ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina začala so Švédskom rokovania o dodávke stíhačiek Gripen

19.08.2023, 17:05
Autor:
ČTKČTK

Obe krajiny tiež podpísali dohodu o spoločnej výrobe švédskych obrnených vozidiel CV90.

Kyjev začal so Štokholmom rokovania o možnej dodávke stíhačiek Gripen pre Ukrajincov čeliaci ruskej invázii. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý prišiel na neohlásenú návštevu do Švédska. Obe krajiny tiež podpísali dohodu o spoločnej výrobe švédskych obrnených vozidiel CV90, informovala švédska stanica SVT.

Gripeny na Ukrajine

"Dnes sme podrobne diskutovali o budúcich krokoch týkajúcich sa možnosti otvoriť tému dodávky švédskych gripenov," povedal Zelenskyj po stretnutí so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom neďaleko Štokholmu. Uviedol tiež, že pôjde o ústrednú tému pri jeho rokovaní s ďalšími švédskymi predstaviteľmi.

image

Spojené štáty schválili vyslanie lietadiel F-16 z Dánska a Holandska na Ukrajinu

V júni švédska vláda oznámila, že poskytne ukrajinským pilotom možnosť vyskúšať si lietadlá JAS 39 Gripen. Zároveň ale upozornila, že Švédsko ich všetky potrebuje na obranu svojho územia. Zelenskyj dnes uviedol, že ukrajinskí piloti už začali výcvik na týchto viacúčelových lietadlách. Kristersson tému možnej dodávky gripenov Ukrajine nezmienil, upozornil Reuters.

Nová dohoda o spoločnej výrobe obrnených pásových vozidiel CV90 a výcviku ich posádok umožňuje, aby sa táto technika odteraz vyrábala aj na Ukrajine, uviedla verejnoprávna stanica SVT. "Vozidlá CV90 budeme vyrábať spoločne. Urobíme všetko pre to, aby prvý kus vyrobený na Ukrajine bol hotový čo najskôr," citovala stanica SVT ukrajinského prezidenta.

image

Zelenskyj pricestoval na návštevu Švédska

Rokovanie s kráľovskou rodinou

Okrem stretnutia s Kristerssonom má Zelenskyj na programe aj stretnutie s kráľovskou rodinou alebo so šéfom švédskeho parlamentu Andreasom Norlénom. Rozhovory chce viesť o obrannej spolupráci či o ukrajinskej integrácii do Európskej únie. Do severskej krajiny pricestoval Zelenskyj so svojou manželkou Olenou.

"Naším hlavným cieľom je posilnenie ukrajinských bojovníkov na zemi i vo vzduchu, rozvoj vzájomnej spolupráce, najmä v obrannom priemysle, ukrajinská európska integrácia a spoločná bezpečnosť v euro-atlantickom priestore," uviedla hlava ukrajinského štátu na sociálnej sieti telegram.

Švédsko je v rámci Európskej únie jedným zo západných spojencov Ukrajiny, ktoré od vlaňajšieho februára čelia ruskej invázii. Štokholm pod dojmom ruskej vojenskej agresie tiež spolu s Fínskom podal žiadosť o vstup do NATO. Zatiaľ čo Helsinki sa tento rok v apríli stali 31. členským štátom vojenského paktu, Švédsko čaká, až jeho žiadosť ako posledný z členov aliancie schváli Turecko a Maďarsko.

Štokholm na začiatku tohto týždňa podľa Reuters oznámil, že plánuje nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 3,4 miliardy švédskych korún. Súčasťou je munícia či náhradné diely pre predtým dodané zbraňové systémy. Bude sa jednať o trinásty švédsky balík pomôcť Ukrajine od začiatku vojny.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 19:49