Plukovník Assimi Goita, vodca malijskej vojenskej junty stojí za nigerským prezidentom Mahamadou Issoufou. FOTO: Reuters
StoryEditor

Niger povolil Mali a Burkine Faso zasiahnuť v prípade útoku. Intervenciou hrozia západoafrické štáty

26.08.2023, 00:03
Autor:
ČTKČTK

Vojenskou intervenciou Nigeru hrozí Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov, ak sa 25-miliónová krajina nevráti k demokracii a dodržiavaniu ústavy.

Vojenská junta, ktorá od júlového prevratu vládne v Nigeri, povolila ozbrojeným silám susedného Mali a Burkiny Faso zasiahnuť na nigérijskom území v prípade útoku. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie trojice afrických štátov.

Vojenskou intervenciou Nigeru hrozí Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov, ak sa 25-miliónová krajina nevráti k demokracii a dodržiavaniu ústavy. Junta dnes z Nigeru vypovedala nemeckého a francúzskeho veľvyslanca, a to len deň po tom, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron vojenskú vládu znovu kritizoval.

image

Nigerská junta nariadila francúzskemu veľvyslancovi opustiť krajinu, vinia Paríž z plánovania zásahu

Vojenská junta na konci júla zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Nigérie Mohameda Bazouma. ECOWAS preto vedenie nigérijskej armády dal ultimátum, aby umožnilo návrat Bazouma do funkcie, čo sa ale nestalo. Spoločenstvo štátov potom pred týždňom oznámilo, že už rozhodlo o "dni D" vojenskej intervencie do Nigeru s cieľom obnoviť demokraciu v krajine, ak zlyhá diplomatické úsilie.

Vojenskú intervenciu ECOWAS však nepodporujú všetky krajiny tohto združenia. Mali a Burkina Faso, ktoré majú teraz rovnako ako Niger pozastavené členstvo v ECOWAS kvôli tomu, že sa tam tiež moci chopili vojenské junty, uviedli, že by intervenciu v Nigeri považovali za "vyhlásenie vojny" aj proti nim. Trojica krajín teraz spoločne koordinuje stratégiu pre tento prípad.

image

Nigerská junta povolí Burkine Faso a Mali zasiahnuť na svojom území v prípade útoku

Vojenský prevrat v Nigeri silno znepokojil západné mocnosti aj demokratické africké štáty. Obávajú sa, že by mohol viesť k ďalšiemu posilneniu džihádistických skupín v oblasti Sahelu a súčasne poslúžiť k rozšíreniu vplyvu Ruska v tomto regióne.

Macron vo štvrtok vyzval, aby vojenskí vládcovia okamžite prepustili zadržiavaného prezidenta Bazouma. Tí dnes oznámili, že vypovedajú francúzskeho veľvyslanca; Sylvain Itte musí krajinu opustiť do 48 hodín, informovala agentúra AFP. Ministerstvo zahraničných vecí v Niamey okrem iného uviedlo, že Itte sa odmietal stretnúť s terajším nigérijským šéfom diplomacie.

Rovnaké rozhodnutie dnes vojenské vedenie urobilo aj voči nemeckému a nigérijskému veľvyslancovi, ktorí tiež dostali 48 hodín na to, aby krajinu opustili.

Niger je bývalá francúzska kolónia, ktorá bola doteraz považovaná za posledného spoľahlivého partnera Západu v boji proti džihádistom v oblasti. Na výcviku tamojších vládnych jednotiek sa podieľali napríklad USA či Francúzsko, ktoré tam stále majú svojich vojakov.

01 - Modified: 2023-08-25 21:13:36 - Feat.: 1 - Title: Nigerská junta nariadila francúzskemu veľvyslancovi opustiť krajinu, vinia Paríž z plánovania zásahu 02 - Modified: 2023-08-25 08:30:30 - Feat.: 1 - Title: Nigerská junta povolí Burkine Faso a Mali zasiahnuť na svojom území v prípade útoku 03 - Modified: 2023-08-24 15:11:41 - Feat.: 1 - Title: Wagnerovci prisahajú po smrti Prigožina pomstu a búria sa. Bielorusi ich však nechcú pustiť
01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-18 16:23:06 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za údajnú podvratnú činnosť 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-12 06:41:56 - Feat.: - Title: Rusko vyslalo do Nigeru systém protivzdušnej obrany a inštruktorov 05 - Modified: 2024-04-12 06:12:00 - Feat.: - Title: Junta v Mali po odstavení politických strán obmedzila aj činnosť médií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:57