Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rozbíjanie áut a obchodov: Izraelský premiér chce deportáciu migrantov z Eritrey zapletených do nepokojov

03.09.2023, 16:15
Autor:
TASRTASR

Eritrejčania, priaznivci a odporcovia súčasnej eritrejskej vlády, na seba útočili brvnami, kusmi kovu a kameňmi, pričom aj rozbíjali výklady obchodov a policajné autá.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu nariadil príslušným ministrom svojej vlády, aby preskúmali možnosť okamžitej deportácie stúpencov eritrejského režimu zapojených do násilných nepokojov, ktoré sa v sobotu odohrali v meste Tel Aviv.

Podľa agentúry AP Netanjahu tiež požiadal ministrov, aby mu predložili plány "na deportáciu všetkých ostatných nelegálnych prisťahovalcov", pričom vo svojom vystúpení kritizoval najvyšší súd za to, že zrušil niektoré opatrenia, ktorými bolo možné migrantov primať k odchodu.

Desiatky zranených

Tieto Netanjahuove vyjadrenia prišli deň po protestoch znepriatelených skupín Eritrejčanov, ktoré sa odohrali v Tel Avive a vyžiadali si desiatky zranených.

Eritrejčania, priaznivci a odporcovia súčasnej eritrejskej vlády, na seba útočili brvnami, kusmi kovu a kameňmi, pričom aj rozbíjali výklady obchodov a policajné autá.

image

Po nehode lode pri pobreží Líbye sú nezvestné desiatky migrantov, pravdepodobne zomreli

Izraelská polícia v zásahovom výstroji použila proti rozvášnenému davu slzotvorný plyn, omračujúce granáty a ostré náboje. Do rozháňania davu sa zapojila aj jazdná polícia.

Násilnosti zo soboty v Izraeli oživili debatu o otázke migrantov, ktorá krajinu dlhodobo rozdeľuje.

AP podotkla, že opätovné nastolenie tejto otázky prichádza v čase, keď Izrael rozdeľuje Netanjahuov plán na revíziu súdnictva.

Zástancovia súdnej reformy pritom práve problém migrantov a migrácie uvádzajú ako dôvod, prečo by sa mali právomoci súdov obmedziť. Tvrdia totiž, že súdy stáli v ceste vyhosťovaniu migrantov.

Násilné deportácie

Podľa medzinárodného práva Izrael nemôže násilne posielať migrantov späť do krajiny, kde môže byť ohrozený ich život alebo sloboda.

Netanjahu však v nedeľu povedal, že si nemyslí, že by deportácia stúpencov eritrejskej vlády bola problémom.

V Izraeli žije približne 25-tisíc afrických migrantov, najmä zo Sudánu a Eritrey, ktorí tvrdia, že utiekli pred konfliktom alebo represiami.

Izrael priznáva štatút žiadateľa o azyl len veľmi malému počtu z nich - považuje ich totiž v prevažnej miere za ekonomických migrantov a tvrdí, že nemá žiadnu zákonnú povinnosť umožniť im pobyt na svojom území.

Podporovatelia migrantov argumentujú, že Izrael ako krajina vybudovaná židovskými utečencami by mala prijať tých migrantov, ktorí žiadajú o azyl. Opačný tábor tvrdí, že migranti priniesli do nízkopríjmových štvrtí na juhu Tel Avivu, kde sa usadili, kriminalitu.

K zrážkam v Tel Avive došlo v čase, keď si stúpenci eritrejskej vlády pripomínali 30. výročie nástupu súčasného vládcu Isaiasa Afwerkiho k moci. Ich zhromaždenie sa konalo v blízkosti eritrejského veľvyslanectva na juhu Tel Avivu.

01 - Modified: 2023-06-26 12:23:55 - Feat.: 1 - Title: Milióny ľudí v severovýchodnej časti Afriky trpia hladom 02 - Modified: 2023-03-12 17:46:48 - Feat.: 1 - Title: Po nehode lode pri pobreží Líbye sú nezvestné desiatky migrantov, pravdepodobne zomreli 03 - Modified: 2023-03-06 13:24:01 - Feat.: 1 - Title: Európska únia mení postoj, ploty na hraniciach jej už neprekážajú. Môže na ne dokonca prispieť
01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu 05 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:35