Lesný požiar na hore Parnitha, v Aténach, Grécko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Za požiare môžu migranti, hádžme ich do ohňa, ozýva sa z gréckej krajnej pravice

25.08.2023, 13:29
Autor:
ČTKČTK

Výzvy na nenávisť šíria aj krajne pravicoví poslanci, najmä tí z malej strany Grécke riešenie, ktorá v regióne Evros v júnových voľbách získala 8,8 percenta hlasov.

Pri gréckom meste Alexandrupoli blízko tureckých hraníc už týždeň zúria rozsiahle lesné požiare. Frustrácia z čiernej krajiny sa v posledných dvoch dňoch premenila na hnev a nenávisť a obetnými baránkami sa stali migranti, ktorí do Grécka prichádzajú z Turecka nelegálne cez práve horiace lesy, napísal francúzsky denník Le Monde.

Podľa neho skupiny spojené s krajnou pravicou vinia migrantov zo zodpovednosti za vznik požiarov a podnikajú na nich organizované útoky.

Výroky šokovali grécku verejnosť

V Grécku už podľa údajov Európskej únie zhorelo vyše 73-tisíc hektárov vegetácie. V utorok si plamene vyžiadali takmer dve desiatky obetí na životoch, vrátane dvoch detí. Išlo pravdepodobne o migrantov, ktorí prekonali hraničnú rieku Evros, ktorú Turci nazývajú Meriç a Bulhari Marica.

O niekoľko hodín neskôr sa na sociálnych sieťach začali množiť príspevky priaznivcov krajnej pravice s tvrdeniami, že prítomnosť migrantov a požiarov v rovnakej oblasti nie je náhodná. Objavili sa tiež prvé výzvy na útoky na utekajúcich ľudí.

Jeden používateľ v Grécku zverejnil na Facebooku video, v ktorom hrdo ukazuje svoje auto s prívesom, v ktorom uzamkol skupinu migrantov. Na videu vyhlasuje: "Naložil som 25 kusov. Podpália nás. Zorganizujte sa, aby sme ich všetkých zobrali." Ďalší užívateľ pod video píše: "Hoď ich do ohňa. "

image

Počet obetí lesných požiarov v Grécku stúpol na 20

Tieto agresívne výroky šokovali grécku verejnosť, vyvolali reakciu úradov a členovia vlády ich odsúdili. "Grécko je právny štát s pevnými demokratickými základmi a humanitárnou tradíciou. Nemožno tolerovať, aby niekto bral spravodlivosť do vlastných rúk," uviedol grécky minister civilnej ochrany Jannis Ikonomu.

Autor príspevku a jeho dvaja komplici boli zadržaní a obvinení z únosu s rasistickým motívom a ohrozenia druhej osoby. Trinásť žiadateľov o azyl zo Sýrie a Pakistanu bolo tiež zadržaných a obvinených z nelegálneho prekročenia hranice a neúmyselného spôsobenia požiaru.

Hon na migrantov

Od utorka sa niekoľko skupín mužov, poľovníkov a rybárov z pohraničnej oblasti pri rieke Evros organizuje, aby hliadkovali a naháňali tých, ktorým hovoria "ilegálovia". Na videu, ktoré zverejnil portál The Press Project, muž v uniforme oslovuje dav.

"Začnite hliadkovať, zbierajte všetky potrebné informácie, ale prosím nenoste pri sebe zbrane ani nože, mali by ste problémy. Úrady nás nenechajú to vyriešiť, hoci čelíme hybridnej vojne," zaznie vo videu.

image

Pri nehode lode s migrantmi v Lamanšskom prielive zomrelo najmenej šesť ľudí

Správu o honoch na migrantov potvrdil denníku Le Monde aj grécky novinár Thanasis Mananas. Stovky ľudí sa podľa neho zvolávajú cez supiny na komunikačných sieťach Wiber alebo WhatsApp a "otvorene vyzývajú k násilnostiam".

Nenávisť šíria aj poslanci

Výzvy na nenávisť šíria aj krajne pravicoví poslanci, najmä tí z malej strany Grécke riešenie, ktorá v regióne Evros v júnových voľbách získala 8,8 percenta hlasov. Ich poslanec Paris Papadakis, pôvodne právnik z mesta Alexandrupoli, tvrdí, že migranti bránia pilotom hasiacich lietadiel v práci, a hovorí o vojne.

Výskumníčka Lena Karamanidisová upozorňuje, že útoky na migrantov už sa objavili aj v minulosti, najmä v roku 2020. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vtedy Európskej únii vyhrážal, že prestane strážiť hranice a pustí na územie EÚ tisíce utečencov.

Gréci organizovali hliadky pri hraniciach, civilisti pomáhali polícii a pohraničníkom. Skupinu vtedy osobne navštívil aj člen vlády a za ich prácu im poďakoval. Samozvaní pohraničníci tak získali uznanie a beztrestnosť, uvádza Karamanidisová a dodáva, že z vtedajšieho diania profitujú skupiny honiace migrantov aj dnes.

image

Hlavne pri dovolenke na gréckych ostrovoch neochorejte. Zdajú sa byť rajom, pre zdravotníkov sú peklom

Nezákonné vytláčanie migrantov na grécko-tureckej hranici, sprevádzané krádežami, násilím a ponižovaním, opakovane kritizovali aj mimovládne organizácie.

Adriana Tidonaová, výskumná pracovníčka Amnesty International, vyzvala "grécke úrady, aby urýchlene evakuovali všetky osoby, ktoré uviazli v oblasti Evros (...) a aby vyšetrili všetky akty rasistického násilia alebo prejavy podnecujúce k takémuto správaniu, a to aj zo strany politikov".

01 - Modified: 2023-08-21 13:08:49 - Feat.: 1 - Title: V Grécku prepukol ďalší požiar. Zahynul farmár, ktorý sa snažil zachrániť svoje zvieratá pred ohňom 02 - Modified: 2023-08-19 18:15:02 - Feat.: 1 - Title: Na severe Grécka nariadili pre rozsiahly lesný požiar evakuáciu siedmich obcí 03 - Modified: 2023-08-04 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Za ničivými požiarmi na juhu Európy je človek. Podpaľačov motivuje aj poistné za pôdu 04 - Modified: 2023-08-10 19:01:59 - Feat.: 1 - Title: Pápež varuje pred ľahostajnosťou voči tragédiám migrantov na mori 05 - Modified: 2023-08-04 11:21:58 - Feat.: 1 - Title: Poľská pohraničná stráž prenasledovala autobus s nelegálnymi migrantmi a došlo k zrážke. Boli v ňom aj deti
01 - Modified: 2024-04-30 08:37:46 - Feat.: - Title: Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách 02 - Modified: 2024-04-29 10:06:18 - Feat.: - Title: Pri gréckom ostrove Samos sa potopil čln s migrantmi, hlásia jednu obeť 03 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:22