StoryEditor

McCarthymu hrozí odvolanie z čela americkej snemovne už dnes. Som optimista, tvrdí

03.10.2023, 17:18
Autor:
ČTKČTK

Predseda americkej Snemovne sa o dohodu s demokratmi, vďaka ktorej by mohol získať ich podporu pri nadchádzajúcom hlasovaní, neusiluje.

Predseda americkej Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy chce o návrhu na svoje odvolanie z funkcie nechať hlasovať už dnes, povedal reportérom jeho republikánsky snemovný kolega Kevin Hern.

Tiež podľa agentúry Reuters uviedol, že McCarthy republikánskym kongresmanom povedal, že sa neusiluje o dohodu s demokratmi, vďaka ktorej by mohol získať ich podporu pri nadchádzajúcom hlasovaní.

McCarthy informácie čoskoro potvrdil po skončení schôdze republikánskeho klubu. Podľa informácií reportéra webu Punchbowl News Jakea Shermana je hlasovanie plánované okolo 19:00 nášho času.

Takýto vývoj naposledy americká snemovňa podľa médií zažila pred viac ako sto rokmi, pričom žiadny pokus o zosadenie jej predsedu v dejinách USA neuspel.

image

Paralýzu federálnych úradov v USA zatiaľ zažehnali, Biden podpísal príslušný zákon

Snaha o odvolanie prichádza v nadväznosti na pretrvávajúce spory medzi McCarthym a hŕstkou radikálnych republikánskych kongresmanov, podľa ktorých šéf Snemovne dostatočne nepresadzuje stranícke priority.

Vzhľadom na tesnú republikánsku väčšinu bude pre McCarthyho ťažké udržať si post bez aspoň tichej podpory niektorých demokratov.

S návrhom na jeho zosadenie prišiel v pondelok floridský kongresman Matt Gaetz, teda jeden zo skupiny republikánov, ktorá v januári McCarthymu výrazne skomplikovala nástup do čela snemovne.

Jeho kroku predchádzal víkendový kompromis v otázke financovania federálnej vlády, ktorý dočasne odvrátil ochromenie úradov a nezahŕňal body požadované Gaetzom a ďalšími ultrapravicovými zákonodarcami.

Po vznesení "podnetu na uvoľnenie" predsedníckeho postu sa hlasovanie o tejto veci musí uskutočniť do dvoch zasadacích dní, pričom v zložitej pozícii sa ocitajú ako McCarthy, tak kongresmani Demokratickej strany.

image

Americká vláda čelí hrozbe ďalšieho shutdownu, dlh sa nebezpečne nafukuje

Republikáni majú v snemovni väčšinu 221 ku 212 kreslám. Na odvolanie predsedu je potrebná väčšina členov, ktorí sa v hlasovaní vyjadria kladne alebo záporne.

Najmenej traja ďalší republikáni vyjadrili Gaetzovmu kroku podporu a pripojiť by sa mohlo aj niekoľko ďalších. Demokrati medzitým stoja pred rozhodnutím, či hlasovať proti lídrovi opačného tábora alebo ho nejakým spôsobom podporiť a odvrátiť tým ďalší chaos v čase vyjednávania o novom vládnom rozpočte.

Demokrati by mohli predsedovi situáciu uľahčiť okrem iného tým, že by sa hlasovania zdržali.

McCarthy dnes vyjadril presvedčenie, že si svoj post udrží. "Som optimista. Vsádzam na seba," povedal ráno televízii CNBC. Tiež odmietol špekulácie o tom, že by mohol demokratom ponúknuť ústupky za podporu pri očakávanom hlasovaní.

01 - Modified: 2024-02-28 15:29:44 - Feat.: - Title: Európski zákonodarcovia vyzvali Kongres USA na schválenie pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2023-12-15 08:51:02 - Feat.: - Title: Americký Kongres prijal nový zákon, prezidentovi zakazuje jednostranne vystúpiť z NATO 03 - Modified: 2023-11-03 21:16:01 - Feat.: - Title: Sudca v Trumpovom procese čelil obťažovaniu a záplave vyhrážok, útočí na neho aj obvinený americký exprezident 04 - Modified: 2023-10-30 22:30:47 - Feat.: - Title: Šéf Google obvinenia o nezákonných praktikách pre udržanie dominantného postavenia na trhu odmieta 05 - Modified: 2023-10-12 08:37:20 - Feat.: - Title: Biden sa bojí druhého Afganistanu. Washington má v Izraeli kvôli jednej veci maslo na hlave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 21:18