Kompresná stanica podmorského plynovodu Balticconnector vo fínskom meste Inkoo v roku 2019. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Poškodenie plynovodu zrejme spôsobila mechanická sila, Fínsko nevylučuje podiel štátneho aktéra

12.10.2023, 13:40
Autor:
ČTKČTK

Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyhlásil, že ak sa preukáže úmyselný útok na plynovod medzi Fínskom a Estónskom, bude NATO reagovať.

Fínsko nemôže vylúčiť podiel štátneho aktéra na poškodení plynovodu spájajúceho krajinu s Estónskom. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla Fínska bezpečnostná a spravodajská služba, známa pod skratkou SUPO.

Plynovod Balticconnector bol v nedeľu skoro ráno odstavený pre neobvyklý pokles tlaku a obavy z úniku plynu. Pokles tlaku zaznamenal fínsky prevádzkovateľ plynovodu Gasrid Finland v noci na nedeľu počas búrky, napísala agentúra Reuters. V utorok fínska vláda potvrdila, že plynovod bol poškodený, ako aj paralelný telekomunikačný kábel.

Fínsky premiér Petteri Orpo vyhlásil, že únik plynu bol pravdepodobne spôsobený vonkajším zásahom, vyšetrovanie je ale len na začiatku. Vyšetrovatelia okrem iného preverujú lodnú dopravu v oblasti v čase incidentu.

image

Estónsko zatiaľ nevie, kto stojí za poškodením plynovodu do Fínska

Hlavný vyšetrovateľ Risto Lohi podľa Reuters uviedol, že podľa predbežných zistení sa zdá, že poškodenie spôsobila skôr "mechanická sila" ako explózia. Pripustil pritom, že škody mohla spôsobiť napríklad lodná kotva.

Riaditeľ Fínskej bezpečnostnej a spravodajskej služby Antti Pelttari podľa agentúry AP na dnešnej tlačovej konferencii odmietol povedať, či za prípadnou sabotážou môže byť Rusko. "Zapojenie štátneho aktéra však nemožno vylúčiť," povedal novinárom. "Kto za tým stojí, je predmetom vyšetrovania, ktoré nebudeme podrobnejšie komentovať," dodal.

Šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v stredu vyhlásil, že ak sa preukáže úmyselný útok na plynovod medzi Fínskom a Estónskom, bude NATO reagovať. Poškodením plynovodu by sa mali dnes zaoberať ministri obrany aliancie, ktorí druhým dňom rokujú v Bruseli.

image

Fínsko je ďalšou krajinou, ktorá zakáže vjazd ruských áut, reaguje na Európsku komisiu

Plynovod Balticconnector je dlhý 77 kilometrov a vedie medzi fínskym mestom Inkoo a estónskym Paldiski. Plyn môže prúdiť oboma smermi v závislosti od toho, kde je väčší dopyt. Opravy poškodeného potrubia potrvajú najmenej päť mesiacov, oznámili jeho prevádzkovatelia, fínska firma Gasgrid Finland a estónska Elering.

Vlani v septembri poškodili doteraz nevysvetlené výbuchy plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktorými Rusko posielalo a plánovalo posielať plyn do Nemecka a ďalej do Európy. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stoja západné krajiny.

Západní politici ruské obvinenia odmietli a niektorí naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. Denník The New York Times neskôr napísal, že za sabotážou mohla byť proukrajinská skupina. Taktiež Kyjev ale akékoľvek zapojenie do veci odmieta.

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 04 - Modified: 2024-04-04 15:42:30 - Feat.: - Title: Streľba vo fínskej škole bola zrejme naplánovaná, uviedla polícia. Žiak bol obeťou šikany 05 - Modified: 2024-04-03 12:57:35 - Feat.: - Title: Motívom dvanásťročného strelca vo fínskej škole bola šikana, uviedla polícia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:19