástupcovia osadníkov obvinenia odmietajú.

V júni sa viaceré mestá a obce na okupovanom Západnom brehu Jordánu stali terčom útokov židovských osadníkov, ktorí sa pomstili za smrť štyroch Izraelčanov, ktorých zabili ozbrojenci z radikálneho palestínskeho hnutia Hamas. Niektorí z Palestínčanov, ktorí pri útokoch prišli o domov, mali aj americké občianstvo. Spojené štáty Izrael vyzvali, aby pohnal páchateľov k zodpovednosti.

Útok na mešitu

Prvý z obvinených má približne 30 rokov a bol podľa obžaloby medzi veľkou skupinou výtržníkov, ktorí hádzali predmety na domovy v dedine Uríf a zničili tam nábytok a okná v miestnej mešite. Okrem toho tam vytrhávali stránky z koránu a hádzali ich na zem.

Druhý muž, 22-ročný vojak mimo služby, čelí obvineniu, že sa v skupine vlúpal do domu v obci Umm Safá. Palestínčanka a jej štyri deti sa schovali do skrine a obvinený podľa obžaloby zapálil stoličku a dal ju medzi dvere. Dve z detí sa nadýchali dymu. Právna firma Honenu, ktorá oboch mužov zastupuje, obvinenia odmietla. Prvý prípad označila za nespravodlivý, v druhom prípade podľa nej došlo k chybnej identifikácii páchateľa z "populistických dôvodov".

image

Z Palestíny na Slovensko: Na zdravotnícky systém som si už zvykol. Je, aký je, ale zlepšuje sa

Muži čelia obvineniu z narúšania verejného poriadku, urážky náboženstva, podpaľačstva a ublíženia na zdraví. V praxi sa tieto činy v Izraeli spájajú s trestom odňatia slobody v rozmedzí troch až 20 rokov. Obžaloba ale obvinenie preklasifikovala na "akt terorizmu" motivovaný rasizmom. To podľa izraelského zákona umožňuje uložiť až dvojnásobný trest. Aké budú proti obvineným dôkazy, podľa Reuters v tejto chvíli nie je jasné.

Podráždenie

Palestínske ministerstvo zahraničia útoky osadníkov označilo za "štátom sponzorovaný terorizmus". V izraelskej vláde, ktorá býva označovaná ako najpravicovejšia v dejinách krajiny, sú ministri, u ktorých predstava obvinenia osadníkov z terorizmu vyvoláva značné podráždenie, píše Reuters.

Palestínčania chcú mať vlastný štát na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme, teda na územiach, ktorých sa Izrael zmocnil počas vojny v roku 1967. Z Pásma Gazy sa Izrael stiahol a teraz ho ovláda radikálne palestínske hnutie Hamas. Východný Jeruzalem Izrael anektoval a Západný breh Jordánu okupuje.

image

Izrael chce podľa svojej vlády zabrániť rozpadu Palestínskej samosprávy

Väčšina krajín sveta a Palestínčania považujú výstavbu židovských osád za nelegálne z pohľadu medzinárodného práva a prekážku na ceste k mieru. Teraz na okupovanom Západnom brehu Jordánu a vo východnom Jeruzaleme žije podľa odhadov vyše 700-tisíc Izraelčanov. Osady územne trieštia oblasť, v ktorej chcú mať Palestínčania budúci štát. Izrael argumentuje tým, že osídľuje územie, ku ktorému jeho národ viažu biblické, historické a politické väzby.

01 - Modified: 2023-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z Palestíny na Slovensko: Na zdravotnícky systém som si už zvykol. Je, aký je, ale zlepšuje sa 02 - Modified: 2023-04-14 12:55:05 - Feat.: 1 - Title: Tisíce Iráncov demonštrovali podporu Palestínčanom, oslavovali Deň Jeruzalema 03 - Modified: 2023-01-03 06:46:34 - Feat.: 1 - Title: Izraelský minister a pravicový politik Ben Gvir navštívil Chrámovú horu, Palestína to vidí ako provokáciu
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:59