Archívna snímka ozbrojených vojakov v blízkosti vozidiel ruskej armády zo dňa 1. marca 2014. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko masívne zbrojí a nové továrne stavia závratnou rýchlosťou, ukazujú satelitné snímky

02.11.2023, 15:12
Autor:
ČTKČTKredred
  • Podľa ukrajinského vojenského analytika rýchly rozvoj vojenských výrobných zariadení v krajine naznačuje, že Kremeľ nemá v úmysle v dohľadnej dobe ukončiť svoju vojnu proti Ukrajine.
  • Ide o štátne zbrojárske továrne či partnerstvo verejného a súkromného sektora, ktoré vyrábajú a opravujú vybavenie a muníciu pre vojnové úsilie Moskvy.
  • Ruská vláda prišla s návrhom zvýšiť na budúci rok obranný rozpočet krajiny na šesť percent HDP.

Analýza satelitných snímok naznačuje, že Rusko zvyšuje svoje kapacity na výrobu zbraní a buduje nové továrne, uviedla stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda.

Podľa nej ide o štátne zbrojárske továrne či partnerstvo verejného a súkromného sektora, ktoré vyrábajú a opravujú vybavenie a muníciu pre vojnové úsilie Moskvy – od vojenských lietadiel po drony.

Závody v Rusku rastú ako huby po daždi

Pri preskúmaní satelitných snímok poskytnutých spoločnosťami Planet Labs, Airbus a Maxar Technologies našli analytici ukrajinského investigatívneho oddelenia Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) nazvaného Schemes niekoľko nových zariadení vrátane hangárov a výrobných závodov v Rusku.

Tie sa od ruskej invázie na Ukrajinu rýchlo rozrástli alebo ich postavili nanovo.

image

Rusi nasadzujú nové drony. Sú múdrejšie a útočia v roji, uvádzajú analytici

Rozhlasová stanica ako príklady okrem iného uvádza letecký závod v Kazani prevádzkovaný štátnou vojenskou spoločnosťou Rostec, kde od ruskej invázie zrýchlili výstavba nového hangáru.

Budova je pravdepodobne takmer hotová. Závod má dlhú históriu ako miesto, v ktorom sa opravovali civilné aj vojenské lietadlá a vyrábali sa tam do nich súčiastky, podotklo RFE/RL.

Upozorňuje tiež na štátny letecký závod v Irkutsku, kde Rusi podľa neho zrejme zvyšujú svoju kapacitu na výrobu dielov pre bojové lietadlo Su-30.

Satelitné snímky naznačujú, že nedávno tam postavili dve nové budovy a pojazdnú dráhu vedúcu k jednej z budov pripomínajúcich hangár.

Ruská vláda chce zvýšiť obranný rozpočet

Výrobu zrejme navýšili aj v leteckom závode v Jekaterinburgu na Urale, ktorého názov sa síce odkazuje na civilné stroje, ale podieľa sa aj na opravách motorov.

Tie môžu použiť vo vojenských vrtuľníkoch využívaných ruskou armádou na Ukrajine, uvádza rádio a upozorňuje okrem iného aj na preteky pri meste Dubna blízko Moskvy.

Závod podľa neho prevádzkuje firma, ktorú zastrešuje spoločnosť zodpovedná za výrobu striel typu Ch-22, Ch-55 alebo Ch-101, ktoré Rusko používa pri útokoch na Ukrajinu.

Zo satelitných snímok vyplýva, že vedľa továrne vyrástla nová budova, ktorej výstavbu zahájili pravdepodobne v roku 2021 a dokončili ju tento rok. Podľa verejných záznamov je nová továreň vo vlastníctve spoločnosti Kronštadt zaoberajúcou sa výrobou bezpilotných lietadiel.

Podľa ukrajinského vojenského analytika Mychajla Žyrochova rýchly rozvoj vojenských výrobných zariadení v Rusku naznačuje, že Kremeľ nemá v úmysle v dohľadnej dobe ukončiť svoju vojnu proti Ukrajine. „Rusko sa v tejto vojne chystá hrať dlhú hru a nemieni nič zastaviť,“ uviedol Žyrochov.

V septembri ruská vláda prišla s návrhom zvýšiť na budúci rok obranný rozpočet krajiny na šesť percent z tohtoročných necelých štyroch percent hrubého domáceho produktu. Navrhované výdavky na armádu tak podľa RFE/RL prekračujú rozpočet na sociálne výdavky.

01 - Modified: 2023-10-31 10:48:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi sa pri Dnepri dostávajú pod tlak, oblasť má udržať nový generál 02 - Modified: 2023-10-27 16:28:32 - Feat.: 1 - Title: Vyzbrojovanie Ukrajiny je červenou čiarou pre Slovensko, povedal Fico s tým, že "už sme pomáhali" 03 - Modified: 2023-10-30 17:34:41 - Feat.: 1 - Title: Najmenej dvaja mŕtvi a desiatky zranených. Ruské ostreľovanie juhu Ukrajiny si vyžiadalo ďalšie životy 04 - Modified: 2023-10-30 14:07:26 - Feat.: 1 - Title: Zasiahli sme ruský systém protivzdušnej obrany na Kryme, tvrdí Ukrajina
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 03 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 04 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 05 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:41