Španielska korunná princezná Leonor. FOTO: Reuters
StoryEditor

Princezná Leonor je plnoletá. Španielska následníčka trónu prisahala na ústavu

31.10.2023, 13:54
Autor:
TASRTASR

Princezná Leonor dnes, rovnako ako jej otec v januári 1986 v deň svojich 18. narodenín, sľúbila, že bude rešpektovať ústavu a španielske zákony a chrániť práva všetkých občanov a autonómnych regiónov.

Najstaršia dcéra španielskeho kráľa Felipeho VI., princezná Leonor, ktorá dnes oslavuje 18. narodeniny, v parlamente slávnostne zložila prísahu na španielsku ústavu. 

Ide o symbolický ceremoniál, ktorý majú dnes na titulných stranách takmer všetky španielske denníky, vrátane katalánskeho denníka El Nacional. Ten je pritom rovnako ako katalánski separatisti skôr kritický k španielskej monarchii, aj on však vysielal dnešnú ceremóniu on-line.

Môže zastúpiť otca

Leonor dnes, rovnako ako jej otec v januári 1986 v deň svojich 18. narodenín, sľúbila, že bude rešpektovať ústavu a španielske zákony a chrániť práva všetkých občanov a autonómnych regiónov. Tento akt podľa agentúry EFE znamená, že oddnes môže Leonor zastúpiť svojho otca, ak ten nebude spôsobilý vykonávať úlohu kráľa. Korunnou princeznou sa Leonor stala v júni 2014, keď sa jej otec stal kráľom.

Dnešného slávnostného ceremoniálu, na ktorom sa Leonor po zložení prísahy dočkala dlhého potlesku, sa okrem kráľa, kráľovnej a mladšej Leonoriny sestry Sofie zúčastnil okrem iného španielsky premiér Pedro Sánchez a takmer celá jeho vláda. Nedorazili traja ministri z dvoch radikálne ľavicových strán a ani poslanci nacionalistických a separatistických regionálnych strán.

image

Španielski socialisti a krajná ľavica sa dohodli na vytvorení koaličnej vlády

"Podemos sa nezúčastní na tomto akte, ktorého cieľom je chrániť monarchiu, ktorú nikto nezvolil. Všetci zástupcovia štátu by mali byť demokraticky zvolení," napísala na sieti X ministerka Ione Belarraová, ktorá je pôvodom z Baskicka a ktorá sa rovnako ako ministerka Irene Monterová ceremoniálu nezúčastnila.

Obe sú zo strany Podemos, ktorá sa niektorými postojmi blíži radikálnej ľavici. Nezúčastnil sa ani minister Alberto Garzón zo strany Zjednotená ľavica (IU), ktorá sa rovnako stavia kriticky k monarchistickému zriadeniu.

Politici neuznávajúci monarchiu neprišli

Neprekvapila neúčasť poslancov katalánskych separatistických strán a baskických a galicijských nacionalistov. Prísaha španielskej korunnej princeznej sa navyše koná v čase, keď vládni socialisti rokujú so separatistami o podpore hlasovania o dôvere premiérovi Sánchezovi pre ďalšie volebné obdobie.

Požiadavkou separatistov je okrem iného zákon o amnestii pre politické činy spojené so snahou o nezávislosť Katalánska, proti čomu v nedeľu v Madride demonštrovalo na stotisíc ľudí.

image

Čo znamená, že môžeme oficiálne hovoriť po katalánsky v Európe

Španielske médiá si všímajú aj to, že na ceremoniál neprišla Leonorina babička, emeritná kráľovná Sofia, ktorá tam nešla kvôli neprítomnosti svojho manžela, emeritného kráľa Juana Carlosa I. Ten žije od roku 2020 bez manželky v Spojených arabských emirátoch, kam odišiel v čase, keď čelil vyšetrovaniu kvôli daňovým únikom či korupcii. To už bolo ale zastavené.

Juan Carlos I. do Španielska od roku 2020 niekoľkokrát prišiel kvôli pretekom v jachtingu. Dnes by sa mal s manželkou Sofiou zúčastniť až večernej súkromnej oslavy narodenín svojej vnučky.

Nová generácia

Na dnešné oficiálne slávnosti boli pozvané stovky ľudí, vrátane skupiny mladých ľudí z rôznych odborov, napríklad dobrovoľníkov z mimovládnych organizácií, zdravotníkov, pracovníkov v školstve či kultúre, ktorí majú podľa televízie RTVE symbolizovať novú generáciu, ku ktorej patrí aj princezná Leonor.

Do budovy parlamentu na ceremoniál prišla Leonor s rodičmi a sestrou v dvoch historických vozidlách značky Rolls Royce sprevádzaná ochrankou na koňoch z kráľovského paláca. Po ceste princeznú vítali tisícky ľudí v uliciach. Do kráľovského paláca sa Leonor neskôr vráti na slávnostný obed a ešte pred ním dostane najvyššie španielske civilné vyznamenanie, rad Karola III.

Na bezpečnosť dnes v Madride dohliada na dvetisíc policajtov a v centre je kvôli tejto udalosti obmedzená doprava. Podľa španielskych médií ide ale o výrazne menšie opatrenia, ako aké sprevádzala v roku 2014 korunovácia Felipeho VI., keď bolo v uliciach metropoly policajtov asi sedemtisíc.

01 - Modified: 2024-05-11 20:25:07 - Feat.: - Title: V Madride a Amsterdame demonštrovali tisíce ľudí na podporu Palestíny 02 - Modified: 2024-05-10 19:03:09 - Feat.: - Title: Španielsko, Írsko a Slovinsko plánujú 21. mája uznať palestínsky štát, vyhlásil Borrell 03 - Modified: 2024-05-09 14:04:32 - Feat.: - Title: Španielsky súd zrušil vyšetrovanie Shakiry za údajné daňové podvody 04 - Modified: 2024-05-08 11:19:34 - Feat.: - Title: Španielska prokuratúra odporúča ukončiť vyšetrovanie Shakiry pre daňové podvody 05 - Modified: 2024-05-07 21:36:18 - Feat.: - Title: Katalánsko zmierňuje obmedzenia v hospodárení s vodou zavedené z dôvodu sucha
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 07:44