Brazílsky prezident Inácio Lula da Silva vystupuje s prejavom na trojdňovom summite BRICS v Johannesburgu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

BRICS sa nesnaží byť protiváhou ku skupinám G7 a G20, vyhlásil prezident Brazílie

23.08.2023, 08:09
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin sa na summite nezúčastňuje, aby sa vyhol zatknutiu na základe medzinárodného zatykača v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu

Brazílsky prezident Inácio Lula da Silva v utorok uviedol, že skupina piatich rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS sa nesnaží byť protiváhou k zoskupeniam G7 a G20. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Globálny Juh

Lula v príspevku na sociálnej sieti X zdôraznil, že aliancia BRICS nie je namierená proti ostatným. Ide jej skôr o lepšie zorganizovanie globálneho Juhu.

"BRICS nie je protikladom ku G7, G20 ani k nikomu inému," napísal brazílsky prezident. "Chceme sa len lepšie zorganizovať ako globálny Juh. Sme dôležití v celosvetových diskusiách a sedávame za rokovacím stolom ako rovnocenný partner Európskej únie a Spojených štátov," vysvetlil.

Skupina BRICS otvorila v utorok v Johannesburgu v Juhoafrickej republike summit, ktorý sa má podľa očakávania zameriavať na rozšírenie tejto aliancie a na zvýšenie obchodu v lokálnych menách.

image

Putin vo vopred nahratom prejave na ekonomickom summite v Afrike útočil na Západ

V súčasnosti tvorí túto alianciu rozvíjajúcich sa ekonomík Brazília, Rusko, India, Čína a JAR. Teraz si dali cieľ stať sa zoskupením "BRICS plus" a prijať množstvo nových členov.

Členské štáty sa však musia dohodnúť na prijímacích kritériách. Takisto nie je jasné, kedy budú do zoskupenia prijaté ďalšie krajiny. Summit trvá tri dni vrátane štvrtka.

Na summite sa osobne zúčastňujú čínsky prezident Si Ťin-pching, brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, líder JAR Cyril Ramaphosa a indický premiér Nárendra Módí.

Bez Putina

Ruský prezident Vladimir Putin sa na summite nezúčastňuje, aby sa vyhol zatknutiu na základe medzinárodného zatykača v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu, a zastupuje ho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Čína s podporou Ruska a JAR presadzuje prijatie nových členov do aliancie. Táto expanzia vyvolala podozrenie, že blok sa snaží stať protiváhou skupiny G7, teda siedmich najvyspelejších ekonomík sveta, či skupiny G20.

Krajiny BRICS uvádzajú, že spoločne tvoria 42 percent svetovej populácie, 30 percent celosvetového územia a 24 percent výkonu svetovej ekonomiky.

01 - Modified: 2024-04-26 17:36:54 - Feat.: - Title: Pri požiari opusteného hotela v Brazílii zahynulo najmenej desať ľudí 02 - Modified: 2024-04-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Ukradnutý rádioaktívny materiál z opustenej nemocnice zamoril celé mesto. Medzi mŕtvymi bolo aj šesťročné dieťa 03 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 04 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 05 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:52