Nórska horolezkyňa Kristin Harila  a jej nepálsky sprievodca Šerpa Tendži. FOTO: Reuters
StoryEditor

Úrady vyšetrujú smrť nosiča na K2, ktorého ostatní horolezci prekračovali

12.08.2023, 21:23
Autor:
ČTKČTK

Rakúsky horolezec Wilhelm Steindl uviedol, že nosič mohol byť zachránený, keby ostatní horolezci, vrátane Kristin Harilaovej a jej tímu, vzdali svoj pokus dosiahnuť vrchol.

Úrady začali vyšetrovanie smrti pakistanského nosiča, ktorý zahynul pod vrcholom osemtisícovky K2. Informovala o tom dnes agentúra AP. V súvislosti so smrťou muža sa stala terčom kritiky nórska horolezkyňa Kristin Harilaová a desiatky ďalších ľudí, ktorí boli obvinení, že nosičovi po júlovej nehode nepomohli. Horolezkyňa sa obhajuje, že jej tím mužovi pomáhal.

Tridsaťsedemročná Harilaová 27. júla na vrchol K2 vystúpila, a vytvorila tak rekord, keď dokázala spoločne so svojím nepálskym kolegom zdolať 14 najvyšších hôr sveta za 92 dní.

VIDEO: Horolezci na K2 prekračovali mŕtveho nosiča

V rovnaký deň, keď Harilaová vstúila na vrchol, sa v nebezpečnej pasáži vo výške okolo 8300 metrov pri páde zranil Pakistanec Muhammad Hasan. Nešťastie vzbudilo pozornosť až po dvoch týždňoch, keď rakúski horolezci Philip Flämig a Wilhelm Steindl, ktorí pokus o výstup vzdali, zverejnili zábery z dronu, ktoré namiesto nehody ukazujú. Je na nich vidieť, ako horolezci pri výstupe i zostupe prekračujú telo svojho kolegu, ktorý v tej chvíli ešte žil.

Horolezkyňa obvinenia odmieta 

Harilaová, na ktorú sa zniesla vlna kritiky, v piatok situáciu opísala zo svojho pohľadu a trvá na tom, že všetci urobili pre záchranu Hasana všetko, čo bolo v ich silách. Podľa nej ona a jej kolegovia strávili viac ako hodinu vo veľmi rizikovom mieste a dokázali Hasana po päťmetrovom páde vytiahnuť späť na chodník.

image

Everest zaplavili tony odpadkov. Situácia je už taká kritická, že šerpovia smeti nestíhajú odpratávať

O Pakistanca sa potom ešte dlho staral jej kameraman, ktorý mu poskytol svoju kyslíkovú fľašu a zahrieval ho, kým sám musel miesto opustiť, pretože mu zásoby kyslíka dochádzali. Podľa nej nebolo v nikoho silách Hasana zniesť zo svahu dolu. Harilaová tiež spomenula, že Hasan nemal pre výstup dobré vybavenie - na rukách nemal rukavice a neobliekol si spodnú lezeckú kombinézu - a po páde preto visel hlavou dole s odhaleným bruchom.

Nosič mohol prežiť

Rakúsky horolezec Wilhelm Steindl dnes v rozhovore s AP uviedol, že nosič mohol byť zachránený, keby ostatní horolezci, vrátane Harilaovej a jej tímu, vzdali svoj pokus dosiahnuť vrchol. Podľa Steindla zábery z dronu ukazujú "muža, ktorý sa snaží triasť Hasanovu hruď, snaží sa ho udržať v teple, nejako ho udržať nažive". "Môžete vidieť, že ten muž je zúfalý," uviedol horolezec.

"Zatiaľ vieme len to, že to bol jeho priateľ, tiež pakistanský nosič. A potom na záberoch z dronu vidíte rad 70 horolezcov, ako idú smerom k vrcholu, "dodal.

Správanie horolezcov označil za "dvojitý meter". "Keby som tam ležal ja alebo ktokoľvek zo Západu, urobilo by sa pre záchranu všetko," povedal Steindl. "Všetci by sa museli otočiť, aby dostali zraneného späť do údolia," dodal.

image

Klimatická kríza si vyžiadala ďalšie obete. Môže byť totiž príčinou niekoľkých úmrtí na Mount Evereste

Ako rakúsky horolezec doplnil, nechce nikoho priamo obviňovať. "Len hovorím, že sa nezačala žiadna záchranná operácia, a to je veľmi tragické, pretože to je tá najnormálnejšia vec, ktorú by človek v tejto situácii urobil," uviedol.

Výstup na horu K2, ktorá sa nachádza v pohorí Karákóram, je považovaný za jeden z najnebezpečnejších. So svojimi 8611 metrami je K2 druhou najvyššou horou na svete, pasáž Bottleneck, kde k nešťastiu došlo, je na ceste k vrcholu veľmi obávaným miestom, pretože pod previslou ľadovou stenou hrozia lavíny a pády ľadu. V tejto takzvanej zóne smrti v auguste 2008 zahynulo 11 horolezcov po tom, čo odlomený ľad strhol horolezcov a istiace laná.

01 - Modified: 2024-02-20 14:38:03 - Feat.: - Title: Slovenský horolezec sa už z Argentíny nevráti. Záchranné tímy našli jeho nehybné telo pri vrchole hory Aconcagua 02 - Modified: 2024-02-19 16:23:20 - Feat.: - Title: Slovenský horolezec zahynul pri zdolávaní Aconcaguy 03 - Modified: 2023-07-27 09:37:56 - Feat.: - Title: Nórska horolezkyňa a nepálsky sprievodca za tri mesiace zdolali 14 "superštítov" 04 - Modified: 2023-05-22 07:48:43 - Feat.: - Title: Po úraze sa pokúsil zabiť. Teraz ako prvý človek s amputovanými nohami zdolal Everest 05 - Modified: 2023-01-28 16:17:31 - Feat.: - Title: HN24: Horolezcovi vo Vysokých Tatrách pomáhali horskí aj leteckí záchranári
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. apríl 2024 00:09