Ukrajinský Antonov An-225 Mriya. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinský gigant sa zapojí do vojnovej mašinérie. Antonov bude vyrábať drony

12.09.2023, 16:04
Autor:
ČTKČTK

Predtým neoznámený krok spoločnosti Antonov je v súlade s cieľom Ukrajiny stať sa globálnym centrom pre výrobu dronov.

Ukrajinská spoločnosť Antonov rozširuje výrobu dronov, a v reakcii na ruskú inváziu tak diverzifikuje svoju doteraz dominantnú produkciu dopravných lietadiel. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na prezentáciu ukrajinského holdingu zastrešujúceho zbrojársky priemysel.

Drony vyrobené a upravené na Ukrajine zohrávajú významnú úlohu vo vojne proti Rusku. Predtým neoznámený krok spoločnosti Antonov je v súlade s cieľom Ukrajiny stať sa globálnym centrom pre výrobu dronov a smerovať investície do odvetvia, ktoré sa od začiatku roka 2022 dramaticky rozrástlo.

Dronové centrum

Antonov otvoril nové dronové centrum "s cieľom posilniť výrobné kapacity bezpilotných systémov a poskytovať podporu súkromným výrobcom bezpilotných systémov, pokiaľ ide o odborné znalosti a služby", uvádza sa v prezentácii spoločnosti Ukroboronprom, ktorá zastrešuje ukrajinský obranný sektor.

Výroba dronov by mohla podporiť letecké firmy založené v časoch Sovietskeho zväzu,  ktoré stratili významného zákazníka, ktorým bolo Rusko, a utrpeli rozsiahle škody v dôsledku ruských útokov.

image

Musk sa podľa novej biografie vlani zľakol reakcie Rusov a vypol Starlink pri Kryme, Ukrajinci nemohli útočiť

Antonov pod hlavičkou Ukroboronpromu aj v minulosti navrhoval a vyrábal bezpilotné lietadlá, vrátane modelu Horlycia. Ťažisko výroby však dlho spočívalo na dopravných lietadlách. Symbolickou ranou tohto prístupu bolo na začiatku vojny zničenie lietadla An-225 Mrija, ktoré bolo vo svojej dobe najväčším nákladným lietadlom na svete.

Akokoľvek výroba nákladných lietadiel bude pokračovať, nové centrum pre bezpilotné lietadlá by teraz mohlo lepšie slúžiť vojnovým potrebám Ukrajiny a dať inžinierom Antonova väčšie uplatnenie, povedal agentúre Reuters zdroj oboznámený s plánmi spoločnosti. Táto osoba nemohla vystúpiť pod menom, pretože plány spoločnosti Antonov v oblasti dronov zatiaľ nie sú verejné.

Zdroj dodal, že skúsenosti firmy Antonov s nákladnými lietadlami by sa mohli uplatniť aj pri diaľkových bezpilotných lietadlách. Ukrajinským ozbrojeným silám by to poskytlo možnosť zasiahnuť ciele hlbšie na ruskom území.

Intenzívne útoky

Kyjev sa k zodpovednosti za útoky na ruské územie nehlási, podľa odborníkov a západných predstaviteľov však stojí za zintenzívnením dronových útokov z poslednej doby.

Nové stredisko Antonova ponúka napríklad aerodynamické testovanie, vytváranie plne funkčných simulátorov pre výcvik operátorov bezpilotných lietadiel či vývoj štandardov súčiastok, uvádza sa ďalej v prezentácii.

Ukrajina použila vzdušné bezpilotné lietadlá na útok na letisko a ruské jednotky a hladinové drony proti lodiam a mostu. Prezentuje sa tiež ako miesto na testovanie inovácií bezpilotných lietadiel svetových výrobcov. To všetko "naživo", v podmienkach boja.

image

Ruské drony v Rumunsku eskaláciu neznamenajú. Nehrozí, že bude zatiahnuté do vojny, povedal činiteľ NATO

Ukrajina bola po začatí ruskej invázie 24. februára 2022 odkázaná predovšetkým na zahraničné drony. Teraz je však vďaka intenzívnej podpore nových výrobcov schopná vyrábať značné množstvo rôznych typov bezpilotných prostriedkov.

Pomer domácich a zahraničných dronov v ukrajinskom arzenáli je ťažké odhadnúť vzhľadom na vysoký počet používaných systémov, ich rýchlu spotrebu a tiež utajenie.

Pracovné miesta

Podľa nedávnych vyhlásení vysokopostavených činiteľov má Ukrajina približne 200 výrobcov dronov a jej ozbrojené sily podpísali zmluvy na dodávky 30 nových modelov dronov domácej výroby. Väčšina výrobcov sú start-upy založené až po invázii, pôsobia v malom meradle a často im chýba výrobná kapacita a podpora priemyslu potrebná na to, aby sa z nich stali významnými hráčmi.

Ukrajinskí predstavitelia uvádzajú, že chcú využiť domáce inžinierske talenty vzdelané v časoch Sovietskeho zväzu na rozvoj povojnovej ekonomiky. V rámci toho bol mohol vznikať pracovné miesta aj v dronovom priemysle.

Menší ukrajinský výrobca dronov, ktorého tento rok navštívila agentúra Reuters, zamestnáva bývalých inžinierov z Antonova, ktorí vyrábajú drony s dlhým doletom.

image

Konflikt na Ukrajine eskaluje. Aké hrozby s ním rastú pre celý svet?

Prezentácia sa zhoduje s reštrukturalizáciou holdingu Ukroboronprom, ktorej cieľom je prilákať viac zákazníkov, a posilniť tak úlohu Ukrajiny v medzinárodnom obrannom sektore.

"Obranný sektor bude na Ukrajine veľmi skoro jednotkou," povedal agentúre Reuters ukrajinský minister strategického priemyslu Oleksandr Kamyšin s tým, že bezpilotné lietadlá sú nevyhnutnou súčasťou investícií do leteckého priemyslu. "Musíme sa zamerať na lokálnu výrobu väčšieho množstva zbraní a munície," dodal.

V prezentácii tiež odznelo, že Ukroboronprom plánuje odpredať asi 50 percent svojich aktív, ktoré boli vyhodnotené ako "neefektívne využívané a nesúvisiace s výrobou".

01 - Modified: 2023-09-11 13:07:48 - Feat.: 0 - Title: Skutočný víťaz vojny na Ukrajine je už známy, hovorí pre HN politický geograf Jan Kofroň​ 02 - Modified: 2023-09-07 19:21:27 - Feat.: 1 - Title: Musk sa podľa novej biografie vlani zľakol reakcie Rusov a vypol Starlink pri Kryme, Ukrajinci nemohli útočiť 03 - Modified: 2023-09-01 05:23:00 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské drony zaútočili na mesto, kde je jadrová elektráreň, tvrdí Moskva
01 - Modified: 2024-05-07 07:57:52 - Feat.: - Title: Si Ťin-pching varuje pred očierňovaním Číny pre vojnu na Ukrajine. Peking zohráva pozitívnu úlohu, tvrdí 02 - Modified: 2024-05-07 05:08:54 - Feat.: - Title: Jednu z Pulitzerových cien získal aj uväznený ruský opozičný politik Kara-Murza 03 - Modified: 2024-05-07 04:49:01 - Feat.: - Title: Británia kvôli vojne na Ukrajine nevyšle svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu 04 - Modified: 2024-05-06 18:07:31 - Feat.: - Title: Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre „provokačnú politiku“ Paríža 05 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 10:01