Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská diplomatka ukrajinského pôvodu na protest proti invázii rezignovala a venuje sa pečeniu

27.07.2023, 13:32
Autor:
ČTKČTK

Keď ruská armáda na povel prezidenta Vladimira Putina vlani ku koncu februára vtrhla na Ukrajinu, nahnevaná Jekaterina Germanovičová na svoju pozíciu na ruskej ambasáde rezignovala.

Štyridsaťročná Jekaterina Germanovičová, ktorá má ukrajinské korene, pracovala ako ekonomická poradkyňa na ruskom veľvyslanectve v uruguajskom Montevideu. 

Vlani sa na protest proti invázii Ruska na Ukrajinu vzdala diplomatickej práce a vydala sa novou cestou: začala piecť a vyhrala v celoštátnej kulinárskej súťaži tejto latinskoamerickej krajiny, napísala agentúra AFP.

Sťahovanie do Ruska

Germanovičová sa narodila pred štyridsiatimi rokmi v Záporoží, ktoré vtedy bolo súčasťou Sovietskeho zväzu, avšak teraz je súčasťou Ukrajiny. Ako dieťa sa s rodinou presťahovala do Moskvy, kde vyrastala.

Na Ukrajinu sa v detstve vracala na prázdniny a rodinu má v oboch krajinách. Občianstvo má však ruské, napísala agentúra, ktorá publikovala aj video o bývalej diplomatke.

Keď ruská armáda na povel prezidenta Vladimira Putina vlani ku koncu februára vtrhla na Ukrajinu, nahnevaná Germanovičová po niekoľkých dňoch na svoju pozíciu na ruskej ambasáde rezignovala.

"Mala som veľmi sľubnú kariéru. Ale zistila som, že nie je možné pokračovať v zastupovaní vlády, ktorá bombarduje krajinu môjho pôvodu," vysvetľuje.

Od diplomacie k pekárstvu

Ruska, ktorá hovorí siedmimi jazykmi, po ukončení desaťročnej diplomatickej kariéry len s ťažkosťami hľadala inú prácu a upadla do "depresie". Potom sa ale na podnet kamaráta prihlásila do uruguajskej televíznej reality šou, v ktorej spolu súperia amatérski pekári o ceny v hodnote 600-tisíc pesos (14 300 eur). Nedávno ju vyhrala, píše AFP.

Jej pečenie je podľa jej slov z veľkej časti inšpirované tradičnými receptami ukrajinskej babičky z matkinej strany, ktorá v priebehu súťaže zomrela. Teraz bývalá diplomatka plánuje otvoriť kuchyňu s dezertmi v sushi reštaurácii svojho kamaráta a dúfa, že raz bude mať vlastnú čajovňu.

image

Rusko odmietlo vystúpiť na zasadnutí OSN v súvislosti s útokmi na Odesu. Obvinilo Londýn zo zaujatosti

O ruskej invázii sa vyjadruje ako o "bolesti, ktorá nikdy nezmizne". "Vojna ľudí polarizovala. Je to trhlina, ktorej náprava potrvá desaťročia... Rodiny boli rozbité, rozdelené," povedala agentúra AFP vo svojom dome v Montevideu.

Ruská vojenská agresia pretrhla aj jej väzby. "Na Ukrajine je akýkoľvek kontakt s ľuďmi v Rusku považovaný za zradu a rovnaké je to aj na ruskej strane," tvrdí s tým, že niektorí ukrajinskí príbuzní s jej rodinou prestali komunikovať kvôli tomu, že sú Rusi.

Do Ruska sa žena, ktorá v súčasnosti čaká svoje tretie dieťa, v najbližších rokoch vrátiť neplánuje. Nechce riskovať budúcnosť svojich dvoch synov, hlavne toho najstaršieho, ktorému je šestnásť rokov. Vojenská služba je totiž v Rusku povinná od 18 rokov, píše AFP. "Neviem, čo sa stane, ak pôjdem do Ruska. Niektorí ľudia mi hovoria: O nič nejde, nič sa ti nestane. Ale verejne som prehovorila proti vojne, "dodala.

01 - Modified: 2023-04-05 19:53:32 - Feat.: 1 - Title: Ruská ombudsmanka pre deti vystúpila pred Bezpečnostnou radou OSN, viaceré štáty ju bojkotovali 02 - Modified: 2022-11-28 13:35:54 - Feat.: 1 - Title: USA a Rusko majú spôsob na zvládnutie jadrových rizík, tvrdí americká diplomatka 03 - Modified: 2022-09-08 17:20:32 - Feat.: 1 - Title: Nebudeme sa uzatvárať pred EÚ, znie z Moskvy. Rusko podnikne odvetné opatrenia za vízové reštrikcie
01 - Modified: 2024-05-20 13:54:09 - Feat.: - Title: V Rusku súdia umelkyne kvôli divadelnej hre, ktorú oceňovali aj úrady 02 - Modified: 2024-05-20 11:12:15 - Feat.: - Title: MS v hokeji bez zbornej? Zbytočný šampionát, na naše vylúčenie najviac doplácajú Česi, tvrdia Rusi 03 - Modified: 2024-05-20 14:00:00 - Feat.: - Title: Drahé a hrdzavé, riešia Ukrajinci zbrane z Česka. Ani nezaplatili, bráni sa firma 04 - Modified: 2024-05-20 10:59:16 - Feat.: - Title: Nepriateľ pokračuje v útokoch, Ukrajina ešte ovláda tri pätiny Vovčansku, hlási vicegubernátor 05 - Modified: 2024-05-20 08:34:35 - Feat.: - Title: Rafinéria v ruskom Slavjansku pripustila škody po ukrajinskom nálete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 17:18