Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Trump prezradil svoj recept na okamžitý mier na Ukrajine. Dohoda by bola do jedného dňa, tvrdí

17.07.2023, 17:11
Autor:
jhrjhr

Donald Trump o svojom pláne hovoril opakovane. Až teraz odhalil, akým spôsobom by postupoval.

Americký exprezident Donald Trump opätovne vyhlásil, že má návod na ukončenie vojny na Ukrajine. Ruského prezidenta Vladimira Putina by varoval, že ak nepristúpi na dohodu, USA pošlú Ukrajine viac zbraní, než kedy mala. Trump zároveň skritizoval svojho nástupcu Joe Bidena, že poslaním vojakov do Európy prispieva k eskalácii konfliktu.

Trump opakovane tvrdil, že ak by bol v úrade, k vojne by nedošlo. Tvrdil tiež, že by vojnu dokázal vyriešiť do 24 hodín. Nikdy však neprezradil konkrétny plán. „Nepoviem vám to, pretože tým by som pravdepodobne prišiel o možnosť to uskutočniť,“ ospravedlňoval svoje mlčanie.

image

Kľúčový dôkaz proti Trumpovi je vonku. CNN zverejnila nahrávku, kde hovorí o pláne útoku

Teraz odhalil, akým spôsobom by postupoval. „Poznám Zelenského veľmi dobre a poznám tiež Putina veľmi dobre, dokonca ešte lepšie. A mám veľmi dobrý vzťah s oboma. Povedal by som Zelenskému: takto nie. Musíte urobiť dohodu,“ povedal Trump v rozhovore pre stanicu Fox News.

„Povedal by som Putinovi, pokiaľ neuzavrieš dohodu, dáme im toho veľa. Dáme Ukrajine viac, než koľko kedy mali, ak budeme musieť. Mal by som uzavretú dohodu počas jedného dňa. Jedného dňa,“ chválil sa Trump.

Najnebezpečnejšie časy v našich dejinách

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno Trumpom proklamované schopnosti uzavrieť dohodu spochybnil. „Ak hovoríme o ukončení vojny za cenu Ukrajiny, inými slovami za vzdanie sa nášho územia, v takom prípade (súčasný americký prezident Joe) Biden by mohol ukončiť vojnu v piatich minútach. Ale my by sme nesúhlasili,“ rypol si do amerického exprezidenta, ktorý s obľubou útočí na svojho nástupcu.

Trump v rozhovore o Bidenovi vyhlásil, že nie je vhodným človekom na rokovanie s „ostrými, tvrdými a všeobecne zákernými“ svetovými štátnikmi, ktorí sú „na vrchole svojej hry“. „Máme človeka, ktorý nemá poňatia, čo sa deje. Je to najnebezpečnejšia doba v dejinách našej krajiny,“ povedal Trump.

Potom, čo Biden schválil poslanie 3-tisíc amerických rezervistov do Európy, Trump reagoval varovaniami pred „eskaláciou“ a „tretou svetovou vojnou“. Šéfa Bieleho domu skritizoval tiež za poslanie kazetovej munície na Ukrajinu. Podobnú rétoriku používa ruský exprezident a teraz podpredseda Bezpečnostnej rady Ruska Dmitrij Medvedev.

Trumpovské krídlo v republikánskej strane patrí medzi najväčších odporcov vojenskej pomoci Ukrajine. Sám Trump sa zdráhal povedať, či si praje víťazstvo Kyjeva. Podľa svojich slov túži po tom, aby prestali umierať Ukrajinci aj Rusi.

Johnson Trumpovi verí

Trumpa čeliaceho podozreniam z proruských postojov sa zastal bývalý britský premiér Boris Johnson. „Myslím si, že je dôležité pripomenúť niekomu ako je Donald Trump, že v skutočnosti hral dôležitú úlohu,“ povedal v nedávnom rozhovore pre podcast One Decision. „Nezabudnite na to, kto prvý poslal javeliny. Bol to Donald Trump.“

USA v roku 2018 schválili predaj protitankového systému Javelin Ukrajine. Podľa expremiéra práve tento krok USA povzbudil Londýn, aby Kyjevu poslal aj svoje bojové systémy. Trump však ďalšiu vojenskú pomoc zablokoval pred schválením Kongresom. Údajne tak urobil preto, že Zelenskyj mu nechcel vyhovieť ohľadom žiadosti o vyšetrovanie Bidenovho syna Huntera, ktorý pôsobil v ukrajinskej spoločnosti. Trump kvôli kontroverznému kroku čelil impeachmentu.

Johnson je presvedčený, že ak by sa Trump stal znovu prezidentom, Ukrajinu by v jej boji proti Rusku podporil. "Veľké geopolitické dôvody pre pokračujúcu americkú pomoc Ukrajine prevalcujú kohokoľvek, kto bude v Bielom dome," dodal.

01 - Modified: 2024-05-06 12:26:06 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny 02 - Modified: 2024-05-06 11:08:59 - Feat.: - Title: Kľúčový ruský priemysel, ktorý financuje vojnu, naráža na problém. Nestačia už ani štedré platy 03 - Modified: 2024-05-06 09:46:00 - Feat.: - Title: Na inaugurácii Putina Slovensko zastúpi chargé d‘affaires 04 - Modified: 2024-05-06 09:30:59 - Feat.: - Title: Pri útoku dronov v ruskej Belgorodskej oblasti zomrelo sedem ľudí 05 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 15:05