Kosovskí policajti hliadkujú na ceste do kláštora Banjska po streľbe v blízkosti mesta Zvecan v Kosove. FOTO: Reuters
StoryEditor

Policajná blokáda po streľbe na severe Kosova naďalej trvá

25.09.2023, 11:18
Autor:
TASRTASR

Potýčky s ozbrojencami sa začali v nedeľu skoro ráno, keď policajná hliadka spozorovala dve nákladné autá bez evidenčných čísel blokujúce most v dedine Banjska.

Policajná blokáda dediny Banjska v okrese Leposavič na severe Kosova naďalej trvá, uviedli v pondelok srbské i kosovské médiá, ktoré situáciu v oblasti po ozbrojených potýčkach označili za pokojnú, ale napätú.

Štyroch mŕtvych si vyžiadali nedeľňajšie prestrelky medzi policajtmi a ozbrojeným komandom na severe Kosova, ktoré sa po zastrelení policajta na niekoľko hodín zabarikádovalo v pravoslávnom kláštore v obci Banjska.

Medzi obeťami sú traja ozbrojenci a jeden kosovský policajt. Kosovské úrady v súvislosti s jeho úmrtím vyhlásili na pondelok deň smútku, píše kosovský portál Koha.

image

Strety medzi políciou a ozbrojencami na severe Kosova si vyžiadali štyri obete

Kosovský premiér Albin Kurti v noci na pondelok vyhlásil. že policajná operácia na severe Kosova pokračuje a tamojšia polícia pri tom úzko spolupracuje s misiou NATO (KFOR) i EÚ (EULEX).

Potýčky s ozbrojencami sa začali v nedeľu skoro ráno, keď policajná hliadka spozorovala dve nákladné autá bez evidenčných čísel blokujúce most v dedine Banjska (albánsky Bajskë). Pri následnej prestrelke zahynul policajt a ďalší utrpel zranenia.

Profesionálne vybavení ozbrojenci, ktorých bolo približne 30, následne pomocou obrneného vozidla vtrhli do areálu pravoslávneho kláštora Banjska, kde ich kosovská polícia obliehala niekoľko hodín. Pri prestrelkách zahynuli traja ozbrojenci.

image

Srbský prezident zosmiešnil chorvátsku výzvu členom OSN, aby uznali Kosovo

Polícia zhabala niekoľko vozidiel naložených zbraňami a výbušninami. Polícia zadržala dvoch ozbrojencov a štyroch civilistov, ktorí boli s komandom v kontakte prostredníctvom rádiokomunikačných zariadení. Polícia prešetrovala aj veriacich, ktorí sa v priebehu nedele nachádzali v kláštore Banjska. Podľa srbských médií ide o skupinu pútnikov z Nového Sadu.

Agentúra AP uvádza, že totožnosť ozbrojencov doposiaľ nebola bezprostredne jasná a zvyšok skupiny pravdepodobne zostáva na úteku. Predstavitelia kláštora Banjska ešte v nedeľu uviedli, že sa ozbrojenci z areálu stiahli.

Osobitný vyslanec EÚ pre kosovsko-srbský dialóg slovenský diplomat Miroslav Lajčák v súvislosti s potýčkami vyzval na okamžitý návrat všetkých zúčastnených k rokovaciemu stolu. Zároveň odsúdil útok na kosovskú políciu s tým, že voči jeho páchateľom musí byť vyvodená zodpovednosť.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:43 - Feat.: - Title: Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu. Stopy vedú do Česka 02 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 03 - Modified: 2024-04-22 12:00:50 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje požiar 16 áut v Bratislave, páchateľ spôsobil škodu 10-tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 05 - Modified: 2024-04-21 10:41:06 - Feat.: - Title: Smrť mladíka v Hlohovci vyšetruje polícia ako obzvlášť závažný zločin vraždy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:25