Dav ľudí vykrikuje protiizraelské slogany počas nepokojov na letisku v Machačkale. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nepokoje v Dagestane ukazujú na rastúcu radikalizáciu v ruskej spoločnosti. Podnecuje ju aj vojna na Ukrajine

31.10.2023, 11:24
Autor:
ČTKČTK

Tvrdenie Kremľa o zahraničnom zapojení do nepokojov v Machačkale je pravdepodobne snahou odvrátiť pozornosť od kritiky antisemitizmu a rastúceho nepriateľstva voči etnickým a náboženským menšinám v Rusku.

Násilné nedeľné nepokoje na letisku v ruskom Dagestane poukazujú na rastúcu radikalizáciu a roztrieštenosť ruskej spoločnosti, ktoré sú dôsledkom silne nacionalistických ideológií, ktoré posilnila ruská vojna na Ukrajine. 

Napísal to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) k dianiu v ruskej prevažne moslimskej autonómnej republike a k vyhláseniam ruských činiteľov vrátane prezidenta Vladimira Putina.

VIDEO: Dav zaútočil na letisko v ruskom Dagestane po prílete lietadla z Izraela 

Tvrdenie Kremľa o zahraničnom zapojení do nepokojov v Machačkale je pravdepodobne snahou odvrátiť pozornosť od kritiky antisemitizmu a rastúceho nepriateľstva voči etnickým a náboženským menšinám v Rusku, myslí si ISW.

image

Dav na ruskom letisku lynčoval Izraelčanov. Šéf oblasti z toho viní aj banderovcov z Ukrajiny

Stovky mužov, z ktorých niektorí mávali palestínskymi vlajkami, vtrhli v nedeľu večer na letisko v Machačkale a hľadali cestujúcich letu z izraelského Tel Avivu. Bezpečnostné zložky po niekoľkých hodinách dostali situáciu pod kontrolu a zadržali osem desiatok výtržníkov.

Médiá informovali o dvoch desiatkach zranených, vrátane policajtov. Nikomu z pasažierov lietadla sa nič nestalo. Incident sa odohral v čase vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Putin viní Západ a Ukrajinu 

Putin v pondelok okrem iného obvinil západné a ukrajinské tajné služby, že pomohli aj prostredníctvom sociálnych sietí rozdúchať nepokoje v Machačkale. Na schôdzke s členmi ruskej bezpečnostnej rady vyhlásil, že demonštrácie v Machačkale boli okrem iného spustené "prostredníctvom sociálnych sietí z ukrajinského územia západnými spravodajskými službami".

Šéf Kremľa ďalej vinil Západ zo snahy využiť regionálne konflikty na rozloženie Ruska zvnútra.

Ruské obvinenia poprel poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak, ktorý vyhlásil, že Ukrajina nemá s týmto "rozsiahlym výbuchom xenofóbnych nálad v Rusku nič spoločné".

image

Putin reaguje na lynčovanie Židov v Machačkale. Kvôli údajným hrozbám zo Západu zvolal vedenie krajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr uviedol, že nedeľné udalosti v Machačkale sú "súčasťou kultúry nenávisti voči iným národom", ktorá teraz v Rusku prevláda. Šíria ju podľa neho štátne televízie alebo úrady.

Nepokoje v Machačkale nasledovali po niekoľkých ďalších antisemitských incidentoch na ruskom severnom Kaukaze v reakcii na izraelskú vojnu proti radikálom z Hamasu v Gaze, ktorí predtým podnikli krvavý útok na Izrael.

Radikalizácia ruskej spoločnosti 

Inštitút pre štúdium vojny vo svojej analýze upozorňuje na názor jedného z ruských vojenských blogerov, ktoré sleduje v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine.

Podľa neho snaha Kremľa zvaliť vinu za nepokoje na zahraničné psychologické a informačné operácie umožňuje ruským predstaviteľom vyhnúť sa zodpovednosti za to, že pripustili posilnenie radikálnych nálad medzi ruskými moslimskými obyvateľmi.

image

Rusko dáva od nepokojov na letisku v Dagestane ruky preč, obviňuje Kyjev

ISW tiež cituje vyjadrenie riaditeľa centra pre strategickú komunikáciu pri NATO v lotyšskej Rige Jánisa Sārtsa, podľa ktorého udalosti v Machačkale predstavujú niektoré z prejavov radikalizácie ruskej spoločnosti, ktorú podnecuje ruská vojna na Ukrajine a mediálne prostredie.

Ruské médiá podnecujú nenávisť voči Ukrajincom, Západu a Izraelu, uviedol Sārts a upozornil, že mnoho zabitých ruských vojakov, ktorí sa zúčastnili ruskej invázie na Ukrajinu, pochádzalo z Dagestanu.

01 - Modified: 2023-10-30 20:08:37 - Feat.: 1 - Title: Izrael vydal najvyššiu výstrahu pred cestovaním do ruského Dagestanu 02 - Modified: 2023-10-30 12:38:03 - Feat.: 1 - Title: Rusko po násilnom incidente presmerovalo lety z Izraela do Machačkaly, nespresnilo však kam 03 - Modified: 2023-10-29 21:58:50 - Feat.: 1 - Title: Letisko v dagestanskej Machačkale bude predbežne zatvorené. Dav chcel lynčovať Izraelčanov 04 - Modified: 2023-10-29 20:03:17 - Feat.: 1 - Title: Letisko v Dagestane zatvorili, demonštranti chceli lynčovať Izraelčanov
01 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 02 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 03 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň 05 - Modified: 2024-05-02 10:34:45 - Feat.: - Title: VIDEO: Ako scény z apokalyptického filmu. Dronové zábery ukazujú skazu v strategickom meste
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 15:54