Hlavný vyjednávač ruskej delegácie a poradca ruského prezidenta Vladimira Putina Vladimir Medinskij. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kremeľ prepisuje dejiny. Nové učebnice velebia Sovietsky zväz a Putina, ospravedlňujú inváziu

20.08.2023, 08:18
Autor:
ČTKČTK

Učebnice tvrdia, že snahy Západu potrestať Moskvu za vojnu na Ukrajine skončili fiaskom a že Rusku bol v západných krajinách ulúpený majetok v hodnote bilióna dolárov.

V Rusku sa za vlády Vladimira Putina v Kremli píšu aj učebnice dejepisu. Poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij vydal štyri učebnice určené pre školákov vo veku od 16 do 18 rokov, v ktorých prináša úplne zrevidovanú interpretáciu rozpadu Sovietskeho zväzu, Putinovej éry i príčin vojny na Ukrajine, píše agentúra Reuters.

Knihy, ktoré sa do škôl dostanú budúci mesiac, odrážajú Putinov pohľad na dejiny: hrdosť na úspechy veľmoci, akou bol Sovietsky zväz, pobúrenie z poníženia, akým bol rozpad komunistickej ríše, a velebenie "novozrodeného" Ruska pod vedením Putina, bývalého agenta tajnej služby KGB, ktorý je pri moci od posledného dňa roku 1999.

Putinov pohľad na inváziu

Posledná kapitola sa venuje príčinám najväčšieho konfliktu na európskom kontinente od konca druhej svetovej vojny, invázie na Ukrajinu, počas ktorej státisíce vojakov utrpeli zranenia alebo zomreli. Kapitola "Súčasné Rusko - Špeciálna vojenská operácia" odráža Putinovi dezilúziu Západom po tom, ako Rusko ponúklo Spojeným štátom podporu po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 ako priateľské gesto v období po studenej vojne.

"Západ začal byť upnutý a zameraný na destabilizáciu situácie vo vnútri Ruska," píše sa v učebnici. "Svoje ciele ani neskrýval: Rusko rozbiť a získať kontrolu nad jeho zdrojmi," uvádza sa v nej.

image

Kremeľ zaradil na zoznam zahraničných agentov v Rusku aj bývalého Putinovho poradcu

Takéto explicitné podanie ruských dejín prináša pohľad do Putinových úvah o vojne. Podľa naratívu knihy musí ruská mládež pochopiť tragédiu, akú znamenal rozpad Sovietskeho zväzu, proradnosť Západu i nutnosť priniesť obeť pre ruskú vlasť.

Západ podľa učebnice rozširoval NATO východným smerom, hoci sľúbil, že sa nič také diať nebude, ignoroval prenasledovanie Rusov, šíril rusofóbiu a podnecoval "farebné revolúcie" v Gruzínsku a na Ukrajine, ktoré zmietli zavedené elity.

Západní predstavitelia, ruskí disidenti a niektorí ruskí historici takúto interpretáciu odmietajú a vojnu na Ukrajine označujú za strategický kiks, ktorý odhalil ruské slabiny a posilnil ukrajinskú svojbytnosť.

Čistá propaganda

"Je to propaganda, a nie učebnica," zhodnotil Michail Kopica, ruský učiteľ dejepisu, ktorý po ruskej invázii na Ukrajinu z Ruska odišiel. Teraz učí v škole v Čiernej Hore. Na otázku, či učebnica ukazuje silu alebo slabosť Ruska, odpovedá, že ukazuje oboje. "Režim ukazuje silu: budeme si robiť, čo chceme, a vy sa s tým budete musieť zmieriť," povedal.

"Je to ďalší diel v propagande zameranej na celý vzdelávací systém," dodal. Na druhej strane sa ale podľa neho z knihy dá vycítiť, že si režim robí starosti. "Panujú obavy, že sa ukáže, že generácia vyrastajúca s internetom propagandu neprijíma alebo ju neprijíma v dostatočnej miere, a tak ju musia stále zosilňovať," povedal.

image

Putin navštívil veliteľstvo v Rostove nad Donom, prvýkrát od vzbury Wagnerovcov

Učebnice dokladajú hĺbku rozpoltenosti Ruska v prístupe k Západu v období po studenej vojne, tak mieru neistoty ohľadom dedičstva Putinovej éry, ktorá mala po chaose 90. rokov priniesť poriadok, prosperitu a mier. Spoluautor učebnice Anatolij Torkunov, rektor Moskovského štátneho ústavu medzinárodných vzťahov sa v nej obracia na študentov, aby odpovedali, čo "Rusko prinútilo, aby začalo špeciálnu vojenskú operáciu".

Bolo to podľa neho boj o kontrolu nad Ukrajinou medzi Ruskom a Západom, ktorý obviňuje z toho, že rozdúchal ukrajinský neonacizmus v snahe podraziť nohy Rusku. Opisuje ukrajinskú politiku, ktorej cieľom je zakázať ruské knihy, hudbu, filmy a výučbu ruštiny.

image

Putinova strana nominovala do regionálnych volieb menovca Zelenského, aj jeho otec sa volá rovnako

"Spojené štáty a NATO postupne začali pripravovať Ukrajinu na úlohu hlavného baranidla proti Rusku," píše sa v učebnici.

Učebnice tvrdia, že snahy Západu potrestať Moskvu za vojnu na Ukrajine skončili fiaskom a že Rusku bol v západných krajinách ulúpený majetok v hodnote bilióna dolárov. Sankcia prirovnáva k Napoleonovej kontinentálnej blokáde namierenia proti Británii.

"Takéto jedinečné obdobie málokedy v dejinách prichádza," tvrdí sa v učebnici. "Nepremrhaj šancu - Rusko je dnes naozaj krajinou príležitostí," ubezpečuje text.

Učebnice končia krátkymi životopismi niektorých Rusov, ktorí padli vo vojne na Ukrajine, ktorá oficiálne vojnou nie je. Koľko obetí si konflikt vyžiadal, v nej ale uvedené nie je.

01 - Modified: 2023-08-19 08:28:08 - Feat.: 1 - Title: Kremeľ zaradil na zoznam zahraničných agentov v Rusku aj bývalého Putinovho poradcu 02 - Modified: 2023-08-19 08:06:32 - Feat.: 1 - Title: Putin navštívil veliteľstvo v Rostove nad Donom, prvýkrát od vzbury Wagnerovcov 03 - Modified: 2023-08-18 18:39:51 - Feat.: 1 - Title: Rusko zaviedlo sankcie voči prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu i členom britskej vlády
01 - Modified: 2024-05-10 11:15:54 - Feat.: - Title: Rusko začalo nový vpád na Ukrajinu. Na obranu Charkova mieria posily 02 - Modified: 2024-05-10 09:45:52 - Feat.: - Title: Slovensko kryje Putinových spojencov. Nevyhostili propagandistu, ktorý robil rozhovor s Kaliňákom, tvrdí PS 03 - Modified: 2024-05-10 08:36:16 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Putin zase budí prízrak atomoviek. Čo tým sleduje práve teraz 04 - Modified: 2024-05-10 10:17:40 - Feat.: - Title: Nová pýcha Putina verejne odhalená. Ruský „Rolls-Royce“ konečne dostal vlastnú tvár 05 - Modified: 2024-05-10 05:53:37 - Feat.: - Title: Ruské úrady priznali požiar v ďalšej rafinérii v Kalužskej oblasti. Terčom útokov sa stal aj Charkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 13:29