Generálny tajomník OSN Antonio Guterres. FOTO: Reuters
StoryEditor

Svet je v Pásme Gazy svedkom humanitárnej katastrofy, tvrdí Guterres

29.10.2023, 12:06
Autor:
ČTKČTK

Izrael dnes oznámil, že humanitárna pomoc do Pásma Gazy sa v najbližších dňoch výrazne zvýši.

Generálny tajomník OSN António Guterres dnes opäť vyjadril veľké obavy ohľadom situácie v Pásme Gazy, ktorú označil za humanitárnu katastrofu. S poľutovaním tiež komentoval zintenzívnenie vojenských operácií, ktoré v tejto oblasti Izrael zosilnel v piatok večer, keď okrem masívneho bombardovania odvtedy pokračuje v rozsiahlej pozemnej operácii na severe Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

"Situácia v Gaze je každou hodinou zúfalejšia. Je mi ľúto, že namiesto naliehavo potrebnej humanitárnej prestávky podporovanej medzinárodným spoločenstvom Izrael zintenzívnil svoje vojenské operácie, "povedal Guterres pri návšteve nepálskej metropoly Káthmándú. "Svet je svedkom humanitárnej katastrofy," dodal.

image

Tisíce ľudí v obliehanej Gaze prenikli do skladov s humanitárnou pomocou, berú jedlo na prežitie

"Viac ako dva milióny ľudí, ktorí nemajú kam ísť, nemajú bezpečnosť, jedlo, vodu, prístrešia ani lekársku starostlivosť a sú vystavení nepretržitému bombardovaniu," povedal šéf OSN. Izraelská armáda síce už dlho vyzýva civilistov zo severu Pásma Gazy, aby sa presunuli na juh oblasti, čo státisíce z nich urobili, ale rakety dopadajú aj na juh tohto územia, ktoré je menšie ako Praha. Masívnemu ostreľovaniu čelí sever oblasti, kde leží aj hlavné mesto Gaza.

Izrael dnes oznámil, že humanitárna pomoc do Pásma Gazy sa v najbližších dňoch výrazne zvýši. "V budúcom týždni plánuje dramatický nárast množstva (humanitárnej) pomoci," povedal dnes podľa agentúry Reuters dôstojník Elad Goren z agentúry COGAT z ministerstva obrany, ktorá sa zaoberá civilnými záležitosťami na palestínskych územiach.

image

Izraelská armáda znovu vyzvala obyvateľov pásma Gazy, aby sa presunuli na juh

Humanitárna pomoc sa dostáva do Pásma Gazy cez hraničný priechod Rafáh z Egypta, záleží ale od Izraela, akú pomoc a v akom množstve povolí. Absolútny izraelský zákaz platí na palivo, ktoré podľa Izraela zneužíva hnutie Hamas na svoje vojenské operácie.

Po útoku Hamasu zo 7. októbra Izrael uvalil na Pásmo Gazy totálnu blokádu, zastavil dodávky potravín, liekov, ale tiež elektriny, vody a pohonných látok. Palivo potrebujú aj nemocnice pre generátory elektriny pre prístroje, od ktorých závisia životy tisícov zranených.

Prechod Rafáh sa od vojny začatej 7. októbra otvoril až pred týždňom v sobotu a doteraz sa cez neho dostalo len asi 90 kamiónov s humanitárnou pomocou, čo je podľa humanitárnych organizácií aj OSN len kvapka z toho, čo je potrebné. Dnes úrad OSN pre pomoc palestínskym utečencom uviedol, že tisíce ľudí v centrálnej a južnej časti Pásma Gazy vtrhli do jeho skladov a brali múku a ďalšie základné potraviny aj hygienické potreby.

01 - Modified: 2023-10-29 08:30:02 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí v obliehanej Gaze prenikli do skladov s humanitárnou pomocou, berú jedlo na prežitie 02 - Modified: 2023-10-28 16:09:06 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda znovu vyzvala obyvateľov pásma Gazy, aby sa presunuli na juh 03 - Modified: 2023-10-28 08:22:05 - Feat.: 1 - Title: Šéf WHO uviedol, že organizácia stále nemá kontakt s pracovníkmi v Pásme Gazy
01 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 02 - Modified: 2024-05-08 05:55:45 - Feat.: - Title: Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori 03 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 04 - Modified: 2024-05-07 14:00:00 - Feat.: - Title: Bude to krvavý boj. Operácia v Rafahu má doraziť Hamas, hrozí scenár Fallúdža 05 - Modified: 2024-05-07 16:00:00 - Feat.: - Title: Eurovízia v tieni vojny. Usporiadateľské mesto Malmö sa opevňuje kvôli izraelskej speváčke
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 06:17