Mnohí z účastníkov akcie niesli transparenty, na ktorých bolo napísané ”Zastavte vojnu”, ”Slobodu Palestíne” či ”Bez spravodlivosti nemôže byť mier”. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Británii vyšlo do ulíc tisíce ľudí. V mestách sa konajú propalestínske demonštrácie

14.10.2023, 17:45
Autor:
ČTKČTK

Medzi obyvateľmi sa našli aj antisemitisti, pričom za vyjadrovanie podpory Hamasu v krajine hrozí zatknutie.

Tisíce ľudí dnes v Londýne, Manchestri a ďalších britských mestách vyšli do ulíc na podporu Palestínčanov. Mnohí z účastníkov akcie niesli transparenty, na ktorých bolo napísané "Zastavte vojnu", "Slobodu Palestíne" či "Bez spravodlivosti nemôže byť mier".

Sídlo BBC posprejovali 

Londýnska polícia pred protestom účastníkov varovala, že za vyjadrovanie podpory Hamasu, ktorý Británia pokladá za teroristickú organizáciu, hrozí zatknutie a zároveň vyzvala demonštrantov, aby sa neodchyľovali od plánovanej trasy protestu. Sídlo televízie BBC dnes posprejovali červenou farbou. Incidentom sa zaoberá polícia.

Protest prichádza týždeň po tom, čo príslušníci Hamasu nečakane zaútočili na južný Izrael, zabili najmenej 1 300 ľudí a vyše sto ďalších si vzali ako rukojemníkov späť do Pásma Gazy.

image

Saudská Arábia prerušila rozhovory o možnej normalizácii vzťahov s Izraelom, informuje AFP

Pri odvetnom izraelskom bombardovaní v Pásme Gazy podľa palestínskych úradov zomrelo vyše 2 200 ľudí. Očakáva sa, že by Izrael mohol čoskoro začať pozemnú ofenzívu, pretože niekoľkokrát vyzval civilných obyvateľov Pásma Gazy, aby sa evakuovali na juh.

Protesty v Liverpoole i Edinburghu

Londýnska metropolitná polícia uviedla, že na niektoré oblasti v centre Londýna sa až do 22:00 miestneho času vzťahuje bezpečnostné nariadenie, ktoré vyžaduje, aby si človek zložil rúško či masku zahaľujúcu tvár.

Protesty sa konajú aj v mnohých ďalších britských mestách, vrátane Liverpoolu, Edinburghu a Cambridge.

Dnešná demonštrácia začala pri sídle BBC, kde niekto v noci zasiahol vchod červenou farbou. "Vieme o poškodení budovy na (ulici) Portland Place," uviedol policajný hovorca. "V tejto fáze nič nenasvedčuje tomu, že by to súviselo s nejakou protestnou skupinou," dodal.

Propalestínska skupina Palestine Action na sieti X však uviedla, že za akciou stoja jej členovia a obvinila BBC zo "spoluúčasti na izraelskej genocíde palestínskeho ľudu prostredníctvom neobjektívneho spravodajstva". Zároveň obvinila podporovateľov Izraela z pokusu o to si protestnú akciu voči BBC privlastniť.

BBC si vyslúžilo ostrú kritiku

V posledných dňoch  čelí BBC kritike za to, že vo svojom spravodajstve neoznačuje bojovníkov Hamasu za "teroristov". Hovorca BBC k tomu uviedol, že reportéri slovo terorista dlhodobo nepoužívajú, pokiaľ ho nepoužil vo svojom príhovore niekto iný, napríklad niektorý z politikov.

image

ANALÝZA: Všetko, čo chcete vedieť o Hamase, no báli ste sa to opýtať

"Nazývať niekoho teroristom znamená, že niekomu stránite," uviedol k tomu dlhoročný spravodajca BBC John Simpson. "Úlohou BBC je predkladať svojmu publiku fakty a nechať ho, aby sa samo rozhodlo, čo si o tom myslí," dodal.

Naopak rad britských politikov a židovskí predstavitelia BBC za jej rozhodnutie neoznačovať Hamas za teroristickú organizáciu vo svetle sobotného útoku a skutočnosti, že je skupina pokladaná za teroristickú nielen Izraelom, ale aj Britániou, Spojenými štátmi či Európskou úniou, ostro kritizovali.

Britský minister obrany Grant Shapps v tejto súvislosti povedal, že BBC musí nájsť "svoj morálny kompas" a označil jej postoj za "hraničiaci s hanbou", príslušníci Hamásu podľa ministra nie sú "bojovníci za slobodu", ale "teroristi".

Niektoré médiá tiež poukázali na to, že slovo teroristický v súvislosti so sobotňajším útokom Hamasu použili aj členovia britskej kráľovskej rodiny.

01 - Modified: 2023-10-14 15:22:40 - Feat.: 1 - Title: Červený kríž je zhrozený ľudským utrpením v Izraeli aj v Gaze 02 - Modified: 2023-10-14 14:49:04 - Feat.: 1 - Title: Blinken telefonoval so šéfom čínskej diplomacie o konflikte medzi Hamasom a Izraelom 03 - Modified: 2023-10-14 14:13:41 - Feat.: 1 - Title: Šéf Hamasu obviňuje Izrael z vojnových zločinov 04 - Modified: 2023-10-14 14:09:02 - Feat.: 1 - Title: Izraelské útoky na pásmo Gazy odsúdil aj Taliban 05 - Modified: 2023-10-14 11:43:08 - Feat.: 1 - Title: Vysokopostavený ruský diplomat stretnutie s predstaviteľmi Hamasu nevylučuje
01 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 02 - Modified: 2024-04-27 16:49:47 - Feat.: - Title: Hamas zverejnil ďalšie video, zachytáva rukojemníkov odvlečených z Izraela 03 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 04 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:59