Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajina na ministerskom stretnutí EÚ žiada o ďalšie dodávky zbraní a munície

31.08.2023, 13:03
Autor:
ČTKČTK

Okrem toho Kuleba tiež vyzval, aby EÚ bola dôslednejšia v boji proti obchádzaniu protiruských sankcií.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba dnes na schôdzke šéfov diplomacií krajín EÚ v španielskom Tolede požiadal európske štáty o ďalšie dodávky zbraní a munície, informuje agentúra DPA. Ukrajinská armáda, ktorá sa bráni ruskej agresii, teraz podľa neho potrebuje hlavne delostreleckú muníciu, obrnené vozidlá a tanky.

Šéf ukrajinskej diplomacie sa obrátil aj na vojensky neutrálne krajiny dvadsaťsedmičky, teda na Írsko a Rakúsko. Tie vzhľadom na neutralitu zbrane Ukrajine nedodávajú, Kuleba ich však požiadal o dodávky obrnených záchranných vozidiel. Rád by získal od partnerov aj ďalšie systémy protivzdušnej obrany kvôli ochrane koridorov v Čiernom mori, ktoré sa využívajú pre lode exportujúce obilie.

image

Ukrajinské vojská prelomili Surovikinovu líniu, ruský kolaps po krvavých bojoch stále neprišiel

Okrem toho Kuleba tiež vyzval, aby EÚ bola dôslednejšia v boji proti obchádzaniu protiruských sankcií. Podľa neho sa v Rusku zvyšuje výroba rakiet a dronov a využívajú sa pri nej aj súčiastky zo Západu, na ktoré sa sankcie vzťahujú.

"Je našou zodpovednosťou, aby sme stále znova premýšľali nad tým, ako podporu Ukrajiny zefektívniť a lepšie vyladiť," povedala na tému nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Podľa nej je to potrebné napriek faktu, že pomoc Ukrajine je nákladná. "Musíme si každý deň znova pripomínať: Investujeme tým do mieru v Európe," dodala.

Ministri zahraničia budú v Tolede hovoriť aj o situácii v Afrike, a to v súvislosti s vojenskými pučmi v Nigeri a Gabone.

01 - Modified: 2024-05-20 14:00:00 - Feat.: - Title: Drahé a hrdzavé, riešia Ukrajinci zbrane z Česka. Ani nezaplatili, bráni sa firma 02 - Modified: 2024-05-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Ukrajinci premenili športové lietadlá na stroje skazy. Rusi sú bezradní 03 - Modified: 2024-05-20 08:38:56 - Feat.: - Title: Prečo (ne)rabovať ruské rezervy. Pokušenie využiť peniaze v prospech Ukrajiny je veľké 04 - Modified: 2024-05-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Jednoducho nás tu vyhladia. Ukrajinci na severe opisujú druhý útek pred Rusmi 05 - Modified: 2024-05-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské pozície ničí „divoká lasička“. Ukrajinci si obľúbili vzdušný trik, ktorý sa osvedčil USA vo Vietname
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 08:27