Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Navaľného cesta z väzenia? Rusko a USA rokujú o výmene väzňov, spomínajú sa opoziční politici

11.09.2023, 11:00
Autor:
TASRTASR

Moskva trvá na prepustení Vadima Krasikova, údajného zamestnanca ruských tajných služieb odsúdeného v Nemecku za vraždu bývalého poľného veliteľa čečenských separatistov Zelimchana Changošviliho.

Rusko a Spojené štáty pokračujú v rokovaniach o výmene väzňov, v rámci ktorých sa spomínajú aj mená opozičných politikov odsúdených v Rusku vrátane Alexeja Navaľného.

Podľa stanice Rádio Sloboda to napísal denník Wall Street Journal v článku, ktorého autori sa odvolávajú na zdroje z radov nemenovaných predstaviteľov vlád západných krajín.

Politickí väzni

V uvedenom článku sa píše, že Moskva trvá na prepustení Vadima Krasikova, údajného zamestnanca ruských tajných služieb odsúdeného v Nemecku za vraždu bývalého poľného veliteľa čečenských separatistov Zelimchana Changošviliho.

Na rokovaniach sa údajne spomínajú aj mená amerických občanov Paula Whelana, odsúdeného v Rusku za špionáž, a novinára WSJ Evana Gershkovicha, ktorý je od jari v moskovskej vyšetrovacej väznici pre rovnaké obvinenia.

image

V rámci výmeny zajatcov s Ruskom bolo prepustených zhruba 130 Ukrajincov, tvrdí Kyjev

Podľa citovaných zdrojov sa nedá vylúčiť ani zložitejšia výmenná schéma, v rámci ktorej budú do zoznamu zaradení aj ruskí opoziční politici uznaní na Západe za politických väzňov. Jedným z nich je aj Alexej Navaľnyj, ktorý bol nedávno odsúdený na 19 rokov odňatia slobody vo väzenskom tábore s osobitným režimom.

Moskva nateraz na zverejnenie týchto informácií nijako nereagovala.

Komplikácie

V článku WSJ sa však uvádza, že príkaz dosiahnuť prepustenie Vadima Krasikova vydal osobne ruský prezident Vladimir Putin. Touto otázkou sa zaoberá tajomník Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev.

WSJ podotýka, že na rozdiel od Viktora Buta, ktorý bol väznený v USA a vymenený za americkú basketbalistku Brittney Greinerovú odsúdenú v Rusku za prechovávanie drog, je Krasikov mimo dosahu americkej jurisdikcie, keďže je vo väzení v Nemecku. WSJ konštatuje, že tento fakt spôsobuje pri rokovaniach dodatočné komplikácie.

Krasikova, ktorý používal doklady na meno Vadim Sokolov, odsúdili v Berlíne v decembri 2021. Súd dospel k záveru, že Krasikov konal na príkaz z Moskvy. Vraždu Changošviliho súd v Berlíne už v roku 2019 označil za akt štátneho terorizmu.

Podľa zistení novinárov Krasikov by mohol byť veteránom špeciálnych jednotiek Vympel a vysokým dôstojníkom ruskej Federálnej bezpečnostnej služby. Moskva účasť na Changošviliho vražde popiera.

Prezident USA Joe Biden v júli uviedol, že vážne uvažuje o tom, že sa bude usilovať o výmenu väzňa Evana Gershkovicha, ale neuviedol žiadne podrobnosti. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pred tým - v apríli - uviedol, že Rusko bude o výmene uvažovať až po vynesení rozsudku v Gershkovichovom prípade.

Berlín sa nevyjadril, či by uvažoval o výmene Krasikova.  Takáto výmena by však v Nemecku mohla naraziť na prekážky, lebo tamojší právnici vydali vlani právne stanovisko, podľa ktorého odsúdeného vraha nemožno vymeniť.

01 - Modified: 2023-08-21 18:37:29 - Feat.: 1 - Title: Navaľnyj vyzval Rusov, aby v komunálnych voľbách hlasovali za iných, než Kremľom podporovaných kandidátov 02 - Modified: 2023-08-14 06:12:32 - Feat.: 1 - Title: V Rusku súdia Navaľného spojenkyňu, čelí obvineniam z extrémizmu 03 - Modified: 2023-08-07 14:09:23 - Feat.: 0 - Title: Útoky na Moskvu, rozbitie zásobovania či pritvrdenie režimu v Rusku. Aké sú scenáre konfliktu na Ukrajine?
01 - Modified: 2024-05-09 21:43:44 - Feat.: - Title: Juhovýchod USA ďalej trápia búrky, ktoré si v stredu vyžiadali troch mŕtvych 02 - Modified: 2024-05-09 20:48:50 - Feat.: - Title: Akcie v USA spevnili, štatistika z trhu práce posilňuje nádej na nižšie sadzby 03 - Modified: 2024-05-09 18:23:07 - Feat.: - Title: Gazprom rozpredáva nehnuteľnosti v Moskve, zdôvodňuje to sťahovaním do Petrohradu 04 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 05 - Modified: 2024-05-09 18:15:24 - Feat.: - Title: Izrael zostane v boji proti Hamasu sám, ak bude musieť, reaguje Netanjahu na varovania z USA
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 00:56