Ženy čakajú, kým na nich príde rad, aby odovzdali svoje hlasy večer vo volebnej miestnosti v meste Nkulumane v Bulawayo v Zimbabwe. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zimbabwe predĺžilo voľby, miestnosti nestihli včas otvoriť. Opozícia sa bojí, že vláda chce odradiť voličov

23.08.2023, 23:32
Autor:
ČTKČTK

V hlavnom meste Harare sa otvorilo včas len 18 zo 77 volebných miestností. Podľa úradov sa tak stalo pre logistické problémy, napríklad s dodávkami volebných lístkov.

Parlamentné a prezidentské voľby budú v juhoafrickom Zimbabwe trvať o deň dlhšie. Pôvodne pri tom mali volebné miestnosti zatvoriť o 19-tej. Rozhodli o tom úrady kvôli meškaniu, s ktorým otvorili niektoré hlasovacie miesta, píše agentúra AFP. Problémy sa prejavili predovšetkým v hlavnom meste Harare, kde je silná opozícia.

V niektorej volebnej miestnosti sa začalo hlasovať až večer, keď mali zatvárať. Z iných častí krajiny takmer žiadne meškania hlásené neboli.

Logistické problémy

V hlavnom meste Harare sa otvorilo včas len 18 zo 77 volebných miestností. Podľa úradov sa tak stalo pre logistické problémy, napríklad s dodávkami volebných lístkov. Odporcovia vlády však úrady podozrievajú, že chcú voličov v bašte opozície odradiť od hlasovania. Podľa stanice BBC niektorí voliči odmietali opustiť svoje miesto pred zatvorenými volebnými miestnosťami. Iní naopak odchádzali znechutení s neobstaranou.

image

Voľby otriasli argentínskou ekonomikou. Ceny aj úroky vyleteli o pätinu

Prezident Emmerson Mnangagwa dnes večer vydal rozhodnutie, že voľby budú pokračovať aj vo štvrtok. Výsledky hlasovania by podľa AFP mali byť známe do piatich dní. Ak žiadny z prezidentských kandidátov nedostane väčšinu hlasov, tak sa v októbri uskutoční druhé kolo.

Podľa agentúry Reuters dnes občania africkej krajiny stáli fronty pred volebnými miestnosťami s nádejou na ukončenie neutíchajúceho ekonomického chaosu. Analytici sú podľa Reuters ale skeptickí ohľadom toho, že vládny Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front umožní hodnoverné voľby alebo akékoľvek povolenie ťažšie moci.

Čakajú zmenu

Prezident Mnangagwa, nástupca dlhoročného prezidenta Roberta Mugabeho, sa usiluje o znovuzvolenie. Jeho prvé funkčné obdobie však bolo poznačené pádivou infláciou, nedostatkom obeživa a vysokou nezamestnanosťou, takže mnohí občania boli závislí od dolárov zasielaných príbuznými zo zahraničia.

"Očakávam zmenu. Súdime sa a máme hlad," povedala podľa Reuters 67-ročná Mabel Fambiová, ktorá sa stará o päť vnúčat, pretože ich rodičia nedokážu nájsť prácu. Na možnosť odovzdať svoj hlas čakala v obvode Kuwadzana v hlavnom meste Harare.

image

„Preč s Francúzskom, nech žije Putin.“ Prečo sa Rusko zameralo na Afriku?

V stávke sú šance Zimbabwe na vyriešenie dlhovej krízy a prístup k pôžičkám od Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu. Zahraniční veritelia uviedli, že slobodné a spravodlivé voľby sú podmienkou pre akékoľvek zmysluplné rokovania.

V krajine so zhruba 15 miliónmi obyvateľov má volebné právo približne 6,6 milióna ľudí.

Osemdesiatjedenročný Mnangagwa sa ujal prezidentskej funkcie, keď bol Mugabe v roku 2017 zvrhnutý pri vojenskom puči. Najvážnejším z jeho desiatich protikandidátov je rovnako ako v roku 2018 45-ročný právnik a pastor Nelson Chamisa z Občianskej koalície za zmenu.

Jeho meno dnes skandovali jeho priaznivci, keď politik prišiel hlasovať v okrsku Kuwadzana. Chamisa predpovedal, že zvíťazí, ale upozornil, že vládna strana a volebné komisie mu budú chcieť víťazstvo uprieť.

"Čakám na tento deň od roku 2018. Chceme zmenu. Chceme mladšieho prezidenta," povedal jeden z miestnych voličov Jonathan Darare.

01 - Modified: 2023-07-30 09:20:17 - Feat.: 1 - Title: Africkí lídri opúšťajú Rusko bez dosiahnutia dohody o vývoze obilia z Ukrajiny 02 - Modified: 2023-07-28 15:19:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko stavilo na Afriku. O kontinent sa v posledných rokoch Moskva príliš nezaujímala, teraz je jej dobrý 03 - Modified: 2023-07-28 09:12:52 - Feat.: 1 - Title: Rusko odpísalo africkým štátom dlh vo výške 23 miliárd dolárov, vyhlásil Putin. Sľuboval im obilie
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:31