Dym a plamene sa šíria po tom, čo izraelské sily zasiahli výškovú vežu v meste Gaza. FOTO: Reuters
StoryEditor

Palestínčania vpadli do Izraela, ten reagoval ničivým náletom. Stovky mŕtvych hlásia obe strany

07.10.2023, 07:34
08.10.2023, 00:38
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Izraelská armáda začala operáciu Železné meče a mobilizuje desaťtisíce príslušníkov záloh.

Palestínski ozbrojenci z Pásma Gazy spustili rozsiahly útok na Izrael, ktorý si doteraz vyžiadal viac ako tristo mŕtvych a takmer 1600 zranených. Ďalších šesť desiatok ľudí padlo do zajatia. Palestínčania vypálili viac ako dvetisíc rakiet a Izraelčanov navyše zaskočili aj vpádom kománd na ich územie.

VIDEO: Militanti Hamasu spustili prekvapivý útok na Izrael

Izrael odpovedal náletmi na Gazu, zabili 232 ľudí a skoro 1700 zranil. Minister obrany Joav Gallant schválil povolanie záložníkov. Premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že je vo vojne. Nepriateľ podľa neho pocíti doteraz nepoznané následky.

Bilancia raketového a pozemného útoku ďalej rastie. Boje s ozbrojencami, ktorí prenikli do pohraničných komunít, pokračujú a množia sa informácie o tom, že útočníci berú Izraelčanov ako rukojemníkov a unášajú ich do Pásma Gazy.

To, že Izraelčanov čaká deň ako zlý sen, oznámili nad ránom sirény, ktoré sa rozozneli na juhu a v centrálnej časti židovského štátu. Dopady rakiet boli hlásené aj z Tel Avivu.

Hovorca izraelskej armády oznámil, že sa ďalej bojuje najmenej na 22 miestach, okrem iného v mestách, kibucoch a obciach Sderot, Kfar Aza, Erez alebo Kisufim.

Hamas večer oznámil, že vypálil ďalších 150 rakiet smerom na Tel Aviv, už predtým na izraelské územie mierilo 2200 rakiet. Podľa radikálneho hnutia je nový raketový útok odvetou za nálet izraelského letectva v Gaze, pri ktorom boli zničené aj výškové obytné budovy. 

Na sociálnych sieťach sa šíria videá ukazujúce odpaľované rakety a tiež zábery napríklad z izraelského Aškelonu, kde sú vidieť autá v plameňoch, zrejme po zásahu jednou z rakiet.

Stovky mŕtvych a zranených 

Pri útoku radikálnych ozbrojencov z palestínskeho Pásma Gazy dnes zahynulo viac ako tristo Izraelčanov, uviedol denník The Times of Israel. Zranených je takmer 1600, okolo 20 z nich je v kritickom stave, ďalších asi tristo vo vážnom.

Očakáva sa, že bilancia obetí bude vzhľadom na pokračujúce boje ďalej stúpať, napísal denník The Times of Israel. 

Medzi obeťami či zranenými ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neeviduje občanov Slovenska. Pre TASR to uviedol rezort diplomacie s odvolaním sa na informácie Zastupiteľského úradu SR v Tel Avive.

V blízkovýchodnej krajine môže byť podľa odhadov rezortu niekoľko stoviek turistov zo Slovenska. "Službu dobrovoľnej registrácie pred cestou do Izraela využilo zhruba tridsať občanov SR. Predpokladáme, že skutočný počet môže byť vyšší," oznámilo ministerstvo.

Okrem toho sa vyše tristo turistov nachádza v rámci organizovaných zájazdov v mestách Nazaret, Jeruzalem či Betlehem. "Sú v poriadku, časť z nich sa plánuje ešte počas víkendu vrátiť na Slovensko," informoval rezort.

Palestínski ozbrojenci prekonali hraničné bariéry na motorkách a džípoch, či dokonca pomocou paraglidingu. Doslova prekvapili izraelské pohraničné sily, ako ukazujú videá, ktorými sa sami chvália.

Podľa denníka Haaretz sa palestínski ozbrojenci dostali aj do miest Netivot a Ofakim, kde podľa policajného zdroja držia rukojemníkov.

K útokom sa prihlásilo radikálne hnutie Hamas

Podľa prezidenta palestínskej autonómie Mahmúda Abbása má palestínsky ľud právo brániť sa „teroru osadníkov a okupačných vojakov“.

Líder ozbrojeného krídla palestínskeho radikálneho hnutia Hamás Muhammad Díf dnes oznámil, že skupina začala vojenskú operáciu proti Izraelu. Vyzval všetkých Palestínčanov, ako aj ozbrojencov v susednom Libanone, aby sa do bojov zapojili, informovali agentúry Reuters a AP.

"Toto je deň najväčšej bitky, ktorá ukončí poslednú okupáciu na zemi," uviedol Díf, ktorý verejne vystupuje len zriedkavo.

image

Terorizmus nič nevyrieši, znie zo zahraničia. Svet reaguje na útok Hamasu

Na Izrael podľa neho ráno smerovalo päťtisíc rakiet. Na izraelské územie okrem toho prenikol neznámy počet palestínskych ozbrojencov, pričom videá na sociálnych sieťach a výpovede svedkov nasvedčujú rozsiahlym pouličným bojom.

Díf podľa AP o udalostiach hovoril ako o "operácii búrka al-Aksá", čo je odkaz na názov mešity na chrámovej hore v Jeruzaleme. Útok je podľa neho odvetou za izraelské "znesvecovanie" mešity. "Rozhodli sme sa, že čo je moc, to je priveľa," uviedol muž, ktorý prežil niekoľko izraelských pokusov o atentát.

Podľa denníka The Times of Israel vyzval izraelských Arabov, aby sa chopili zbraní, a nabádal k bojom tiež Arabov na izraelských hraniciach.

Izrael odpovedá náletmi

Izraelská armáda v reakcii na sobotný rozsiahly útok palestínskych radikálov začala nálety na Pásmo Gazy a nasadila desiatky lietadiel.

Odveta si vyžiadala niekoľko stoviek životov a viac ako tisíc zranených.

Armáda začala operáciu Železné meče a mobilizuje desaťtisíce príslušníkov záloh, povedal médiám hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Letecký úder na Pásmo Gazy podľa ozbrojených síl cieli na miesta využívané radikálnou skupinou Hamas, ktorá operáciu proti Izraelu vedie.

Agentúra AFP informovala, že stovky ľudí sa predtým vydali na útek zo svojich domov na severovýchode Pásma Gazy smerom hlbšie do oblasti ležiacej medzi Izraelom a Egyptom.

image

Palestínčania utekajú zo svojich domovov zo strachu pred izraelskými útokmi po tom, čo ozbrojenci prenikli do oblastí južného Izraela a z juhu pásma Gazy boli spustené raketové palby na Izrael. FOTO: Reuters

Izraelské nálety zničili tri výškové budovy v Pásme Gazy, uviedli novinári agentúry AFP, ktorí videli, ako sa budovy, každá viac ako desaťposchodová, po explóziách jedna po druhej zrútili.

Izraelské obranné sily (IDF) uviedli, že vykonali nálety na dve výškové budovy v pásme Gazy, ktoré slúžili ako sídlo Hamasu. „Teroristická organizácia Hamas zámerne umiestňuje svoj vojenský majetok v srdci civilného obyvateľstva v pásme Gazy,“ uviedli IDF, ktoré dodali, že vopred varovali obyvateľov budovy a vyzvali ich na evakuáciu.

Izraelský minister obrany Joav Galant uviedol, že armáda „bojuje s nepriateľom na všetkých miestach infiltrácie“. Šéf polície Kobi Šabtaj podľa denníka The New York Times dopoludnia hovoril o "21 aktívnych ohniskách". Galant povedal, že „Hamás urobil dnes ráno veľkú chybu a začal vojnu proti izraelskému štátu“.

Galant tiež vyhlásil núdzový stav v oblastiach do 80 kilometrov od hranice Pásma Gazy. 

Netanjahu: Sme vo vojne 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v prejave k ľuďom povedal, že sa jeho krajina nachádza vo vojne. Tiež pohrozil že nepriateľ zažije doteraz nepoznanú odvetu. Sľúbil, že Izrael vyhrá.

Dramatické udalosti zjednotili izraelskú politickú scénu, lídri opozičných strán v parlamente v spoločnom vyhlásení vyjadrili podporu armáde a vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo palestínsky "terorizmus". "V takýchto dňoch v Izraeli nie je žiadna opozícia a koalícia," uviedli zástupcovia štyroch strán.

Nová eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu prichádza po týždňoch zvýšeného napätia na hranici Pásma Gazy a bojov na Západnom brehu Jordánu okupovanom Izraelčanmi.

Médiá si tiež všímajú, že útok nastal v deň posledného zo série židovských sviatkov a takmer presne 50 rokov po tom, ako Izrael zaskočila ofenzíva egyptských a sýrskych jednotiek pri takzvanej Jomkipurskej vojne trvajúcej od 6. do 25. októbra 1973.

01 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 02 - Modified: 2024-05-08 05:43:39 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu dorazila do Káhiry na rokovania o prímerí 03 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 04 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu 05 - Modified: 2024-05-07 13:10:52 - Feat.: - Title: Na Viedenskej univerzite si demonštranti vytvorili protestný tábor
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 09:16