StoryEditor

Plamene pri evakuácii predbehli hasičov. Grécko sužujú rozsiahle požiare, rozhodujú minúty

20.07.2023, 09:15
Autor:
ČTKČTK

V meste Mandra, ležiacom 25 kilometrov západne od Atén, jedna z miestnych obyvateliek uviedla, že plamene dosiahli jej prah skôr ako hasiči.

Hasičské lietadlá a pozemné posádky z ďalších krajín Európskej únie dnes zamierili do Grécka, aby pomohli pri boji s požiarmi. Plamene v blízkosti Atén zosilneli v dôsledku vlny horúčav, ktoré sužujú väčšinu južnej Európy s teplotami presahujúcimi 40 stupňov Celzia. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Úrady v stredu nariadili nové evakuácie pre lesné požiare v blízkosti Atén. Vypratanie stanovených oblastí pokračuje aj dnes v dôsledku nepretržitého boja o zachovanie lesov, priemyselných zariadení a rekreačných domov pozdĺž diaľnice spájajúcej metropolu s južným mestom Korint.

Plamene predbehli hasičov

V meste Mandra, ležiacom 25 kilometrov západne od Atén, jedna z miestnych obyvateliek uviedla, že plamene dosiahli jej prah skôr ako hasiči. Opísala, že v utorok pred požiarom utiekla a potom sa vrátila, aby pomohla obyvateľom, ktorí sa sami snažili ochrániť svoj majetok. "Sami sme uhasili, čo sa dalo, a podarilo sa nám zachrániť niektoré domy," povedala žena.

Dnes by mali do Grécka doraziť hasičské tímy z Poľska, Rumunska a Slovenska. Hasiči boli do krajiny vyslaní v rámci unijného Mechanizmu civilnej ochrany, ktorý zahŕňa plánované vyslanie medzinárodných posádok do niektorých častí južnej Európy počas leta. Izrael tiež prisľúbil vyslať do Grécka dve hasičské lietadlá, ktoré sa pridajú k štyrom z Talianska a Francúzska zasahujúcim pri Aténach.

image

Požiare v Sýrii si vyžiadali viacero mŕtvych i zranených. Horúčavy zabíjajú aj deti

Južnú Európu zasiahla už druhá vlna horúčav v priebehu niekoľkých týždňov. Očakáva sa, že teploty na juhu Grécka dosiahnu do konca týždňa až 44 stupňov Celzia.

Extrémne horúčavy

Vysoké teploty naďalej panujú tiež v Taliansku. Alessandro Miani, predseda Talianskej spoločnosti environmentálnych lekárov, varoval, že starnúca populácia v Taliansku a ďalších krajinách predstavuje problém, pretože k úmrtiam v dôsledku horúčavy dochádza najčastejšie u ľudí starších ako 80 rokov. "Nadmerné horúčavy spolu s vlhkosťou môže sťažiť odparovanie potu, čo narúša schopnosť tela regulovať vlastnú teplotu," povedal Miani.

Po utorkovom parne s teplotami dosahujúcimi až 42 či 43 stupňov Celzia sa horúco v Ríme zmiernilo len nepatrne. Na Sicílii a Sardínii bolo zaznamenaných až 46 stupňov Celzia. V niektorých častiach Španielska bolo v stredu 45 stupňov Celzia.

image

Päť krajín Európskej únie pomáha hasiť lesné požiare v Grécku, je medzi nimi aj Slovensko

Posledná vlna horúčav prispela k obavám z následkov zmeny klímy. Svetová meteorologická organizácia uviedla, že podľa predbežných celosvetových údajov bol minulý mesiac najteplejším júnom v histórii meraní.

"Extrémne počasie, ktoré je v našom otepľujúcom sa podnebí čoraz častejším javom, má veľký dopad na ľudské zdravie, ekosystémy, ekonomiku, poľnohospodárstvo, zásoby energie a vody," uviedol v stredu generálny tajomník WMO Petteri Taalas. "To podčiarkuje rastúcu naliehavosť čo najrýchlejšieho a najväčšieho zníženia emisií skleníkových plynov," dodal.

01 - Modified: 2023-07-19 20:39:53 - Feat.: 1 - Title: Požiare v Sýrii si vyžiadali viacero mŕtvych i zranených. Horúčavy zabíjajú aj deti 02 - Modified: 2023-07-19 18:15:41 - Feat.: 1 - Title: Chorvátsko a Slovinsko zasiahla silná búrka, hlásia najmenej tri obete 03 - Modified: 2023-07-19 12:24:28 - Feat.: 1 - Title: Päť krajín Európskej únie pomáha hasiť lesné požiare v Grécku, je medzi nimi aj Slovensko
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:31