Zámok vo Versailles je vyhľadávanou turistickou atrakciou. FOTO: Reuters
StoryEditor

Chodby Versailleského zámku vo Francúzsku zívajú prázdnotou. Atrakciu pre bombový poplach museli evakuovať

14.10.2023, 16:23
14.10.2023, 22:47
Autor:
TASRTASRČTKČTK

V sobotu zostalo pre verejnosť uzatvorené aj parížske múzeum Louvre.

Zámok vo Versailles západne od francúzskej metropoly Paríž v sobotu evakuovali v dôsledku bombového poplachu, uviedli francúzske policajné zdroje, uvádza agentúra AFP. Minister vnútra Gérald Darmanin neskôr oznámil, že išlo o falošný poplach, informovala agentúra Reuters.

Bombu nahlásili anonymne cez internet, uviedol pre AFP nemenovaný policajný zdroj oboznámený s prípadom. Zámok vo Versailles je vyhľadávanou turistickou atrakciou. 

Francúzsko v piatok vyhlásilo najvyšší stupeň varovania pred terorizmom v reakcii na útok v Arrase na severe krajiny, pri ktorom dvadsaťročný mladík nožom zabil učiteľa a ďalších ľudí zranil.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron označil už v piatok útok za barbarský čin islamistického terorizmu. Prípadom sa zaoberá Francúzska protiteroristická prokuratúra (PNAT).

V sobotu zostalo pre verejnosť uzatvorené aj parížske múzeum Louvre. Jeho riaditeľstvo na sociálnej sieti X uviedlo, že toto opatrenie bolo prijaté z bezpečnostných dôvodov.

image

Parížsky Louvre by mal vrátiť ulúpené artefakty. Sú škvrnou múzea, vravia Taliani, ktorí ich chcú naspäť

Hovorca Louvru pre AFP objasnil, že vedeniu múzea bola doručená písomná správa "o riziku pre múzeum i jeho návštevníkov", preto padlo rozhodnutie objekt evakuovať a na jeden deň zatvoriť, kým sa vykonajú nevyhnutné kontroly.

Z priestorov evakuovali približne 15-tisíc ľudí, mnohí z nich podľa agentúry DPA opúšťali areál v panike. Na sociálnych sieťach návštevníci zdieľali zábery evakuácie vo vnútri komplexu aj vonku.

VIDEO: Múzeum Louvre evakuovali po bombových hrozbách.

Areál a jeho okolie prehľadala polícia, uzavretá bola aj najbližšia stanica metra Palais-Royal, uviedol server France Info. Múzeum sa už dnes neotvorilo. Návštevníkom, ktorí si rezervovali a zaplatili vstupenky, budú vrátené peniaze, uviedlo múzeum, ktoré denne navštívi vyše 40-tisíc ľudí.

Anonymné varovanie pred bombou vo Versailles sa objavilo na serveri moncommissariat.fr (Moje komisárstvo). Agentúre AFP to oznámil zdroj blízky prípadu.

Na sociálnych sieťach sú videá pokojne odchádzajúcich davov turistov. Evakuovaná dnes bola aj parížska stanica Gare de Lyon, na ktorej sa našiel podozrivý balíček, ktorý sa ale neskôr ukázal ako neškodný.

Prezident Macron v reakcii na piatkový útok nariadil zmobilizovať do odvolania 7-tisíc vojakov na posilnenie bezpečnostných hliadok v uliciach.

01 - Modified: 2024-05-31 17:58:16 - Feat.: - Title: Futbalový zápas sa mal stať terčom islamistického útoku. Francúzske úrady zmarili plány tínedžera 02 - Modified: 2024-05-31 15:56:07 - Feat.: - Title: Francúzsko zakázalo izraelským spoločnostiam účasť na každoročnom zbrojnom veľtrhu. Macron je pobúrený 03 - Modified: 2024-05-31 15:22:44 - Feat.: - Title: Paríž oznámil, že zmaril plán útoku na futbalové zápasy počas olympiády 04 - Modified: 2024-05-31 15:05:23 - Feat.: - Title: Francúzska ekonomika spomalila rast 05 - Modified: 2024-05-31 09:20:12 - Feat.: - Title: Na úsvite zlatej éry. Československo malo pôrodné bolesti za sebou, na západe i východe začínalo klíčiť zlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. jún 2024 00:28