Severokórejský vodca Kim Čong-un. FOTO: KCNA
StoryEditor

Severná Kórea vidí za cvičením Soulu a Washingtonu prípravu na inváziu, jej hekeri útočili na dodávateľov

20.08.2023, 07:51
Autor:
TASRTASR

Hekeri pravdepodobne spojení so severokórejskou skupinou známou ako Kimsuky sa zamerali na juhokórejských dodávateľov pracujúcich pre spoločné juhokórejsko-americké vojenské simulačné centrum.

Predpokladaní severokórejskí hekeri sa zamerali na spoločné vojenské cvičenie USA a Južnej Kórey, ktoré budú prebiehať od budúceho týždňa. K tajným informáciám sa však nedostali, oznámila v nedeľu juhokórejská polícia. Informovala o tom agentúra Reuters.

Juhokórejskí a americkí vojaci začnú v pondelok 11-dňové letné cvičenia Ulchi Freedom Guardian, aby zlepšili svoje schopnosti reagovať na vyvíjajúce sa hrozby, ktoré predstavujú jadrové a raketové programy Severnej Kórey.

image

Svet je vďaka partnerstvu s Japonskom a Južnou Kóreou bezpečnejší, vyhlásil Biden

Prekazenie príprav

Neidentifikovaní hackeri sa pokúsili prekaziť prípravy na veľké spoločné vojenské cvičenie Južnej Kórey a Spojených štátov. Juhokórejská polícia vyšetrovaním dospela k záveru, že za útoky je zodpovedná severokórejská hackerská skupina. Dodala súčasne, že informácie týkajúce sa armády neboli počítačovými pirátmi odcudzené.

Ako vo svojej správe uviedla agentúra AFP, cvičenie Ulchi Freedom Shield sa začne v pondelok a potrvá do 31. augusta. Jeho cieľom je nácvik reakcie na rastúce hrozby zo strany komunistickej Severnej Kórey.

Pchjongjang považuje takéto cvičenia za nácvik invázie a opakovane varoval, že v reakcii podnikne "zdrvujúcu" odvetu.

image

Južná Kórea a Japonsko ukončili diskusie o pláne vypúšťania vody z Fukušimy

Juhokórejská polícia spresnila, že za útokom je skupina s názvom Kimsuky, ktorej členovia uskutočňovali "nepretržité škodlivé e-mailové útoky" na juhokórejských dodávateľov pracujúcich v centre simulácie vojnových cvičení spojencov.

Skupina poverená štátom

Spoločným vyšetrovaním juhokórejskej polície a americkej armády sa zistilo, že IP adresa použitá pri najnovšom útoku sa zhoduje s adresou identifikovanou pri hackerskom útoku na prevádzkovateľa juhokórejského jadrového reaktora z roku 2014, z ktorého bola obvinená práve táto skupina.

image

Kim Čong-un vymenil najvyššieho generála a vyzval na zvýšenie výroby zbraní

Na exfiltráciu požadovaných informácií od obetí používajú hackeri Kimsuky taktiku spearphishingu, ktorá spočíva v zasielaní škodlivých príloh vložených do e-mailov.

Podľa zistení americkej agentúry pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry z roku 2020 je Kimsuky "s najväčšou pravdepodobnosťou severokórejským režimom poverená, aby vykonávala globálnu misiu na zhromažďovanie spravodajských informácií".

Skupina - o ktorej sa predpokladá, že je aktívna od roku 2012 - sa zameriava na jednotlivcov a organizácie v Južnej Kórei, Japonsku a Spojených štátoch, pričom má záujem najmä o otázky zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti súvisiace s Kórejským polostrovom, jadrovou politikou a sankciami, dodáva sa v správe americkej agentúry pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúry citovanej agentúrou AFP.

image

Biden sa chce bez podmienok stretnúť s Kim Čong-unom. Severná Kórea nereagovala kladne

Severná Kórea v minulosti popierala akúkoľvek  účasť na kybernetických útokoch. Podľa bezpečnostných výskumníkov hekeri zo skupiny Kimsuky dlho používajú phishingové e-maily, ktorými sa snažia od cieľových osôb vylákať heslá alebo ich presvedčiť, aby otvorili prílohy či odkazy, a dostať tak na ich zariadenia škodlivý softvér.

01 - Modified: 2023-08-18 07:37:03 - Feat.: 1 - Title: Kim Čong-un ocenil pomoc armády pri záchrane úrody zničenej tajfúnom Kchanún 02 - Modified: 2023-08-17 14:37:22 - Feat.: 1 - Title: Južná Kórea a Japonsko ukončili diskusie o pláne vypúšťania vody z Fukušimy 03 - Modified: 2023-08-18 17:13:56 - Feat.: 1 - Title: Svet je vďaka partnerstvu s Japonskom a Južnou Kóreou bezpečnejší, vyhlásil Biden
01 - Modified: 2024-05-09 10:20:37 - Feat.: - Title: Držia sa plánu. Nippon Steel plánuje dokončiť kúpu U.S. Steel do konca roka napriek odporu Spojených štátov 02 - Modified: 2024-05-09 09:15:09 - Feat.: - Title: Spojené štáty predbehli Čínu, stali sa najväčším obchodným partnerom Nemecka. Pomohol tomu aj lokálny predaj 03 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 04 - Modified: 2024-05-08 05:45:25 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom v kauze prechovávania tajných dokumentov odložili 05 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 14:55