Srbská premiérka Ana Brnabičová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Srbsko sa zapojilo do Krymskej platformy, premiérka sľúbila Kyjevu priateľstvo

23.08.2023, 21:02
Autor:
ČTKČTK

Srbská premiérka Ana Brnabičová uviedla, že Belehrad je skutočným priateľom Ukrajiny a že jej krajina nie je ohľadom vojny na Ukrajine hodnotovo neutrálna.

Srbská premiérka Ana Brnabičová dnes vystúpila na zasadnutí takzvanej Krymskej platformy, ktorá združuje snahy o oslobodenie ukrajinského polostrova anektovaného Ruskom v roku 2014.

Uviedla, že Srbsko je skutočným priateľom Ukrajiny a že jej krajina nie je ohľadom vojny na Ukrajine "hodnotovo neutrálna". Krok podľa agentúry Reuters signalizuje možný odklon Srbska od Ruska, tradičného spojenca a jediného dodávateľa zemného plynu.

Súcit s Ukrajinou

Vystúpenie Brnabičovej nasleduje po tom, ako sa v utorok v Aténach zišiel srbský prezident Aleksandar Vučić so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Stretnutie obaja štátnici označili za dobré a otvorené.

"Úprimne súcitíme s (...) ukrajinským ľuďom a Ukrajinou, ktorá má v Srbsku skutočného priateľa, "uviedla podľa Reuters vo svojom videoprejave na zasadnutí Krymskej platformy v Kyjeve Brnabičová. Zdôraznila tiež "náš záväzok dodržiavať zásady medzinárodného práva, územnej celistvosti a politickej nezávislosti štátov".

image

Vojna nie je vyhraná. Pri presunutí síl by nás okupanti odrezali a je potrebná mobilizácia, varuje Zelenskyj

Podľa stanice RFE/RL premiérka ďalej uviedla, že jej krajina sa chce podieľať na povojnovej obnove Ukrajiny a podporila tiež úsilie Kyjeva o vstup do Európskej únie.

Odsúdenie invázie

Srbsko opakovane odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu na pôde OSN a na ďalších medzinárodných fórach. Prezident Vučić však cez nátlak Západu odmieta uvaliť na Moskvu sankcie, k čomu prispieva tiež srbská verejná mienka, ktorá sa ohľadom vojny na Ukrajine z veľkej časti priklonila na stranu Moskvy.

Ku Krymskej platforme sa doteraz pripojilo 67 krajín a organizácií, vrátane Spojených štátov, Británie, Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Na prvý parlamentný summit platformy v Záhrebe v októbri minulého roka Srbsko žiadneho zástupcu nevyslalo, pripomenula RFE/RL.

image

ANALÝZA: Ukrajinský tlak môže spustiť kaskádovité zrútenie frontu. Prečo je kľúčom ku koncu vojny Krym?

Ukrajina neuznáva Kosovo, ktoré v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Belehrad zase neuznáva ruskú anexiu Krymu a častí Ukrajiny, ktoré okupuje.

Srbsko je naďalej úplne závislé od dodávok zemného plynu z Ruska a udržiava s Moskvou obchodné a vojenské vzťahy. Belehrad sa zároveň usiluje o vstup do Európskej únie a diverzifikáciu svojich energetických dodávok.

V apríli uniknuté dokumenty Pentagonu ukázali, že Srbsko súhlasilo s dodávkami zbraní a munície na Ukrajinu či ich Kyjevu cez sprostredkovateľov samo posielalo. Vučič tvrdí, že Srbsko nikdy nepredalo zbrane či muníciu žiadnej z bojujúcich strán. Pripustil však, že srbské zbrane sa mohli dostať na bojisko cez tretie krajiny.

01 - Modified: 2023-08-23 17:02:00 - Feat.: 1 - Title: Vojna nie je vyhraná. Pri presunutí síl by nás okupanti odrezali a je potrebná mobilizácia, varuje Zelenskyj 02 - Modified: 2023-08-23 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Ukrajinský tlak môže spustiť kaskádovité zrútenie frontu. Prečo je kľúčom ku koncu vojny Krym? 03 - Modified: 2023-08-23 15:23:19 - Feat.: 1 - Title: Predstavitelia predsedníctva Bosny a Hercegoviny navštívili Kyjev, obe krajiny chcú vstup do Únie
01 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-05-10 14:34:33 - Feat.: - Title: Rusi narazili na odpor. Ukrajina je pripravená čeliť útoku v Charkovskej oblasti, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku 04 - Modified: 2024-05-10 13:41:23 - Feat.: - Title: Zelenskyj sa poďakoval Čaputovej za silnú podporu, obaja ocenili občiansku zbierku 05 - Modified: 2024-05-10 13:03:37 - Feat.: - Title: Česko odovzdalo Ukrajine prvý simulátor pre pilotov F-16, Kyjev očakáva prvé stíhačky o niekoľko týždňov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 20:13